avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... valabilitate legi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

valabilitate legi

Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine :
Locuiesc intr-un bloc de 37 de ap., cu centrala proprie alimentata cu gaz, cu contor general pentru apa calda ,repartitoare de costuri pentru caldura si apometre in fiecare ap. Presedintele asociatiei nu vrea sa tina cont de nicio lege. HG, sau reglementare a ANRSC , privind defalcarea cotei din factura de gaz pentru apa calda si caldura, pentru calculul consumurilor individuale si comune, motivand ca toate aceste legi si reglementari se refera exclusiv la sistemul public de furnizare a energiei termice,(la termoficare) nu la centrale proprii ,ca in cazul nostru.
Si inca ceva , in luna martie a luat hotarirea sa opresca caldura, motivand ca legea care functioneaza pentru Radet nu este valabila si pentru cazul nostru. Chiar nu exista nicio reglementare valabila si pentru asociatiile cu centrala termica proprie? Suntem la bunul plac al unui grup de proprietari care nici nu locuiesc in bloc , si astfel doresc sa minimizeze costurile.? Dati- mi va rog o sugestie, ce putem face?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:05, 11 Iunie 2009
Nu stiu cat costa dar se poate monta aparatura necesara masurarii in Gcal(snde, contor, etc)
expert1205 a scris:

Ce are subventionarea cu variatia pretulului/mc ? Normal ar trebui sa fie acelasi pret,deoarece pt incalzirea unui mc de apa la o anumita temperatura...consumul de combustibil este constant.

Pretul gcal pentru Bucuresti este subventionat, dar centrala noastra termica functioneaza cu gaz, care nu este subventionat, banuiesc ca de aceea platim asa de mult.
Intam in detalii tehnice si nu toata lumea intelege. Nu stiu in ce domeniu sunteti "expert", dar nu mai faceti afirmatii de genul:"Normal ar trebui sa fie acelasi pret, deoarece pt. incalzirea unui mc de apa la o anumita temperatura... consumul de combustibil este constant" ... Mai documentati-va si veniti cu corectarea informatiei, apropo's de : iarna nu-i ca vara!
Oricum, ramasesem dator cu niste informatii cu privire la preturi, mc/acm, mp sup. utila incalzita, in urmatoarele conditii:
- pretul pentru 1 Gcal = 175,00 lei;(atentie, ET subventionata de Cons. Local - nu cunosc info);
- costul agt pentru prepararea apei calde menajere este influentat de dif. de temperatura (delta t), parametru inscris pe anexa facturii de la CET;
- la aceasta scara de bloc repartizarea incalzirii se face "clasic" (fara repartitoare de costuri);

Situatia se prezinta astfel:
- luna nov. 2008: acm - 9,95 lei/mc din care cost apa rece 3,30 lei/mc; incalzirea - 2,9334 lei/mp;
- luna dec. 2008: acm - 10,65 lei/mc din care cost apa rece 3,30 lei/mc; incalzirea - 5,5478 lei/mp;
- luna ian. 2009: acm - 10,45 lei/mc din care cost apa rece 3,62 lei/mc; incalzirea - 7,7818 lei/mp;
- luna feb. 2009: acm - 11,12 lei/mc din care cost apa rece 3,77 lei/mc; incalzirea - 6,5199 lei/mp;
- luna mar. 2009: acm - 11,12 lei/mc din care cost apa rece 3,77 lei/mc; incalzirea - 5,4163 lei/mp;
- luna apr. 2009: acm - 11,65 lei/mc din care cost apa rece 3,77 lei/mc; incalzirea - 1,4899 lei/mp;

Pentru lunile de vara, pretul unui mc de apa calda a fost (2008) in medie de 9,45 lei, din care 3,30 lei apa rece.

Faceti comparatie, discutati, aprobati. Mi-a placut cand s-a afirmat ca firma de repartitoare "dicteaza" interesele proprietarilor cu privire la cum trebuie defalcate costurile pentru apa calda si incalzire. Asa o fi in capitala; la Iasi aceste firme nu deviaza cu nici-un mm din ce decide as.prop. Poate gresim!
Practic pe proprietarii de la acel bloc ii intereseaza cum se formeaza pretul corect pentru prepararea unui mc de apa calda. Ce v-am aratat noi este cum se procedeaza in practica la alte as. de prop., insa nu este absolut obligatoriu sa faceti la fel.
Cred ca nu mai revin asupra acestui topic!
Cu stima,
expert1205 a scris:

Normal ar trebui sa fie acelasi pret,deoarece pt incalzirea unui mc de apa la o anumita temperatura...consumul de combustibil este constant.

Serios !?
Incalziti dv 2 oale cu cate 4 litri de apa fiecare pe aragaz pana la la 60 grade celsius. Dar una umpleti-o de la robinet (care are 22 grade celsius ) si cealalta scoateti-o de la frigider cu 2 grade celsius. La prima oala veti consuma gaz pentru a creste temperatura cu 38 de grade iar la a doua cu 58 de grade. E o mica mare diferenta !

Apoi ce distanta parcurge apa de la centrala de scara pana in apartament, si ce distanta parcurge de la centrala de termoficare in sistem public pana in apartament ? Iar este o mica mare diferenta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pret apa calda/apa rece in brasov medeus83 medeus83 1.as dori sa stiu de unde pot afla pretul corect al apei calde de care beneficiez.locuiesc intr-un apartament cu centrala de bloc si platesc aproximativ 20 ron ... (vezi toată discuția)
Calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social armo armo va rog sa-mi spuneti si mie cum se face repartizarea cheltuielilor aferente caldurii si apei calde intr-un bloc social ?, lege , normativ etc.... va multumesc ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumului de gaze intre caldura si apa calda menajera cmpanait cmpanait As dori sa aflu cum se procedeaza cu repartizarea consumului de gaze intre caldura si apa calda menajera, in conditiile in care imobilul are centrala de bloc ... (vezi toată discuția)