Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine :
Locuiesc intr-un bloc de 37 de ap., cu centrala proprie alimentata cu gaz, cu contor general pentru apa calda ,repartitoare de costuri pentru caldura si apometre in fiecare ap. Presedintele asociatiei nu vrea sa tina cont de nicio lege. HG, sau reglementare a ANRSC , privind defalcarea cotei din factura de gaz pentru apa calda si caldura, pentru calculul consumurilor individuale si comune, motivand ca toate aceste legi si reglementari se refera exclusiv la sistemul public de furnizare a energiei termice,(la termoficare) nu la centrale proprii ,ca in cazul nostru.
Si inca ceva , in luna martie a luat hotarirea sa opresca caldura, motivand ca legea care functioneaza pentru Radet nu este valabila si pentru cazul nostru. Chiar nu exista nicio reglementare valabila si pentru asociatiile cu centrala termica proprie? Suntem la bunul plac al unui grup de proprietari care nici nu locuiesc in bloc , si astfel doresc sa minimizeze costurile.? Dati- mi va rog o sugestie, ce putem face?
Multumesc
Nici ei nu s-au pus de acord, unul spune sa repartizam 30% pentru apa calda ,celalalt doreste o medie a consumului pe un an intreg. O medie a consumului ,inseamna practic un consum fix , care se poate traduce si intr-un pret fix al mc de apa calda.
Eu vreau sa stiu daca se poate aplica ordinul 233/2004, completat cu ordinul 255/2006,pentru ca altfel nu se ajunge la niciun rezultat, iar in tot acest timp nu exista nicio evidenta clara a consumurilor individuale, si platim cu totii dupa bunul plac al administratorului.
Este posibil ca cei doi membri ai comitetului sa li se para mai avantajos pentru ei o anumita varianta (am impresia ca acestia consuma foarte putina apa calda sau de loc, altfel spus pretul/mc apa calda x zero mc consumati fac tot zero - indiferent cat de mare ar fi ponderea consumului, insa raportat la tot blocul, cred ca "iese" ceva, de ordinul banutilor... Putem face niste calcule asa de amorul discutiei, dar nici nu merita. Cum spuneam, un pret fix, rezonabil (il puteti compara cu cel de la CET) ar rezolva pe deplin situatia de la blocul dvs. Pe de alta parte, din cate stiu, centralele termice de imobil au cazane separate pentru apa calda si incalzire, ba s-ar putea sa aveti si ceva rezerva. Bun, in acest caz, ca sa complicati de-a dreptul lucrurile, puteti cumpara inca un contor de gaze care v-ar ajuta la defalcarea "farmaceutica" a costurilor, insa va intreb: la ce bun daca tot acolo ajungem... Nu as vrea sa va complicati cu montarea de repartitoare de costuri, ca in acest caz, chiar ca ati pus-o de mamaliga!
Eu aveam alta impresie despre proprietarii care s-au debransat de la sistemul centralizat, in favoarea unei solutii cu centrala termica de bloc, dar se pare ca intotdeauna cand lucrurile merg bine undeva, vine cineva sa faca mai bine (stiti vorba: mai binele este dusmanul binelui !). Ideea este ca sistemul centralizat de furnizare a ET, daca functioneaza corect, este cel mai avantajos sistem de incalzire a locuintelor, din toate punctele de vedere.
Era bine sa mentionati daca aveti pers care primesc ajutoare de caldura, daca aveti o singura factura pentru gaze, daca aveti contor separat pentru consum gaze necesare incalzirii apei reci, daca aveti contor separat de masurat cantitatea de apa rece folosita pentru apa calda si caldura (intrebati fochistul, mecanicul), daca sunt montate la iesirea din centrala aparate de masurat cantitatea de apa calda si caldura. Verificati. Ati dorit reglementari, le-ati primit, lecturati-le, nu 233 si 255 care au fost abrogate, probabil cei 2 stiu si de aceea fac abuzuri.
Aveti contracte incheiate cu 3 furnizori din sistemul public (Legea 51), nu mergeti pe medie consum, daca nu aveti aparate de masura, montatile. Daca aveti repartitoare, intrebati firma de calcul de unde stiu valoarea Gcaloriei pentru a putea repartiza consumurile.
Daca aveti beneficiari de ajutoare de caldura, intrebati pe cei 2 cum au determinat cantitatea de caldura consumata la acele ap, babeste sau dupa norme conform Ordin nr.29/N din 1993, altfel raspund de fals in declaratii.
Aveti destule date sa jonglati cu cei 2, iar despre oprirea, sistarea caldurii v-au spus colegii.
Succes!
"Ati dorit reglementari, le-ati primit, lecturati-le, nu 233 si 255 care au fost abrogate, probabil cei 2 stiu si de aceea fac abuzuri. "
Unde este mentionat faptul ca aceste ordine s-au abrogat?
Avem contor care inregistreaza consumul total de apa rece pentru prepararea apei calde. Problema este , nu cum se face defalcarea pe consum individual , ci stabilirea valorii in lei a partii din valoarea totala a facturii de gaz, aferenta consumului de apa calda.Calculul val.lei gaz/mc. inregistrati de contor = pretul unui mc de apa calda.Cred ca acum m-ati inteles.In O. 233 SI o 255 se specifica clar ca se considera gaz consumat pentru prepararea apei calde 20% din val facturii de gaz.
Firma care ne citeste repartitoarele de costuri si ne face calculul individual al costurilor pentru caldura asa are stabilit in program : din factura de gaz se considera 20% consum de gaz pentru prepararea apei calde.
Cine greseste?
Deci aveti si repartitoare de costuri. Ziceam eu ca va complicati, dar asta-i treaba. Acum inteleg de ce cei 2 membri ai com. ex. "trag" in alta directie..
"Firma care ne citeste repartitoarele de costuri si ne face calculul individual al costurilor pentru caldura asa are stabilit in program : din factura de gaz se considera 20% consum de gaz pentru prepararea apei calde.
Cine greseste?"
Pai nu greseste nimeni. Asa ati hotarat dvs. in AG, ce vreti sa va faca firma de repartitoare? Hotarati 80% din valoarea facturii gazului metan pentru prepararea apei calde menajere si diferenta pentru incalzire, comunicati firmei acest lucru si gata, s-a rezolvat!
V-am explicat in alta postare ca sunt mai multe metode de repartizare a celor doua componente - care vor trebui "batute in cuie" in hot. AG, ROI sau chiar Statut. Daca nu sunteti multumiti, apelati la un specialist care stie cum se calculeaza consumul de gaz metan pentru incalzirea unui metru cub de apa rece, insa sunt atat de multe variabile care trebuiesc luate in calcul, incat va sfatuiesc sa renuntati din start la aceasta metoda.
In cazul dvs. cred ca cel mai simplu ar fi sa dati o valoare fixa c/val incalzirii unui mc de apa rece care se va inmulti cu cantitatea totala de apa rece consumata pentru apa calda, iar valoarea rezultata sa o scadeti din suma facturii pentru gaz metan, suma rezultata va fi comunicata firmei care face serviciul de repartizare a incalzirii pri rep. de costuri. Apropo's, ne puteti da exemple de costuri perechi, 1 mc/ acm - 1mp sup. utila incalzita - pentru lunile nov. 2008-apr. 2009, asa pentru informarea noastra, sa stim si noi pentru ce atata galceava? Multumesc anticipat si am sa vin si eu cu exemple din sistemul centralizat sau chiar de la prop. cu CT proprie!