avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract individual de munca inexistent?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract individual de munca inexistent?!

Buna ziua,

Ma confrunt cu o situatie pe care nu pot sa mi-o explic:
- fostul angajator sustine ca a inregistrat contractul dintre mine si el si ca a platit toate darile catre stat;
- mai mult, ca mi-a inchis cartea de munca dupa discutia in care mi-am exprimat dorinta de a incheia colaborarea.

Care e dilema? Ei bine, n-am semnat/ vazut/ primit niciun fel de hartie care sa arate a contract sau demisie. Nu stiu ce salariu a trecut in contract, ce atributii sau pe ce functie am fost angajata. Chiar am fost angajata cu acte in regula/ carte de munca?!

In momentul de fata carnetul de munca se afla in posesia angajatorului care l-a ridicat de la ITM pentru a-l stampila si ptr a-l inchide, de aceea nu ma pot duce sa-l vad cu ochii mei. Oricum, voi ajunge cat ed curand la ITM ptr ca trebuie sa existe cineva care sa-mi dea o informatie.

Pana atunci, as aprecia tare mult raspunsurile voastre!
Cel mai recent răspuns: alinescu , utilizator 10:13, 16 Iulie 2009
In primul rand carnetul de munca trebuia predat de catre angajator la itm , pentru ca acestia sunt abilitati sa faca inscrisuri . Daca acest carnet era in evidenta ITM nu aveau cum sa il ridice pentru a-l stampila ei la incetarea activitatii, deoarece aceste inscrisuri efectuate de itm se certifica numai in cadrul institutiei mentionate . Exclud din start ipoteza ca societatea ar putea avea aprobare de a pastra carnetele de munca la societate , pentru ca atunci nu pretindeau ca au ridicat carnetul de la itm .
Am in minte cateva ipoteze
1. au semnat documentele in locul D-voastra tocmai pentru a evita sa luati la cunostinta de norma de lucru , salar si data inceperii activitatii la fel procedand si cu decizia de incetare ;
2. nu au inregistrat contract de munca ptr D-voastra
3. faptul ca au in posesie carnetul de munca si nu vi-l restituie - asteapta sa vada daca ii amenintati cu reclamatii si atunci sa va santajeze ca nu va mai inapoiaza carnetul de munca , D-voastra neavand dovada ca l-ati predat angajatorului
4. daca sunt sinceri si au ridicat carnetul de la ITM (cu riscul de a ma repeta nu vad rostul acestui gest ) atunci un inspector de munca de acolo e in mare incurcatura . Ei nu au dreptul sa elibereze carnetul de munca decat titularului sau unei persoane imputernicite prin procura notariala de titular .

Oricum un drum la ITM nu strica , sau in lipsa de timp o sesizare prin fax, posta , curier , cu confirmare de primire catre aceasta institutie .

astept cu maxima curiozitate deznodamantul

andreea
Multumesc mult pentru raspuns, Andreea! Multumesc tuturor pentru ca mi-au dat un sfat!

Maine ma duc direct la ITM sa vad despre ce e vorba. Daca vreuna din ipotezele Andeei se confirma, inseamna ca nu am mari sanse in fata vreunei instante (cam cate cazuri de semnaturi falsificate s-au solutionat IN VREUN FEL in instanta in Romania, cati angajati nu au reclamat nerestituirea carnetelor de munca si au fost taraganati timp indelungat si cati inspectori de munca au fost anchetati si mai ales pedepsiti pentru ca au facut magarii unui neica nimeni?!).

Dar n-am de gand sa renunt!

Sper ca maine sa public noutati. Dar mai intai sper ca le voi si afla pe toate sau marea lor parte! :D

Multumesc inca o data!
Cu mare placere , sper sa iti fie de folos .
Nu dispera , in ultima perioada noii numiti pe la "descentralizate " fac exces de zel asa ca e posibil sa ai reale sanse de a rezolva ceva .
Permite-mi un ultim sfat in seara aceasta . Cand vei intra in posesia carnetului de munca sa ii faci o copie iar atunci cand il inmanezi noului angajator pentru a fi depus la itm sau completat la unitate nu te sfii sa ceri o declaratie de primire (fie de la dep resurse umane , fie de la contabil ) . E dreptul tau sa stii si sa poti dovedi oricand unde si cui i-ai dat evidenta muncii tale - Carnetul de munca.

Andreea
Am promis ca voi scrie despre ce am rezolvat.
Ei bine, n-am rezolvat nimic. Am dibuit cine e inspectorul de care apartine firma, o tipa f draguta si mai ales amabila, care mi-a promis ca se va uita in arhiva sa vada daca am vreun contract pe firma respectiva.

Cum "procedurilii" sunt mai mult decat stufoase, voi afla abia joia viitoare despre ce e vorba.

Sa speram ca va fi de bine...
Eu zic sa fiti optimist, se va rezolva. Un pas l-ati facut.
Asteptam vesti mai bune.
Succes!

Alte discuții în legătură

Mi-a acceptat demisia dar nu-mi da cartea de munca dinumarcel dinumarcel Buna ziua, Am un vecin prieten care nu are calculator si m0a rugat sa-l ajut intr-o problema. A lucrat la o firma de constructii cu carte de munca si la un ... (vezi toată discuția)
Restituire carnet de munca razvanbar razvanbar in ce termen se restituie carnetul de munca de la incetarea cim, in cazul in care carnetele de munca sunt pastrate de angajator?????????? (vezi toată discuția)
Calcul preaviz concediere Ionut B Ionut B In cazul concedierii (motive neimputabile), durata preavizului fiind de 20 de zile lucr., termenul in cauza curge de la data comunicarii, sau incepand cu ziua ... (vezi toată discuția)