avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... COLEGIUL CONSILIERILOR JURIDICI
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

COLEGIUL CONSILIERILOR JURIDICI

Buna ziua tuturor

Eu lucrez doar de cateva luni pe pozitia de consilier juridic, intrebarea mea este: as dori sa ma inscriu in colegiul consilierilor juridici este nevoie de 2 ani experienta?

multumesc frumos celor care ma ajuta
Stimate domn avocat,
La inscrierea in Colegiu Consilierilor Juridici , bineinteles ca platiti o taxa si anume:
-550 lei -taxa inscriere
-150 lei taxa inscriere in tablou
- 15 legitimatia
- 10 lei insigna
- 15 lei cotozatia aferenta lunii in care te inscrii
TOTAL-740 lei
La colegiul consilierilor Juridici din Sibiu se achita 70 EURO taxa de inscriere, dupa avizare dosar.
In plus, mai achiti legitimatia, insigna si cotizatia.

Examenul de definitivat constă în susţinerea unei lucrări prezentate şi un test grilă din următoarea bibliografie:
- Constituţia României;
- Codul Civil, din care doar următoarea tematică:obligaţiile, prescripţia, tranzacţia, termenele, uzufructul.
- Codul de Procedură Civilă;
- Codul Muncii;
- Codul Comercial;
- Legea nr.85 din 05/04/2006, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 359 din 21/04/2006, privind procedura insolvenţei;
- Ordonanţa nr.5 din 19/07/2001, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 422 din 30/07/2001, privind procedura somaţiei de plată;
- Ordonanţa de Urgenţă nr.119 din 24/10/2007, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr.738 din 31/10/2007, privind măsurile pentru combaterea întârzierii executării obligaţiilor de plată rezultate din contractele comerciale, aprobată prin Legea nr.118 din 27/05/2008, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr.410 din 02/06/2008;
- Legea nr.31 din 16/11/1990, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr.126 din 17/11/1990, privind societăţile comerciale;
- Legea nr.554 din 02/12/2004, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1154 din 07/12/2004, privind contenciosul administrativ;
- Legea nr.514 din 28/11/2003, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr.867 din 05/12/2003, privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic;
- Statutul profesiei de consilier juridic, din 06/03/2004, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr.684 din 29/07/2004.

albertokurtyan a scris:

In ce priveste stagiatura, daca esti consilier dinainte de 2003, te inscrie direct definitiv.
Daca ai deja 2 ani vechime, te inscrie direct definitiv.

Alberto Kurtyan

Asa este. Dupa cum am scris si mai sus, consilierii juridici care la data aparitiei Legii 514/2003 aveau o vechime mai mare de 2 ani, au fost inscrisi in colegiu ca si definitivi, platind bineinteles toate taxele aferente. In sensul modificarilor la Legea 51, acestia nu pot face dovada promovarii unui examen de definitivat (pentru a deveni avocati definitivi, in cazul in care promoveaza examenul de admitere in profesia de avocat). Acestia sa sustina acum un examen de definitivare pentru a dobandi o calitate pe care legea le-a conferit-o in urma cu 6 ani ? Nu exista temei legal pentru asa ceva. Deci modificarile la Legea 51 sunt discriminatorii (si) sub acest aspect. Cred in continuare ca o intreaga armata de avocati (slab pregatiti dar mult prea lacomi, ingroziti de perspectiva unei concurente si mai mari decat cea de pana acum) investesc prea multa energie pentru a impiedica accesul consilierilor juridici la aceasta profesie.
Din cite am inteles, se cerea o adeverinta din care sa rezulte ca este DEFINITIV,
nu o adeverinta ca a sustinut si promovat examen de definitivat.

Deci ar fi irelevanta procedura prin care a devenit definitiv.

Dar oricum, in redactarea actuala a Legii 51, nimeni nu mai beneficiaza de nici o
scutire, inlesnire.

Conform legii in vigoare ACUM, pina si fostii judecatori la Curtea Suprema, trebuie sa dea
examen de admitere si stagiatura ca avocat.

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiatura consilierului juridic este de 2 ani chiar daca nu e inscris in ccj? Ramona24 Ramona24 Revin cu o intrebare la care nu am primit nici un raspuns. Jristul este considerat stagiar 2 ani "la debutul"in meserie chiar daca nu e ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv dragi colegi consilieri juridici, care doriti sa intrati in avocatura si sunteti definitivi, am o intrebare pentru voi: cum ati dat examenul de definitivat? ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv? luca_claudia72 luca_claudia72 poti sa-ti dai definitivatul ca si consilier juridic daca ai un contract de munca ca cj de 2 ani ? adevarul e ca nu m-am inscris in uccj...mi s-ar recunoaste ... (vezi toată discuția)