avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen deschidere succesiune

Buna ziua.
As vrea sa stiu care este termenul limita legal pentru a deschide succesiune la notar (6 luni sau un an de la deces) fara taxe speciale si care este procedura ( ce documente trebuie prezentate. Se poate deschide succesiune unilateral? de catre o singura persoana din 3 posibili mostenitori?
Dezbaterea succesiunii la notar sau in instanta au termene limita legale, dupa care bunurile si valorile nu mai pot fi dobandite de potentialii mostenitori?
Haideti sa o luam altfel...cand a decedat persoana a carei succesiune vreți sa o dezbateti?
Pentru a ma lamurii mai bine, dau 2 spete concrete, diferite:
1. A decedat acum 5 luni, sotia folosind toate bunurile decedatului (inclusiv telefonul mobil) fara a cere dezbatere succesorala
2. A decedat acum aproape 2 ani si nu s-a facut nici o dezbatere, sotia folosindu-se de bunurile decedatului, cu aprobarea tacita a potentialilor mostenitori.
Pentru a ma lamurii mai bine, dau 2 spete concrete, diferite:
1. A decedat acum 5 luni, sotia folosind toate bunurile decedatului (inclusiv telefonul mobil) fara a cere dezbatere succesorala
2. A decedat acum aproape 2 ani si nu s-a facut nici o dezbatere, sotia folosindu-se de bunurile decedatului, cu aprobarea tacita a potentialilor mostenitori.
Dezbaterea se poate face oricând după momentul deschiderii mostenirii, adica al morții.
In primul caz succesibilii se afla in termenul de opțiune succesorala de un an de la,data decesului si pot da declaratie de acceptare la notar astfel ca atunci cand se va dezbate succesiunea fie la notar fie in instanța vor fi chemați si nu vor putea fi înlăturați de la Moștenire daca au vocație.
In al doilea caz termenul de opțiune a trecut si trebuie analizat daca succesibilii au acceptat tacit succesiunea asta daca nu au facut declaratie la notar in acel termen de un an. La notar in acest caz, succesibilii se inteleg si nu si contesta drepturile. Chiar daca declarațiile de acceptare nu au fost date. La instanța trebuie dovedit ca succesibilii au acceptat succesiunea tacit adica au facut anumite acte si fapte care numai un mostenitor ar fi putut sa le faca.

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua. Am urmatoarea situatie:in urma decesului parintilor au ramas mostenitori 7 copii dintre care 2 au decedat ramand la mostenire copiii si sotiile ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita sau expresa a mostenirii gruia19 gruia19 Se poate sustine ca nu am acceptat mostenirea nici expres, nici tacit, intrun proces de dezbaterea succesiunii, atata timp cat nici in prealabil nu s-a dispus ... (vezi toată discuția)