avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare neluate in calcul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare neluate in calcul

Buna seara, am si eu o problema la actualul loc de munca, sa va explic situatia:
Sunt angajat cu contract de de 40 ore pe saptamana distribuite inegal iar legat de orele suplimentare in contract este specificat ca in locul acestora se ofera zile libere.
Problema este urmatoarea: Lucrez mult mai mult decat este mentionat in contract - mai exact programul meu este de 16 ore pe zi o zi cu o zi sau doua zile cu doua zile in functie de necesitati, dupa un calcul aproximativ eu muncesc undeva la o treime din program neplatit / neluat in calcu.
Calculat la doua saptamani (pt ca o saptamana muncesc 3 zile, una 4 zile) fac 16 ore suplimentare pe saptamana/ 70 ore pe luna , in monentul de fata adunanduse ~300 ore suplimentare.
Nu stiu nimic de modul in care sunt pontat.
Ce ar fi de facut in situatia asta? In caz ca doresc sa-mi dau demisia cum pot obtine banii si pe orele suplimentare neplatite / cum pot dovedi ca eu lucrez la programul respectiv?
Cel mai recent răspuns: Hookah , utilizator 20:29, 23 Martie 2015
1. Neplata salariului poate face obiectul unei demisii fara preaviz (art.81 alin.8 C.mun.)

2. Nu aveti colegi care sa sustina ca ati lucrat peste program?

3. ITM va va raspunde daca a constatat sau nu nereguli cu privire la aspectele semnalate de dvs.

4. Potrivit legislatiei in vigoare nu avem reglementata situatia cand se va plati salariul in cazul incetarii raportului de munca ... astfel, devin aplicabile prevederile art.166 alin.1 C.mun., si anume : salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

In speta, data platii salariului va fi data de ... ale lunii urmatoare lunii in care ati incetat raportul de munca.

5. Art. 123 C.mun.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Prin urmare, daca munca suplimentara nu este compensata cu ore libere platite in termenul de 60 de zile, atunci salariatul va primi un spor la salariu care nu va fi mai mic de 75% din salariul de baza.

In cazul refuzului platii, se poate sesiza ITM-ului si/sau se poate declansa un conflict de munca.
Am sa-mi dau demisia in curand pe baza art 81 alin 8 pentru faptul ca in baza orelor suplimentare nu a fost oferit liber si nu am fost nici remunerat.
Daca depun o sesizare la itm dupa momentul in care-mi dau demisia este vreo problema?
Nu exista nicio problema , daca sesizati ITM-ul dupa depunerea demisiei.
Daca ii cer pontajul angajatorului acesta are vreo obligatie sa mi-l ofere?
Nu exista nicio obligatie in acest sens.

Alte discuții în legătură

Neplata orelor suplimentare MihaiStg MihaiStg Impreuna cu 2 colegi am hotarat sa dam angajatorul in judecata pentru neplata orelor suplimentare. Lucram, in medie, 72 ore pe saptamana, orele suplimentare ... (vezi toată discuția)
Cum pontam sambata? hgabi hgabi Am urmatoarea situatie: programul de lucru cu clientii firmei este urmarorul luni -vineri:8-18, iar sambata:8-13. Angajatii sunt programati in ture, astfel ... (vezi toată discuția)
Program de lucru unombun unombun cum se calculeaza in pontaj ca nr.de ore si valoric orele lucrate in zilele de weekend? lucrez in ture astfel: TURA I: Luni,marti,miercuri,joi vineri ... (vezi toată discuția)