Va rog sa ma lamuriti, daca exista o reglementare care sa fie unica : pe cota indiviza sau pe nr. persoane sau in mod egal-am vazut toate aceste modalitati. va multumesc. La noi se schimba lunar, pt. aprilie se calculeaza "conform Opaina", (asa zice cel care face lista) pe suprafata indiviza. Multumesc.
mare problema.....
tot n-am inteles de fapt cum se impart pierderile mari mi-a venit numai apa rece 500ron (garsoniera 3 persoane)
administratorul zice ca teava de apa rece care intra in bloc s-ar fi spart dar apa nu este nici la subsol nici pe strada..... X filles.
Deci, ma poate lamuri si pe mine cineva daca aceasta mare pierdere se imparte pe apartament (ceea ce cred ca ar fi normal fiindca nu a consumat nicio persoana apa aia) sau pe nr de persoane
In afara ca v-a spus ca s-a spart teava, l-ati intrebat pe administrator cum a impartit acea apa? Si daca da, ce v-a raspuns?
Noi va puteam arata care sunt metodele de impartire, dar nu putem sti cum s-a facut practic la asociatia Dv de ati ajuns sa platiti 500 lei intr-o luna AR. Este enorm! Asta inseamna ca la apartamentul Dv. sa va revina in jur de 143 mc AR (la 3,5 lei/mc AR).
exact asta am zis si eu, acea cantitate de apa trebuia sa balteasca pe undeva...,
acum se pare ca au venit cei de la apa nova sa ia contorul din canal la verificat.
oricum sunt sigur ca pana la urma noi vom plati paguba, dar adminul a repartizat paguba la nr de persoane, nu la nr de apartamente(cum o fi normal/legal)
Am încercat sa citesc aproape, aproape toate discuțiile, și nu am înțeles nimic.
O părere - pierderile de apa sunt pierderi comune. Domnul X dacă pleacă de acasă sa își taie țeavă de apa și sa o ia cu el,atunci poate spune ca nu are dc sa plătească pierderile. Atât timp cât este legat la țeavă de apa comuna este pasibil de plata ca toți ceilalți. După mine dacă cineva nu este de acord cu citirile etc sa își miște funduletul din fotoliu și sa facă el citirile din bloc, mai exact sa ia inițiativa sa rezolve ceva în afara de scris.
Eu am alta întrebare?
Dacă la un bloc pierderile se calculează pe numărul de persoane și locatarii au contracte individuale cu compania de apa, cum se poate legal sa trecem la plata pierderilor pe apartament dacă din 20 ap 50%+1 sunt de acord.
E posibil sa se facă un tabel care trebuie dus la compania de apa și dacă sunt 50%+1 sa fie trecute pierderile pe apartament?
@gabriello005,
In mod sigur nu ati citit toate discutiile, altfel ati fi inteles.
Referitor la intrebarea de acum:
Ipoteza dvs. este pusa geresit chiar din start: daca proprietarii au reusit sa-si faca contracte individuale de furnizare cu furnizorul de apa rece, nu se mai pune in discutie cum se vor calcula pierderile / diferentele. Practic, dvs. proprietarii, asezati-va frumusel in fotolii si cititi-va cu atentie prevederile contractului de furnizare si poate aflati de acolo ceva. In mod normal trebuie sa gasiti niste paragrafe care sa lamureasca chestiunea. Daca aceasta chestiune, a pierderilor, a diferentelor este lasata in seama proprietarilor, nu este in regula de nicio culoare si ati intocmit contracte individuale de flori de mar... La noi in IS, se tot discuta de aceasta chestiune, dar Apavital -ul nici nu se gandeste sa implementeze acest deziderat si am sa va explic mai jos cu sta treaba.
Dumnealor, furnizorii, nu ar vrea nici in ruptu' capului sa intocmeasca contracte individuale cu noi, proprietarii pentru ca ar insemna:
- verificarea instalatiei de apa de la contorul general pana in casa fiecaruia;
- schimbarea apometrelor, asa cum s-a mai spus, adica de clasa superioara celor pe care le au majoritatea proprietarilor, bashca mutarea acestora undeva inafara locuintei, pentru ca dumnealui, furnizorul sa le verifice cand doreste, sa le citeasca conform prev. contractuale;
- furnizorul tre' sa-si angajeze o groaza de "cititori" de apometre:
- furnizorul tre' sa intocmeaca mii de facturi, adica cate una/luna pentru fiecare proprietar cu care are incheiat contract de furnizare;
furnizorul trebuie ca cel putin odata pe an sa faca verificari in instalatiile proprietarilor (sau cel putin pana la contor);
- periodic (cred ca la 7 ani), furnizorul tre' sa demonteze toate contoarele si sa le verifice metrologic;
Ma opresc aici, dar cred ca mai sunt si alte observatii.
Sincer, va intreb - care din observatiile de mai sus considerati ca furnizorul de apa potabila le-ar indeplini?
Sa va mai spun ceva: la asociatia noastra (504 apartamente), am discutat si rasdiscutat si pana la urma ne-am hotarat si am schimbat apometrele clasice cu apometre cu citire prin radio, de clasa C. Daca intereseaza pe cineva, pot sa vin cu argumente in favoarea schimbarii apometrelor clasice, cu cele cu citire prin radio. Pot sa va spun doar ca s-a facut un pas important in micsorarea diferentelor dintre cantitatea de apa facturata prin contorul general si suma cantitatilor de apa "citite prin radio", ceea ce de fapt, acest lucru il dorim, da?
Ca sa revin la intrebare a carui raspuns nu l-ati sesizat, va atrag atentia ca mai sus, este dat exemplul unui regulament de catre dl Adrian Totolici. Daca il cititi cu atentie si il dicutati in comitetul executiv, este aprope imposibil sa nu gasiti logica celor de la asociatia dumnealui, unde este presedinte, insa asa cum s-a mai spus, puteti sa-i aduceti imbunatatiri, ajustari in asa fel incat sa multumeasca doar comunitatea din care faceti parte. De exemplu, pe mine nu m-ar deranja ca diferentele de apa, la dvs. in asociatie sa le repartizati propriatarilor dupa numarul de la pantofi.... daca ati gustat gluma, este bine, daca nu, reveniti ca sa incercam cu alte exemple.
Nu vrem sa descoperim nici roata, nici apa calda, dar incercati sa veniti in forum cu intrebari reale, nu cu tot felul de "avioane", doar de dragul de a scrie ceva...
Ce ziceți de situația din blocul nostru cu 54 de apartamente, în care, în ultimele 6 luni (cam de când s-au schimbat apometrele cu unde radio), avem ca pierderi de apă 0 mc, cu toate că până în acel moment am avut mai mereu pierderi (diferențe) de apă de 10 lei, 30 de lei pentru fiecare din cele 54 de apartamente, ba chiar și de 72 de lei, în Iunie 2013 ? Am mai avut această situație cu pierderi de apă de 0 mc timp de vreo 6 luni consecutive, la sfârșitul anului 2015, în condițiile în care noi avusesem restul timpului pierderi (diferențe) uriașe de apă pentru fiecare dintre cele 54 apartamente cu 2 camere (până la 72 lei de fiecare proprietate, adică 10,4 mc în plus de apartament) !
CUM ESTE POSIBILĂ CIUDĂȚENIA ASTA, CARE POATE FI EXPLICAȚIA TEHNICĂ, ȘTIIND CĂ DACĂ N-AU FOST DIFERENȚE DE APĂ TIMP DE 6 LUNI, NU PUTEAU EXISTA DIFERENȚE AȘA MARI ÎN CELELALTE LUNI ?
În situația dată putem dovedi că era ceva în neregulă cu aceste aparate de măsură a cantității de apă consumată într-un bloc dintr-o Asociație de Proprietari. Aceste apometre sunt cele mai ilegale și ne-conforme aparate de măsură.