avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna

Sunt divortata si am doi copii.in urma divortului avem custodie comuna cu domiciliul copiilor stabilit la mine. Vrem sa ne mutam din oras dar tatal nu vrea sa ne dea procura pt a schimbarea domiciliului si transfer scolar.ce pot face pt a ne muta?
:(
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 20:31, 9 Ianuarie 2015
Nu e vb de procura , ci de declaratie acord.
Legal, v-ar trebui acordul tatalui pt a va muta cu copilul, in practica, s-ar putea sa aveti nevoie doar la scoala.
Schimbarea locuintei copilului Art. 497
(1) Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea locuintei copilului, impreuna cu parintele la care locuieste, nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte.
(2) In caz de neintelegere intre parinti, hotaraste instanta de tutela potrivit interesului superior al copilului, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.

Nu e vb ca nu va puteti fizic muta, insa aceasta mutare afecteaza drepturile parintesti ale celuilalt parinte si il indreptateste sa apeleze la instanta pt a cere ca cei mici sa stea la el.
Mmmm...in concluzie,nu am nici o sansa...El nu este si nici nu va fi de acord sa ii pot muta pe cei mici..Pana sa afle ca vrem sa ne mutam,nu avea nici u stres ,acum l-a lovit simtul patern :-(...Mai nou,nici pensia de intretinere pe decembrie nu a platit-o...
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Ianuarie 2015
Lauralina, utilizator
Aveti de ales, ori va mutati cu orice risc si ramane daca va fi cazul, sa va aparati la un eventual proces, ori sa apelati la instanta ca aceasta sa decida daca e mai bine pt copii sa le schimbati locuinta.
In privinta pensiei, apelati la un executor in vederea executarii lui silite.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
Ştiţi ce este interesant?nInstanţele acordă program de vizită solicitanţilor două weekenduri şi uneori şi dupăamieze în cursul săptămânii, chiar dacă domiciliul părintelui solicitant este peste mări şi tări, la fel şi autoritate părintească comună, cu motivaţia că azi, distanţa nu este un impediment în relaţiile părinte-copil. Doamna Lauralina poate folosi aceeaşi motivaţie, exprimată de exigentele instanţe româneşti. Nu cred ca o şcoală să refuze înscrierea copiilor dacă tata nu e de acord. În Romania, învăţământul primar e obligatoriu, prin lege.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Ianuarie 2015
Martonze, utilizator
In hotararea judecatoreasca,nu exista trecut nici un progrsm de vizita,el nu a cerut si este trecut ca se lasa la intelegerea parintilor cum se vor lua deciziile in privinta copiilor.Decizii pe care nu le pot lua de comun acord cu el pt ca fostul sot nu este de acord cu absolut nimic din ce ii propun.
La scoala o sa ii pot inscrie pt ca da,invatamantul este obligatoriu,dar ce ma fac atunci cand el incepe cu chemarea in instanta?
In momentul de fata,el sta la 5min distanta de noi dar vine 1 sau 2 ori pe luna pt 5min si nici macar nu coboara din masina.Asteapta sa urce copiii.Nu e de acord cu mutarea pe motiv ca nu vrea sa isi vada copiii numai in poza.I-am spus sa ne punem de acord cu un program de vizita si din nou,nu a fost de acord. :-(

Alte discuții în legătură

Mutarea domiciliului si scolii unui minor daca tatal nu este de acord dynca dynca Buna seara! Sotia mea are un baietel din casatoria anterioara care prin hotarare judecatoreasca locueste cu noi fiind stabilit un program de vizitare de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, sunt mama unei fetițe de 9 ani,acum 7 ani eu și ... Gugiu Alina Claudia Gugiu Alina Claudia Bună ziua, sunt mama unei fetițe de 9 ani,acum 7 ani eu și tatăl fetiței ne-am separat, custodia este comuna cu domiciliu la mine și cu drept de vizita ... (vezi toată discuția)
Daca am custodie exclusiva asupra minorei si vreau sa plec cu ... sorana_g sorana_g daca am custodie exclusiva asupra minorei si vreau sa plec cu ea in Austria sa muncesc acolo si sa-mi stabilesc domiciliul acolo, trebuie sa fac vreo actiune ... (vezi toată discuția)