Ma confrunt cu o situatie pe care nu pot sa mi-o explic:
- fostul angajator sustine ca a inregistrat contractul dintre mine si el si ca a platit toate darile catre stat;
- mai mult, ca mi-a inchis cartea de munca dupa discutia in care mi-am exprimat dorinta de a incheia colaborarea.
Care e dilema? Ei bine, n-am semnat/ vazut/ primit niciun fel de hartie care sa arate a contract sau demisie. Nu stiu ce salariu a trecut in contract, ce atributii sau pe ce functie am fost angajata. Chiar am fost angajata cu acte in regula/ carte de munca?!
In momentul de fata carnetul de munca se afla in posesia angajatorului care l-a ridicat de la ITM pentru a-l stampila si ptr a-l inchide, de aceea nu ma pot duce sa-l vad cu ochii mei. Oricum, voi ajunge cat ed curand la ITM ptr ca trebuie sa existe cineva care sa-mi dea o informatie.
Pana atunci, as aprecia tare mult raspunsurile voastre!
Din nefericire, trebuie sa revin si sa cer lamurir suplimentare:
Am aflat raspunsul inspectorului de la ITM care se ocupa de firma la care am lucrat si cu care am probleme si mi-a confirmat ca exista un CIM pe numele meu, semnat de mine. Va repet, eu nu am semnat nimic, nu am vazut macar vreun contract, dar mi s-a zis ca mi s-a facut unul...
Surpriza a venit cand inspectorul cu pricina mi-a spus ca nu exista nici vreo decizie de incetare a relatiilor de munca, nici demisie. E adevarat, nu am semnat nicio demisie, pentru ca mi s-a zis ca se rezolva fara. Nu am primit nicio decizie, nimic.
Am facut cerere la ITM sa mi se dea o copie dupa contract si dupa statele de plata si ma voi duce si la Casa de Pensii a Municipilui Bucuresti. Problema e ca hartia de la ITM vine in 30 de zile lucratoare si cine stie cat va mai dura si la Casa de Pensii?! Iar eu trebuie sa ma intalnesc cu cei de la firma fie maine, fie cel tarziu saptamana viitoare. De-asta vreau sa stiu la ce sa ma astept...
Ce mi se poate intampla? Cei de la firma pretind niste bani de la mine motivand ca ceea ce am lucrat pentru ei nu le mai convine si sa execut altceva in contul banilor platiti de ei pentru patru luni de munca (am lucrat cinci, dar pe ultima nu m-au platit si nici pe ce am continuat sa lucrez, la amenintarile lor, inca o luna dupa aceea). Nu au cum sa demonstreze ca m-au platit; nu am semnat nimic, nu mi-au virat banii in niciun cont, nu am primit fluturas. Dar daca voi afla ca statele de plata sunt semnate si contributiile la stat sunt platite, ce as mai putea face?!
Fac presupuneri si va rog sa faceti si dumneavoastra la fel pentru ca nu mai am timp sa astept raspunsul autoritatilor si trebuie sa fiu "pe pozitie" atunci cand ma voi intalni cu oamenii de la firma. As vrea sa stiu care e cel mai urat scenariu care mi se poate intampla ca sa stiu ce sa fac in continuare.
Multumesc!
incerc sa va dau niste informatii care va pot fi utile:
1. este ok faptul ca aveti totusi un contract incheiat la ITM, in baza lui veti putea solicta sa vi se plateasca salariul inscris in contract.
2. nu este ok ca nu ati depus o demisie scrisa si ca nu v-ati mai prezentata la munca.
Va pot imputa absente nemotivate si sa va desfcaa contrctul pe motive disciplinare
3. pentru a va desface contractul disciplinar va trebui ca angajatorul sa respecte o procedura stricta reglementata de codulk munii, daca nu va stii sa o respecte veti putea ataca in instanta decizia lui si sa anulati decizia.
Procedura (pentru stiinta dvs) preupune in prima faza:
-sa va comunice in scris o convocare la cercetare disciplinara
-sa respecte un interval de 5 zile lucratoare intre data la care va comunica convocarea si data cand stabilesc sa aiba loc cercetarrea
4. Nu au dreptul sa va faca retineri din salariu decat in baza unei hotariri judecatoresti.
Pentru diverse abateri in munca va pot doar sanctiona disciplinar.
Deci nu aveti de ce sa le dati dvs niste bani de buna-voie.
5. Faceti cel putin acum o instiintare de demisie scrisa (in 2 exemplare)in care mentionati ca veti respecta preavizul de 15 zile calendaristice (scriind exact cand expira acestea si deci inceteaza si contrcatul de munca)
Solicitati nr de inregistrare la firma pe ambele exemplare.
Daca refiuza sa va dea nr de inregistrare, solicitati 2 colegi sa va scrie pe cerere ca atesat faptul ca ati solicitat inregistrarea cererii si vi s-a refuzat acest lucru)
Cu un exemplar de pe cerere mergeti apoi dvs la ITM sa il depneti la inspctorul care se ocupa de firma respectiva.
Va pastrati o copie si dvs de pe dmeisie.
Din cate povestiti in ultimul post mie mi se pare ca vi s-a falsificat semnatura pe contractul de munca.
Apoi, stati linistita. Aberatia cum ca trebuie sa lucrati ca "nu sunt multumiti" de munca prestata e o ineptie caraghioasa. Nu exista asa ceva. Deci nu va faceti griji, nu aveti nici o obligatie sa prestati munca pentru acest angajator gratis.
Pana la urmatoarea intalnire cu angajatorul redactati o cerere in scris, datata si semnata, pe care sa luati musai numar de inregistrare prin care solicitati sa vi se inapoieze carnetul de munca. dansii nu au nici un drept sa-l "sechestreze". Dvs sunteti titularul carnetului. Daca refuza sa va dea nr de inregistrarela cerere, in aceiasi zi o trimiteti prin posta sau prin curier, cu confirmare de primire.
Daca vedeti piedica din partea angajatorului, explicati-le ca aveti dovada ca s-a falsificat semnatura pe contractul dvs si ca-i veti actiona in judecata (ceea ce ar si fi indicat sa faceti, inclusiv pentru a va recupera banii pentru luna neplatita si pentru zilele de concediu neefectuate).
Daca-mi lasati adresa de email pe pm, va trimit Codul Muncii actualizat sa-l lecturati, pentru a fi informata si a nu va lasa intimidata de angajator.
referitor la punctul 4 din ce v-am scris mai sus, veti gasi in codul muncii:
Art. 164. - (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
referitor la pct 5:
Art. 79. - (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Va multumesc mult pentru promptitudine!
Sincer, dupa ce am fost pe la ITM si am vazut cum NU functioneaza sistemul, cum oamenii platiti din contributiile noastre NU sunt amabili, in afara de mici exceptii si cum faptul ca ceri o informatie inseamna un prilej de a fi umilit, sunt uimita de faptul ca dumneavoastra mi-ati dat niste sfaturi competente intr-un timp atat de scurt.
Ma nelinisteste treaba cu preavizul. Nu cred ca as avea cum sa-l respect, intrucat sunt angajata la alta firma de cateva luni. In plus, nu vreau sa mai dau ochii cu oamenii astia. Faptul ca trebuie sa-mi recuperez carnetul de la ei si ca trebuie sa-i vad fie numai si pentru 5 minute ma scarbeste. Dar vad ca ma cam lamentez.
Nu vreau sa dau pe nimeni in judecata, desi sunt furioasa la culme. De ce? Pentru ca asta stiu ei sa faca. Acesta e si motivul pentru care am postat aici: sunt recunoscuti pentru faptul ca sar la judecata tam-nesam si ma intereseaza daca vor proceda la fel si in cazul meu.
Nu cred ca voi primi niciun numar de inregistrare. L-am cunoscut pe administratorul firmei dupa vreo luna iar finantatorii afacerii dadeau foarte rar pe la locul in care imi desfasuram activitate (care nu e acelasi cu sediul firmei). Doua luni m-am rugat ed ei sa-mi faca contract, alte doua sa-mi dea un act, ceva, orice. Am mai stat o luna si am plecat. Contabila are sediul in alta parte, probabil o afacere proprie si e angajata unei alte firme a patronilor... Stampila se afla la un moment dat la o fosta/ actuala ajutor de contabila/ contabila. Normal ca am plecat din toata bulibaseala asta...
Sper sa ajung la un rezultat onorabil. Oricum, pentru mine este o lectie pe care cu siguranta n-o voi uita!