avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... criteriu repartizare: pierderi apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

criteriu repartizare: pierderi apa

Va rog sa ma lamuriti, daca exista o reglementare care sa fie unica : pe cota indiviza sau pe nr. persoane sau in mod egal-am vazut toate aceste modalitati. va multumesc. La noi se schimba lunar, pt. aprilie se calculeaza "conform Opaina", (asa zice cel care face lista) pe suprafata indiviza. Multumesc.
@elga...1 Contorul trebuie amplasat astfel incat furnizorul sa aiba acces la el oricand si independent de prezenta la domiciliu a locatarului, adica in exteriorul apartamentului. Asta inseamna amplasarea de tevi suplimentare sau chiar de schimbarea intregii infrastructuri de tevi a blocului
Aveti dreptate..contorul meu de en el se afla in strada..sa l citeasca zilnic cei de la E-ON

@elga..3. Din partea furnizorului a contracta individual cu fiecare locatar presupune costuri mult mai mari de personal (care sa faca citirea contoarelor si operarea in baza de date) si cu baza logistica (alte programe de facturare, intretinerea unei baze de date incomparabil mai mari, calculatoare mai puternice, hartie mai multa, imprimante si tonere mai multe), toate acestea s-ar repercuta in costuri pe care locatarul nu le-ar putea controla si care i-ar fi puse in sarcina de a le plati.
Aveti dreptate..de ce sa nu platim in continuare un administrator care sa le faca lor treaba? Cred ca ar trebui sa solicitam si telefoanelor si electrica , ca administratorul asociatiei sa faca treaba in locul lor, pt a economisi ..hartia...

@elga...4. Verificare metrologica periodica este obligatorie in cazul oricaror aparate de masura. Furnizorul, spre deosebire de asociatie unde se face sau nu aceasta verificare, ar lua aparatele pentru verificare a carei cost il va suporta tot locatarul.
Aveti dreptate....desi noua legislatie nu prevede acest lucru..ati ramas ..asa cum va convine...o afacere profitabila..

@elga....5. Factura va trebui platita, altfel, in functie de conditiile contractului, apa va fi oprita prin blindarea tevii. Costuri in plus pentru furnizor, dar care ar putea fi recuperate de la locatar.
Aveti dreptate...cum ve ti mai obliga pe ceilalti sa plateasca...pierderile din retea?..Asaar trebui sa facem si la electricitate..sa platim pierderile pe suparfata apartamentului

@elga...Si pentru stiinta Dv. eu chiar i-as informa pe locatarii mei ce costuri ii asteapta in plus, lasand la latitudinea lor sa vrea sau nu contracte individuale. Si ma gandesc ca cinstea si corectitudinea exclud din start "lipsa de bun-simt".
Aveti dreptate...eu chiar i-as informa pe locatarii mei ce costuri ii asteapta in plus..de ce sa aplicati legea,in loc sa i..speriati si sa i ..amenintati.. cu cheltuielile mari....De ce sa nu plateasca fiecare ce consuma? In situatia actuala se fac mari afaceri cu aceste asa zise pierderi....pt care platim sume mult mai mari decat am plati contorizati individual.
peraspera a scris:

Va rog sa ma lamuriti, daca exista o reglementare care sa fie unica : pe cota indiviza sau pe nr. persoane sau in mod egal-am vazut toate aceste modalitati. va multumesc. La noi se schimba lunar, pt. aprilie se calculeaza "conform Opaina", (asa zice cel care face lista) pe suprafata indiviza. Multumesc.

S-a raspuns la intrebare . Legea permite sa adoptati reglementari proprii. Exemple sunt si aici si pe alte site-uri.
Ultimele discutii nu prea mai sunt la subiect. Deschiodeti un alt subiect cu "nemultumiti de orice" sau "vesnic contra", etc.
@ynocentta si @proprietaru ...
am avut nenumarate divergente de opinii cu elga50 in care unul sau celalalt am avut dreptate sau am gresit. ne-am expus insa fiecare parerea fara a ne jigni, asa cum ati facut-o dvs, ynocentta
"o luati pe campii " rau de tot

insa in postarea anterioara chiar are dreptate.
1. se referea la faptul ca, pentru bransamentele noi, contoarele se monteaza in asa fel incit furnizorii sa aiba acces direct, fara a fi necesara prezenta dvs. la casele si blocurile noi, contoarele de energie electrica, apa rece si calda, gaze, se monteaza la poarta (pt case) sau pe casa scarii (pt blocuri). la casele vechi deja au inceput sa se mute aceste contoare la poarta, iar la blocuri vor fi montate contoare cu citire prin unde (cum se face la contorizarea energiei termice la blocurile contorizate)
3. gdf suez nu mai are cititori, proprietarii fiind nevoiti sa dea citirile telefonic, altfel fiind puse citiri "din burta" si facute regularizari la 6 luni. electrica deja a micsorat drastic numarul cititoarelor, cele ramase avind de suplinit disparitia celorlalte. deci in aceste doua cazuri, nu s-au mai facut mariri de personal pt aceste servicii, ci chiar s-au micsorat. deci doamna elga nu ar avea dreptate in acest punct.
4. nu stiu daca legislatia prevede verificarea metrologica a acestor contoare (de bransament al utilizatorului) de clasa superioara celor de bransament generale. insa furnizorul impune aceste verificari dupa expirarea termenului daca doriti ca sa fie luate in considerare, daca nu, contorizarea se face pausal, si nu cred ca va va conveni sa bagati o caruta de bani in aceste contoare (care sint foarte scumpe) si sa-l aveti acolo de decor, verificarea metrologica in termen fiind conditie esentiala pentru a fi luate in considerare. la fel cum si carnetele de sofer si cartile de identitate se inlocuiesc la 10 ani.
5. daca aveti contor de utilizator de clasa superioara contorului de bransament general al blocului nu veti fi pus la plata pierderilor din bloc (nu din retea, asa cum eronat ati afirmat mai sus)
doamna elga50 nu a facut altceva decit sa arate si cealalta fata a situatiei, de cealalta fiind locatarii, cei care au intimpinat toate aceste probleme demult stiute ... deci nu avea niciun rost sa bata apa in piua cu aceleasi argumente. pentru ca se spune ca "adevarul este undeva la mijloc!", deci e bine sa stim care sint ambele limite ale adevarului pentru a incerca sa distingem o situatie cit mai aproape de adevar.
si eu am avut nenumarate greseli, dar intrind pe acest forum am incercat sa inteleg lucrurile asa cum ar trebui, intr-un mod cit de cit OBIECTIV, nu SUBIECTIV. si am invatat multe pe acest forum, ca doar asta este rolul acestuia.

PS. in clasa 1 ati lipsit la lectia cu numarul 2, domnule proprietaru ? :D:P
Ptr felix 34.Inainte de a acuza,informati-va temeinic ."A luat-o pe campii "reprezinta expresia avand drept autor exclusiv pe elga 50 nu ne puneti incarca sustinerile protejatei dvs.Ce onorarii percepeti pentru reprezentarea pe forum felix 34?Pe viitor pentru a nu obliga cititorii sa citeasca opiniile dvs uneori eronate ,informati-va temeinic si competent.
Am garantia ca nu au fost contestate opiniile privitoare la pct 1.Pct 2 probabil a fost comestibil de vreme ce dvs la-ti omis sa il mai postati.Pct3 in calitate de aparator ,v-ati exprimati opinia ca "elga 50 nu ar avea dreptate",hotarati-va.
Pct 4 va demonstreaza necunoasterea ,cu care persistati sa sustineti aspecte insuficient aprofundate.Va sfatuiesc ca pe viitor ,pentru a indeparta posibilitatea ca prin sustineri eronate sa deveniti ridicol si penibil,anterior sa faceti exercitiul de bun simt si de profesionalism si sa parcurgeti normele tehnice in vigoare privitoare la conditiile tehnice si perioadele de verificare metrologica contoare si aparate tehnice masurat consumatori individuali Pentru stiinta dvs va informez ,cu toata raspunderea ca normel in vigoare prevad montarea stricta a unui numar de contoare ,cu clasa de precizie legal stabilita.Chiar daca proprietarul ,real interesat sa elimine .pierderile si sa inregistreze consumul personal real,ar monta contoare performante,norma in vigoare nu permite luarea acestora in evidenta.Au fost multi proprietarii cu deformatie tehnica care pentru reala indexare au montat contoare performante ,care nefiind acreditate nu au fost luate in evidenta.
Pct5 in raport de vastele cunostiinte tehnice ,va rog sa ne iluminati cu informatia "care sunt clasele de precizie la contoarele consum individual".
Aveti dreptate cu rolul forumului ,dar cu regret ,apreciez ca interventia dvs de sustinere ptr elga 50 cu pct 3 "elga nu ar avea dreptate",pct 4 "nu stiu daca " ,probeaza ca astazi a-ti gafat in tentativa de aparator ,nu aveti calitati de aparator .Prin opiniile sustinute haotic ,cu recunsocuta necunoastere ,.nu a-ti demonstrat calitati superioare ,nu a-ti probat cunostiinte temeinice .Pe viitor apreciez ca ar trebui sa fiti mai rezervat cu gesturile extreme ,atat de acuzare cat mai ales de tentativa de aparare,prin care in fapt dvs a-ti probat mai mult necunoastere.Rolul forumului este un dialog constructiv ,cu resperct si cu buna credinta .
Pentru @ynocentta
Daca vi s-a spus odata, de doua ori ca bateti campii , oare ar trebui sa va si deseneze cineva ca sa pricepeti !?
Unde este raspunsul dv la problema " criteriu repartizare: pierderi apa " ?
Nu stiti raspunsul ! Nu va invinuieste nimeni . Dar, daca stiti sa cititi, ati putea afla raspunsurile de la ceilalti ?
Faceti efortul si cititi . Doar atat . Va garantez ca aveti ce invata !

Alte discuții în legătură

(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Repartizari pierderi apa calda si apa rece catula catula buna ziua in blocul in care locuiesc avem apometre la apa calda si apa rece si veau sa intreb cum se repartizeaza pierderile dupa ce criteriu???la noi au ... (vezi toată discuția)
Diferente inregistrari contoare eufortune eufortune In fiecare luna apar diferente insemnate intre consumul de apa inregistrat de contorul de bransament, si suma consumurilor inregistrate de contoarele din ... (vezi toată discuția)