avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... valabilitate legi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

valabilitate legi

Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine :
Locuiesc intr-un bloc de 37 de ap., cu centrala proprie alimentata cu gaz, cu contor general pentru apa calda ,repartitoare de costuri pentru caldura si apometre in fiecare ap. Presedintele asociatiei nu vrea sa tina cont de nicio lege. HG, sau reglementare a ANRSC , privind defalcarea cotei din factura de gaz pentru apa calda si caldura, pentru calculul consumurilor individuale si comune, motivand ca toate aceste legi si reglementari se refera exclusiv la sistemul public de furnizare a energiei termice,(la termoficare) nu la centrale proprii ,ca in cazul nostru.
Si inca ceva , in luna martie a luat hotarirea sa opresca caldura, motivand ca legea care functioneaza pentru Radet nu este valabila si pentru cazul nostru. Chiar nu exista nicio reglementare valabila si pentru asociatiile cu centrala termica proprie? Suntem la bunul plac al unui grup de proprietari care nici nu locuiesc in bloc , si astfel doresc sa minimizeze costurile.? Dati- mi va rog o sugestie, ce putem face?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:05, 11 Iunie 2009
In opinia mea @adriantot are dreptate. De ce? Pai in cazul in care un bloc are centrala termica proprie trebuieste sa se stabileasca niste reguli interne pe care legea le permite don' felix, altfel iese anarhie. Vara este simplu, se consuma gaz numai pentru prepararea apei calde menajere, dar iarna intra in ecuatie si incalzirea apartamentelor si se complica lucrurile. Eu am o cunostinta aflata in situatia autoarei topic-ului si printr-o hotarare - probabil a AG, au stabilit de comun acord, artificial un pret/mc de apa calda (ma refer numai la c/val gazului consumat); se afla c/val gazului consumat pentru intreaga cantitate de apa calda si se scade din factura gazului, diferenta reprezentand cheltuiala cu incalzirea apartamentelor - care se reparizeaza pe mp. de suprafata utila. Daca va incurca cuvantul "artificial" - nu-i nici-o problema... este chestiune de intelegere, in fond tot acolo se ajunge - ideea este sa nu se stabileasca valor aberante pe mc de apa calda...
De asemeni este interesanta intrebarea pusa de @adriantot: spuneti-ne, acum cum se face acum defalcarea cheltuielilor pe caprarii, sa putem discuta in continuare. Trebuie sa se faca o defalcare cumva. Nu inteleg de ce pe presedinte il doare atat de tare capul daca proprietarii din blocul dvs. au hotarat ceva in legatura cu ce discutam, el sa se opuna, mai ales ca am inteles ca el nu locuieste in blocul dvs.! Cred ca-si face singur probleme..
Acum se aplica legea din sistemul public ,si anume 20% din factura de gaz se ia in calcul pentru apa calda , iar restul de 80 % pentru incalzire.
Dar avem 2 membrii din comitet care spun ca nu este corect asa , pentru ca noi nu suntem in sistemul public,deci trebuie sa ne facem "legea" noastra. Eu nu am gasit nicaieri scris cum se face acest calacul in cazul blocurilor cu centrala proprie .
Multumesc
Exista reglementari valabile si pentru asociatiile cu centrala termica proprie, care ajuta Legea nr.230/2007 si normele acesteia, cum este Legea nr.51/2006 referitor la serviciile comunitare de utilitati publice prin care ati fost obligati sa incheiati contracte cu furnizorii de apa rece, curent electric si gaze, ba mai mult sa montati si repartitoare de caldura, apometre. Ar mai fi si Ordinul nr.57/2006 privind ajutorul pentru caldura, in cazul dvs fiind gazul, dar numai in situatia in care unii din cei 37 proprietari au avut drep la acest ajutor.
Sesizati ANRSC-ul ca nu este defalcat corect consumul de gaz, implicit cantitatea de caldura repartizata.
Pentru celelalte probleme v-au lamurit colegii, STATUT, ROI, alt comitet.
Succes!
Multumesc pentru informatii, dar pe mine ma intereseaza daca scrie undeva ca deciziile ANRSC sunt general valabile, deci si pentru blocurile cu central proprie.
doina99 a scris:

Acum se aplica legea din sistemul public ,si anume 20% din factura de gaz se ia in calcul pentru apa calda , iar restul de 80 % pentru incalzire.
Dar avem 2 membrii din comitet care spun ca nu este corect asa , pentru ca noi nu suntem in sistemul public,deci trebuie sa ne facem "legea" noastra. Eu nu am gasit nicaieri scris cum se face acest calacul in cazul blocurilor cu centrala proprie .
Multumesc

Poate se propune o varianta de repartizare diferita a celor doua componente : mai mult pentru caldura iarna si mai putin vara si normal invers la apa calda.
Care este propunerea celor 2 membri din comitet "care spun ca nu este corect asa". Cum considera ei ca este corect?

Alte discuții în legătură

Pret apa calda/apa rece in brasov medeus83 medeus83 1.as dori sa stiu de unde pot afla pretul corect al apei calde de care beneficiez.locuiesc intr-un apartament cu centrala de bloc si platesc aproximativ 20 ron ... (vezi toată discuția)
Calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social armo armo va rog sa-mi spuneti si mie cum se face repartizarea cheltuielilor aferente caldurii si apei calde intr-un bloc social ?, lege , normativ etc.... va multumesc ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumului de gaze intre caldura si apa calda menajera cmpanait cmpanait As dori sa aflu cum se procedeaza cu repartizarea consumului de gaze intre caldura si apa calda menajera, in conditiile in care imobilul are centrala de bloc ... (vezi toată discuția)