avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen deschidere succesiune

Buna ziua.
As vrea sa stiu care este termenul limita legal pentru a deschide succesiune la notar (6 luni sau un an de la deces) fara taxe speciale si care este procedura ( ce documente trebuie prezentate. Se poate deschide succesiune unilateral? de catre o singura persoana din 3 posibili mostenitori?
In speta 2, unul dintre mostenitori nu a fost instiinta de notarul care a dat certificatul de mostenitor celorlalti 2, in termenul de 1 an de la deces, iar celalalt i-a cedat partea din mostenire, sotiei. Trebuia sa fie instiintat de notar despre dezbatere (ora, data, locul) si primul succesibil?
Notarul putea instiinta daca avea cunostiinta de existenta a celui de al treilea mostenitor.
Este complicata situatia si doar la instanta se va putea lamuri cazul.
Notarul il înștiința numai dacă Știa despre existența lui! Numărul si calitatea moștenitorilor in procedura succesorala se face cu acte de stare civilă si martori. Daca martorii au declarat ca numai cei doi sunt mostenitori, notarul nu avea de unde sa știe ca exista un al treilea. Având in vedere acest fapt exista doua Posibilități
1. Anularea in instanța a certificatului de mostenitor
2. Anularea de catre notar a certificatului de mostenitor prin invoiala celor trei mostenitori.
Inainte de a merge in instanta, trebuie mers la notar pentru declatia de acceptare prin care se dovedeste calitatea de mostenitor sau aceasta calitate se dovedeste in instanta?
Cum pot afla care notar a facut actele si daca le-a facut cu bunacredinta? Pe cine chem in instanta: pe notar sau pe cei 2 mostenitori?

La multi ani si succes in activitate!
Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Declarația de acceptare o dați in prima speta cand nu a trecut termenul de optiune succesorala de un an calculat de la data decesului.dati declarația la orice notar. Mergeți apoi la Camera Notarilor având certificatul de deces si declarația de acceptare a succesiunii si vi se va comunica ce notar a dezbătut succesiunea. Mergeți la el si aflați cum e situația, apoi in funcție de poziția celorlalte doi mostenitori aveti cele doua cai de urmat expuse mai sus.
Declarația de acceptare nu va face mostenitor! Certificatul sau hotărârea instantei va face mostenitor!
Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2015
ContSters338589, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua. Am urmatoarea situatie:in urma decesului parintilor au ramas mostenitori 7 copii dintre care 2 au decedat ramand la mostenire copiii si sotiile ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita sau expresa a mostenirii gruia19 gruia19 Se poate sustine ca nu am acceptat mostenirea nici expres, nici tacit, intrun proces de dezbaterea succesiunii, atata timp cat nici in prealabil nu s-a dispus ... (vezi toată discuția)