avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... criteriu repartizare: pierderi apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

criteriu repartizare: pierderi apa

Va rog sa ma lamuriti, daca exista o reglementare care sa fie unica : pe cota indiviza sau pe nr. persoane sau in mod egal-am vazut toate aceste modalitati. va multumesc. La noi se schimba lunar, pt. aprilie se calculeaza "conform Opaina", (asa zice cel care face lista) pe suprafata indiviza. Multumesc.
[ link extern ]

- sper sa va elucideze problema .

Succes .
Ma felicitati dar sunteti suparata .
Nu avem nici noi intelegere perfecta in asociatie. avem in permanenta 10-15 restantieri din 115 apartamente si 13 agenti economici ce fac parte din asociatie. Avem in permanenta 3-4 procese pe rol cu restantierii. Avem 2-3 sesizari scrise lunar pentru tot felul de probleme de la caini la chiriasi, de la inundatii la nerespectarea normelor de convietuire civilizata. Dar acestea sunt exceptii si incercam sa le rezolvam . Mi-ati cerut mai sus (si va rog sa verificati ) sa va spun parerea mea , opinia mea cu privire la prestatorii de servicii :
Ce opinie aveti fata de introducerea contractelor individuale cu prestatorii de servicii
, de aceea v-am explicat.
Nu cred ca d-na elga are interes pentru
societatea a carei interese le protejeaza si le face propaganda
.
a dat doar numele unei firme concret care , dupa cum este stiut nu vrea sa faca acele contracte cu fiecare proprietar si nici nu exista deocamdata ( in marea majoritate a asociatiilor) posibilitatile tehnice pentru furnizarea individuala a apei pentru fiecare apartament. Ca si in cazul caldurii unde s-a gasit acea solutie ( dupa mine gresita) de a se monta repartitoare de caldura dar tot fara contracte individuale.
Va doresc numai ganduri bune !
Ptr elga 50.Buna seara.Pentru stiinta dvs ,daca tot persistati i,cu respect ,va informez ,"fara sa o iau pe campii" ca in Romania guvernata de aceiasi si unica lege a asociatiilor de proprietari,exista localitati in care regia de apa a incheiat contracte individuale de furnizare servicii apa canal cu proprietarii.Problema nu se ridica privitor la contractele individuale ,ci concret la eficienta,avantaje si dezavantaje.Chiar daca racordarea individuala se executa cu baza tehnica clasa de precizie superioara ,nu se elimina dezvantajul pierderilor de pe reteaua cu varsta venerabila care reprezinta o stringenta nationala ,care nu poate fi acoperita de catre asociatiile de proprietari.Eficienta contorizarii individuale este discutabila,nu tine numai de proprietar,fiind coroborata cu mai multi factori,asupra carora asociatiile nu pot interveni faptic,maxim se pot plange de neajunsuri.Legiutorul pentru reala repartizare a consumurilor a impus montarea de contoare consum apa .Rezultatul concret nemultumire majoritara a acelora care constientizeaza diferentele intre consumul real indexat si comunicat si cel impus si perceput in listele de intretine.In calitatea dvs ,apreciati ca se justifica achitarea periodica verificarii metrologice a contoarelor apa calda ,in conditiile in care acestea inregistreaza automat indiferent de calitatea si caracteristicile termice ale masei circulante?
Vad ca nu vreti sa-mi raspundeti concret la intrebarea pusa de mine si anume: ce presupune contractul individual intr-o asociatie de proprietari, intre furnizor si locatar si ma duceti prin "unele orase din provincie" si prin "verificarea periodica metrologica", o sa punctez cateva aspecte:
Contractul individual presupune raspunderea partilor fata de buna functionare si o plata corespunzatoare a serviciului de prestare, deci:
1 Contorul trebuie amplasat astfel incat furnizorul sa aiba acces la el oricand si independent de prezenta la domiciliu a locatarului, adica in exteriorul apartamentului. Asta inseamna amplasarea de tevi suplimentare sau chiar de schimbarea intregii infrastructuri de tevi a blocului.
2. Inlocuirea contorului actual cu unul de clasa superioara, conform cu pretentia de a masura cat mai aproape de adevar consumul individual. Pentru apa calda contorul trebuie sa masoare si temperatura de primire a apei calde, costul lui fiind mult mai mare.
3. Din partea furnizorului a contracta individual cu fiecare locatar presupune costuri mult mai mari de personal (care sa faca citirea contoarelor si operarea in baza de date) si cu baza logistica (alte programe de facturare, intretinerea unei baze de date incomparabil mai mari, calculatoare mai puternice, hartie mai multa, imprimante si tonere mai multe), toate acestea s-ar repercuta in costuri pe care locatarul nu le-ar putea controla si care i-ar fi puse in sarcina de a le plati.
4. Verificare metrologica periodica este obligatorie in cazul oricaror aparate de masura. Furnizorul, spre deosebire de asociatie unde se face sau nu aceasta verificare, ar lua aparatele pentru verificare a carei cost il va suporta tot locatarul.
5. Factura va trebui platita, altfel, in functie de conditiile contractului, apa va fi oprita prin blindarea tevii. Costuri in plus pentru furnizor, dar care ar putea fi recuperate de la locatar.
6. Pierderile de apa intre contorul de la intrarea in bloc si contoarele individuale va fi pusa in sarcina asociatiei de proprietari care va trebui sa le imparta cum stie ea mai bine sau cum i-ar spune legiuitorul (asa cum doriti Dv., pana una alta legiuitorul se ocupa de campanii electorale si procese, asta ca sa bat campii un pic)
Or mai fi si alte aspecte, dar nu insist sa am o privire exhaustiva asupra problemei.
..........................
Si ne invartiram in jurul cozii, ne puseram contoare sofisticate, umpluram holurile de tevi pe care le platiram tot noi, mai facuram si verificarea metrologica de care, la bloc, mai scapam din cand in cand si ajunseram de unde am plecat.
Platim si consumul propriu, platim si pierderi de apa, platim si infrastructura noastra si logistica furnizorului si ne consolam cu gandul ca nu ni se va opri apa din cauza de rau platnici, da?
............................
N-ar fi mai simplu ca asociatia sa se rafuiasca cu acestia, tarandu-i in proces de cum dau mugurii restantelor?
...............................
Si mai pun o intrebare si apoi ma retrag, in speranta ca veti reflecta macar la ea: cati locatari din blocuri, dupa ce au trecut printr-un proces de contorizare la apa si multi dintre ei si la caldura credeti ca s-ar mai inhama la perspectiva contractelor individuale, cu tot ce presupune aceast lucru?
.................
PS. Sunt administrator de bloc si din punctul meu de vedere contorizarea individuala m-ar scapa de o multime de necazuri, dar...................... sunt constienta macar ca locatarii n-ar vrea in ruptul capului sa faca asa ceva. Si pentru stiinta Dv. eu chiar i-as informa pe locatarii mei ce costuri ii asteapta in plus, lasand la latitudinea lor sa vrea sau nu contracte individuale. Si ma gandesc ca cinstea si corectitudinea exclud din start "lipsa de bun-simt".
........................
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
elga50, moderator
Ptr elga 50.am inteles din opiniile si postari;le dvs anterioare calitatea in baza careai afisati atitudinea clasica a administratorilor.Ca sa va citez si sa nu va suparati "o luati pe campii " rau de tot si ne informati lucruri de care suntem teoretic satui si cu care inclusiv dvs va confruntati ,chiar daca sunteti administrator.In fapt ,daca aveti decenta sa recunoasteti sustineti exact acekeasi aspecte ca si subsemnatul privitor la discrepantele intre prevederile /obligatiile contarctual prevazute si calitatea/patra,metri tehnici reali asigurati,etc .Pana in preznt,civilizatia si omenirea a depasit faza in care dvs va cramponati costuri investitii.Ca sa va recitez,"o luati pe campii" rau de tot ca toate neajunsurile nu sunt consecinta directa in sarcina proprietarului,reprezinta suprastructura tehnica care apartine in exclusivitate autoritatilor/rigiilor si mai exact statului care de 50 de ani nbu a schimbat si nu a modernizat instalatiile generale.Atentie elga 50 ca nu emiteti opiniile pe aceiasi lungime de unda.Initial ,ne faceti filozofia si ne comunicati ceea ce trebuie sa contina contractul individual cu raspunderea partilor ,ca in final ,in calitate de administrator si aici va dati arama pe fata,"i-as informa pe locatari mei ",Sa intelegem ca sunteti cumva proprietara de condomunim sau nu va-ti exprimat corect?.Daca tot "o luati pe campii"fata de discrepanmta intre prevederile asumate in contarctul de furnizare energie electrica ,unde sunteti dvs administrator nu va-ti confruntat cu probleme majore in urma carora au fost afectate/deprecoiate componente alectrice?Are calitatea dv relevanta si putere de decizie in raport de dispozitiile legii ?

Alte discuții în legătură

(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Repartizari pierderi apa calda si apa rece catula catula buna ziua in blocul in care locuiesc avem apometre la apa calda si apa rece si veau sa intreb cum se repartizeaza pierderile dupa ce criteriu???la noi au ... (vezi toată discuția)
Diferente inregistrari contoare eufortune eufortune In fiecare luna apar diferente insemnate intre consumul de apa inregistrat de contorul de bransament, si suma consumurilor inregistrate de contoarele din ... (vezi toată discuția)