avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligatiile administratorului si ale cenzorului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligatiile administratorului si ale cenzorului

Buna ziua
Am fost presedinte al Asociatiei un an de zile ,timp in care am fost in "contre"cu presedintele comisiei de cenzori.Mi-am dat demisia numai pt. binele Asociatiei dar in continuare dansul face numai ce doreste in acest bloc.Mentionez ca are o varsta inaintata ,peste 80 de ani,este de la inceput in bloc si se "bucura"de sustinerea catorva proprietari care spun dansii au infiintat Asociatia.
Despre ce este vorba:
Cenzorul obliga administratorul sa nu lucreze conform legilor in vigoare,iar acesta din comoditate se conforma:
-nu are un registru de fond de reparatii,cu toate ca se opreste pe lista de intretinere o anumita suma
-nu intocmeste fisa contabila pt. fiecare apartament in parte
-fondul de rulment nu este actualizat si nu este mentionata suma in liste cu care fiecare proprietar ar trebui sa participe-fiecare proprietar depune cat vrea si numai cand i se cere.
-critica in sedinte activitatea femeii de servici,dar cand aceasta putea fi schimbata s-a opus cu inversunare,mobilizand si alti proprietari pe motiv ca ii este mila-de fapt este tinuta pt. ca face curat in apartamentele respective
-foloseste fondurile speciale in alte scopuri
-semneaza listele de intretinere fara a verifica daca acestea sunt complete-nu contin val. fact.,care sunt chelt. defalcate pe persoana sau suprafata ...
-la fiecare sedinta ii pregateste darea de seama presedintelui,etc,etc
Cu alte cuvinte este si presedinte si cenzor si administator.
Intrebarea mea este care este varsta maxima pt. ca o persoana sa raspunda in fata legii pt. faptele sale?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:14, 3 Decembrie 2010
Buna! Sa inteleg ca ati fost presedinte un an?! Cine va ales trebuia sa stie ca nu cunoasteti legea 230/2007 si normele de aplicare a acestei legi publicate in ianuarie 2008.
Sfat gratuit pentru eventualii presedinti: - Presedintele asociatiei de proprietari nu poate sa-si dea demisia (exceptiile sunt in legea amintita), el prezinta obligatoriu o dare de seama a activitatii si solicita adunarii numirea unui al presedinte din varii motive. Asociatia este cea care descarca de gestiune si aproba eliberarea din functie a presedintelui/ numirea unuia nou;
- Daca sunteti ocupat, daca nu sunteti sigur/stapan pe dumneavoastra, daca nu aveti incotro trebuie sa stiti ca atributiunile presedintelui numit conform legii 230 din 2007 pot fi delegate unei terte persoanefizice/juridice care sa le aplice ad literam, pe baza de contract.
Persoanele in varsta si nu numai, conform legii in materie, pot fi alese/numite intr-o functie in cadrul asociatiei daca nu au probleme psihice demonstrate si/sau daca nu au calificarea ceruta de lege pentru anumite situatii (ex: administratorul trebuie sa aiba atestat in cazul in care nu are studii juridice sau financiar contabile, obligatoriu; la fel si cenzorul care in general se crede stapanul asociatiei, altfel asociatia incalca legea si poate fi amendata.)
Presedintele unei asociatii de proprietari este ordonatorul de credite si este cel care face angajari, semneaza contracte de angajare, de lucrari, petitii, raspunsuri catre membrii asociatiei si nu numai, contractele cu furnizorii, intr-un cuvant este talibanul sef pe care trebuie sa-l respecte obligatoriu toti membrii asociatiei care alegandu-l si-au dat girul si respectul persoanei potrivite pentru a-i reprezenta.
De aceea presedintele unei asociatii de proprietari nu trebuie sa refuze remunerarea sau delegarea unei terte persoane. Aceasta este o responsabilitate foarte mare pe care, din pacate, multi condominari nu o inteleg si nu o apreciaza atunci cand o au gratis.
Sunt de parere ca administratorul unei asociatii de proprietari sa fie o forma de specialitate. Argumentele la solicitarea interesatilor.
Multumesc! Nicu
GAMBETA a scris:

Presedintele unei asociatii de proprietari este ordonatorul de credite si este cel care face angajari, semneaza contracte de angajare, de lucrari, petitii, raspunsuri catre membrii asociatiei si nu numai, contractele cu furnizorii, intr-un cuvant este talibanul sef pe care trebuie sa-l respecte obligatoriu toti membrii asociatiei care alegandu-l si-au dat girul si respectul persoanei potrivite pentru a-i reprezenta.Sunt de parere ca administratorul unei asociatii de proprietari sa fie o forma de specialitate. Argumentele la solicitarea interesatilor.
Multumesc! Nicu

gresiti in mod flagrant, domnule nicu:
legea 230/2007
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
b) emite, daca este cazul, decizii scrise privind reguli pentru ducerea la indeplinire a hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea din asociatia de proprietari;
g) pentru scopul si activitatile asociatiei de proprietari, angajeaza si demite, incheie si reziliaza contracte;
h) isi asuma obligatii, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire;

cu alte cuvinte, presedintele este doar reprezentantul comitetului executiv, nu talibanul sef. ca de cele mai multe ori se comporta asa cum ati spus dvs, ca taliban sef, incalcind in mod repetat si cu buna sttiinta legislatia in vigoare nu mai mira pe nimeni. pentru conformitate, iata inca un citat :
Art. 31. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.
(2) Presedintele asociatiei de proprietari supravegheaza si urmareste aplicarea hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor statutului si acordului de asociere, precum si aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, in functie de situatie, poate propune comitetului executiv sau adunarii generale, dupa caz, masuri impotriva celor care nu respecta regulile, regulamentele, hotararile si deciziile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale si statutare.

sper ca v-ati lamurit, domnule nicu, cum sta treaba cu talibanul sef ;)
Nu zau! cine spune ca atributiile cenzorului, presedintelui (cele mai importante intr-o asociatie) nu pot fi preluate de o persoana fizica autorizata si/sau juridica? Cititi legea cu atentie, pentru ca altfel s-ar putea sa fiti suma viciilor reclamate.
Consultantu.
Pentru intelesul tuturor am explicat situatia cu talibanu sef. Articolele de lege nu sunt aplicate nu numai de cei alesi, ci si de cei care ii aleg cu buna stiinta.
Mai exista o modalitate de a schimba ceva in legea care reglementeaza activitatea noastra, a celor care locuim la bloc.
Astept propuneri privind imbunatatirea relatiilor condominale in vederea schimbarii legislatiei in vigoare care reglementeaza activitatea asociatiilor de proprietari.
Impreuna vom crea cadrul juridic asociat tarilor comunitare dezvoltate si vom da o dimensiune noua relatiilor patrimoniale cat si celor umane, pe care nu prea le simtim datorita tensiunilor create de actuala lege 230/2007, seaca si nedigerabila de majoritatea proprietarilor membri/ nemebrii ai unei asociatii de proprietari. pa
Pentru @GAMBETA
Am mai auzit de expresia "descarcare de gestiune" a presedintelui de catre adunarea generala, asa cum sustineti dv d-le Nicu Gambeta , dar nu am gasit-o in legea 230 sau in norme. Unde este in lege ca poate n-am citit cu atentie !?

Apoi legea e clara: comitetul , un membru al comitetului poate prelua atributiunile administratorului dar nu ale presedintelui.
Presedintele este ales de adunarea generala numai dintre membrii asociatiei si nu poate sa-i preia atributiunile o "persoana fizica sau juridica autorizata" cum afirmati din cel putin 2 motive : nu exista in Romania persoana fizica/juridica autorizata (PFA) cu aceasta calitate, calificare de presedinte; apoi legea e clara si spune ca vicepresedintele numit dintre membrii comitetului preia atributiunile presedintelui pentru perioada cat acesta este indisponibil; presedintele este membru al comitetului si nu o terta persoana din afara asociatiei.

Confundati presedintele asociatiei (care este ales si este si presedintele comitetului executiv) cu administratorul sau cenzorul angajat din afara asociatiei.

Va rog citati articolele din lege care sa sustina ceea ce spuneti dv.

Spuneti ca " administratorul trebuie sa aiba atestat in cazul in care nu are studii juridice sau financiar contabile, obligatoriu; la fel si cenzorul..." Va rog spuneti-ne de unde luati asemenea afirmatii. Nu am gasit nicaieri in lege vreo referire la faptul ca un contabil, un jurist sau un finantist poate fi angajat ca administrator fara atestat.

Alte discuții în legătură

Atributiuni presedinte Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu O asociatie de proprietari are hotararea adunarii generale de a pune presedintele sa se ocupe de toate problemele administrative, cu exceptia partii de ... (vezi toată discuția)
Lista de intretinere Elenapusa Elenapusa Cand 2 luni la rand (ianuarie 2016 si februarie 2016) listele de intretinere sunt scrise de mana administratorei, si afisate la avizier fara semnatura ... (vezi toată discuția)
Contabil sau administrator la o asociatie de proprietari? Amalya29 Amalya29 Buna ziua, pentru o asociatie de proprietari cu 30 de apartamente, avem un presedinte al asociatiei de proprietari, un cenzor si un expert contabil (printr-un ... (vezi toată discuția)