avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare neluate in calcul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare neluate in calcul

Buna seara, am si eu o problema la actualul loc de munca, sa va explic situatia:
Sunt angajat cu contract de de 40 ore pe saptamana distribuite inegal iar legat de orele suplimentare in contract este specificat ca in locul acestora se ofera zile libere.
Problema este urmatoarea: Lucrez mult mai mult decat este mentionat in contract - mai exact programul meu este de 16 ore pe zi o zi cu o zi sau doua zile cu doua zile in functie de necesitati, dupa un calcul aproximativ eu muncesc undeva la o treime din program neplatit / neluat in calcu.
Calculat la doua saptamani (pt ca o saptamana muncesc 3 zile, una 4 zile) fac 16 ore suplimentare pe saptamana/ 70 ore pe luna , in monentul de fata adunanduse ~300 ore suplimentare.
Nu stiu nimic de modul in care sunt pontat.
Ce ar fi de facut in situatia asta? In caz ca doresc sa-mi dau demisia cum pot obtine banii si pe orele suplimentare neplatite / cum pot dovedi ca eu lucrez la programul respectiv?
Cel mai recent răspuns: Hookah , utilizator 20:29, 23 Martie 2015
Nu va faceti griji in privinta ITM-ului, acesta va constata sau nu ceea ce ati sesizat dvs cu privire la acel angajator.
De asta imi este si frica, ca nu cumva itm-ul sa nu constate realitatea, probabil daca vor constata faptul ca se lucreaza atatea ore intr-o saptamana vor lua masuri pt toti colegii, nu doar pt mine, si cred ca patronilor le-ar fi mai usor sa "negocieze" cu dansii, se stie cum merg lucrurile pe la noi.
Daca colegii dvs declara adevarul , atunci ITM-ul nu are cum sa nu aplice legea.
Am tot asteptat sa vad care-i treaba, am fost chemat la cateva discutii cu administratoul / un manager, una dintre ele (si ultima) a iesit urat. Acestia (mai exact managerul, era singurul cu care am discutat in momentul respectiv) m-au amenintat ca ma vor "urmari" la fiecare loc de munca si vor spune chestii urate despre mine si au mai spus ca itm-ul lucreaza pentru ei, ca au pe cineva care lucreaza la o firma care se ocupa de acte si toate cele.
Zilele astea am sa merg la ITM, stau 1-2 zile sa ma gandesc la sesizare, sa o formulez ok si sa includ toate detaliile, are rost sa includ in dansa si discutiile purtate cu respectivii (faptul ca am fost amenintat, faptul ca au spus ca rezolva ei cu itm-ul si ca o cunosc pe persoana X) sau acest lucru ma poate afecta pe mine? Respectiv se poate spune ca eu "fabulez" toate aceste lucruri inclusiv treaba cu orele suplimentare si sa primesc un raspuns nefavorabil?

Ce sanse am de a castiga sesizarea daca fostii colegi vor declara ca lucreaza doar 8 ore pe zi? Pot insista la adresa celor de la ITM sa verifice in mai multe zile la diferite ore lucrurile? Daca se vor duce de doua ori intr-o zi sau in doua zile consecutive diferite vor observa programul real.
Puteti face mentiunea in sesizare ca pentru a se constata corect programul de munca trebuie mers in mai multe zile si la ore diferite.

Daca colegii dvs declara altceva decat dvs, atunci va fi greu de convins ITM-ul de o alta situatie de fapt.

Alte discuții în legătură

Neplata orelor suplimentare MihaiStg MihaiStg Impreuna cu 2 colegi am hotarat sa dam angajatorul in judecata pentru neplata orelor suplimentare. Lucram, in medie, 72 ore pe saptamana, orele suplimentare ... (vezi toată discuția)
Cum pontam sambata? hgabi hgabi Am urmatoarea situatie: programul de lucru cu clientii firmei este urmarorul luni -vineri:8-18, iar sambata:8-13. Angajatii sunt programati in ture, astfel ... (vezi toată discuția)
Program de lucru unombun unombun cum se calculeaza in pontaj ca nr.de ore si valoric orele lucrate in zilele de weekend? lucrez in ture astfel: TURA I: Luni,marti,miercuri,joi vineri ... (vezi toată discuția)