avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea asociatiilor de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea asociatiilor de proprietari

De ce nu se expertizeaza an de an de catre stat, contra un (cost minim) un leu/ luna de apartament, obligatoriu, toate asociatiile din tara, de care experti contabili competenti?
Statul ar obtine sume din: impozite nevirate, din lucrari executate pe langa bloc, din lucrari executate fara contracte de angajare, din declaratii fiscale nepredate in termen (unde pentru orice asociatie familiara, PFA, amenzile sunt considerabile), din diferenta dintre 10% si 16% la impozitul pe salarii, pentru ca, banuiesc, inca mai sunt asociatii care nu vireaza 16%, multe alte probleme.

Un plus de responsabilitate si mai mult decat atat, daca nu raspund la intrebarile adresate in scris, legal, in termen, cei in drept, presedintele-functionar public in acceptiunea Codurilor, sa fie amendat. Asa, nu le pasa presedintelui si administratorului, nu raspund, ba mai mult rad, sfideaza si aplica si luna urmatoare aceeasi practica, nu ridica corespondenta adresata, nu raspunde la intrebari privind calculele aritmetice aplicate in lista afisata.
Ca orice firma si asociatia, cred, ca ar trebui sa fie verificata de ANAF, Min.Finantelor, Min.Muncii si toate celelalte organe financiare si fiscale legale, existente!

Primeaza afinitatile. Cine verifica daca presedintele aduce cea mai buna prietena a sa, faca o expertiza, el avand indrazneala sa spuna tuturor, ca ei sunt foarte buni prieteni?
Daca presedintele este foarte bun prieten, cu administratorul, sotii acestora au lucrat impreuna ani buni, afini, asa cum ei declara, cine verifica? Ei, presedintele si administratorul au o firma impreuna, asociatia? Noi locatarii platim, fara sa ni se spuna cum s-au calculat sumele, ce platim? doar ca ei asa considera, ba presedintele deseori nu semneaza listele de la avizier! Nu este de acord, cu calculele?
Daca ar fi verificari periodice, la asociatii, poate, de teama amenzilor s-ar mai tempera si nu ar mai etapa prietenia lor de familie, sfidand, ar pune mana pe pix si ar raspunde, legal, la intrebari.

In primul rand ca presedinte si vicepresedinte nu poate fi cineva care are o pregatire minima, scris, matematica. Cum verifica si semneaza listele. Comisia de cenzori, este, un cenzor sau deloc. Are macar un membru din comisia de cenzori timp sa verifice, sau cunostinte economice sa verifice listele, fondul de reparatii, de rulment, toate cheltuielile?
Simplu, daca toata lumea din bloc, imobil, ar pleca la curte si s-ar desfiinta asociatia s-ar putea restitui tuturor locatarilor fondul de rulment? Verifica cineva macar la sfarsitul unui an, vreun locatar/ proprietar? Are voie sa intrebe, sa ceara listele, calculele.
Administratorul este dispus sa raspunda, sa explice fiecare cheltuiala, fiecare penalitate aplicata, atunci cand este intrebata oficial, nu amical, la asociatie! Sa raspunda in scris!

Firmele spacializate cu evidenta financiar/ contabila a asociatiilor sunt, parerea mea, o solutie optima la rezolvarea corecta si legala a situatiei patrimoniale, ar raspunde Controalelor Statului.

Administratorii, raman. Presedintii, raman. O conduita morala se impune a exista!
Ar preda actele firmelor spacializate, dar conform Legii 230/ 2007, presedintele raspunde de totul in asociatie, el si CEx. Cine verifica aceste mici firme, fara "RO"?

Legea 230/ 2007, cum spunea un/ o distinsa moderatoare, este buna, adevarat. Trebuie doar aplicata, apoi verificat de Stat prin parghiile sale, daca se aplica, cu deplasari la fata locului, cu verificari "ca la carte" fila cu fila, leu cu leu.
Dupa doi ani de verificari de catre Stat, prin experti contabili competenti, a tuturor asociatiilor din tara, vom discuta altfel, despre "administrator si presedinte de bloc"!
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
Toate asociatiile de proprietari din Romania sunt obligate sa dea, de doua ori pe ani, situatia elementelor de activ si pasiv.
Asadar, ceva-ceva tot se face ....


:D :D :D :D :D :D

Ma scuzati, nu m-am putut abtine, daca sunt obligati sa dea situatia de activ si pasiv imi puteti raspunde si mie la doua intrebari?
1. Cine face aceasta situatie, administratorul care nu stie ce inseamna contabilitate, care nu are nici macar notiuni de aritmetica, la care 9+3 fac fie 11 fie 13, in functie de cum ii sta basca in cap, semneaza presedintele care are 4 clase (angajata femeie de servici la o firma), care se chinuie sa semneze (mai usor cu pusul degetului)?
2. Credeti ca se uita (nu sa verifice) cineva pe aceasta balanta depusa, in care sumele sunt trecute "din burta"?

Pana nu o sa fie obligatorie scolarizarea presedintilor, a cenzorilor si retribuirea acestora pentru a putea sa fie trasi la raspundere nu se va face nimic in UNELE asociatii, nu putem generaliza, pentru ca sunt asociatii cu oameni competenti, care stiu cum trebuie procedat, dar sunt putini cei care vor sa se implice ca treaba sa mearga bine.
thran\"Pana nu o sa fie obligatorie scolarizarea presedintilor, a cenzorilor si retribuirea acestora pentru a putea sa fie trasi la raspundere nu se va face nimic in UNELE asociatii, nu putem generaliza, pentru ca sunt asociatii cu oameni competenti, care stiu cum trebuie procedat, dar sunt putini cei care vor sa se implice ca treaba sa mearga bine.\"

Greu cu scolarizarea, cred. Greu cu reconversia profesionala. Cei care accepta raspunderea asta, remunerata modest, dar sa fie remunerata, si sa se implice, sau sa stea acasa.
In general, abia avem timp de viata noastra a familiilor, a copiilor cu \"praguri\", de la gradi-la bac, an de an altfel! Cine credeti ca accepta sa invete "administratie"
Propunerea dvs este binevenita si cred, de luat in calcul. Ar da rezultate!

Sunt si modele de asociatii. Sunt buni gospodari si bine intentionati, dar, despre ce vorbim, tot asociatii necontrolate. Este doar aceea impresie ca mege bine, la un Control daca este tocmai bine, Controlul sa spuna.
Cat despre cine verifica? Nimeni. Cu ce rezultate? Daca s-au verificat toate asociatiile, de ce pe siteul Primariei X, nu apare la rubrica \"incasari din penalizari aplicate asociatiilor pentru:...din care s-au construit doua parcuri pt cei mici, sau s-au plantat 15ml de gard viu...\"
Toata lumea a trecut cu nota maxima si anul acesta, s-a predat sit.activ/ pasiv admin.este linistit: la subsolul imobilului se face mobila-este doar un proprietar descurcaret, altul cara cu liftul apa-in sticle de 5l sa-si spele masina-zeci de drumuri cu liftul, altul sudeaza la subsol, taie cu flexul, pe cheltuiala asociatiei...si multe alte cheltuieli care se rasfrang in lista, la cheltuieli comune, ale noastre\", admin.are salariul cat? cate ore il gasesti la asociatie? ce a realizat, reparat in ultimii trei ani?


Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
Of ... Asociatiile de proprietari si problemele proprietarilor. Consider ca tranzitia de la statutul de chirias - membru al asociatiei de locatari la statutul de proprietar - membru al asociatiei de proprietari s-a realizat doar scriptic si nu in mentalitatea fiecaruia.
Pe de o parte proprietarii nu sunt constienti si nu le pasa de faptul ca sunt proprietari in cota indiviza fortata asupra spatiilor si instalatiilor comune si ca trebuie sa gandeasca unitar si sa administreze si gestioneze impreuna prin intermediul asociatiei de proprietari a acestor proprietati comune si pe cealalta parte sunt reprezentantii asociatiei care in majoritate, desi de buna credinta, nu sunt nici sustinuti de membri si nici motivati pentru a fi utili, eficienti si competenti si sporadic sunt si cei de rea credinta care sunt orientati pe obtinerea de foloase necuvenite.
Mentalitatea in momentul de fata este urmatoarea: "nu ma implic dar imi doresc ca altcineva sa se implice si sa rezolve toate problemele si sa o faca gratis".
Toate aceste probleme se vor rezolva atunci cand proprietarului de la etajul intermediar ii va pasa de deteriorarea hidroizolatiei acoperisului si va constientiza ca problema e comuna. In momentul acela ii va pasa si cine e presedinte si-l va alege sa fie eficient, competent si remunerat corespunzator.
Statul nu poate sa se implice in problemele proprietarilor asociati printr-o organizatie de drept privat.
Mediator_Bacau a scris:


\"Statul nu poate sa se implice in problemele proprietarilor asociati printr-o organizatie de drept privat.\"


Interesant punctul de vedere.
Multumiri, in numele cititorilor articolului <100, la numar, acum>!
Cred ca se pot gasi solutii, parghii. Si SRL.ul, si PFA.ul este privat, al cuiva,
dar respecta Legile tarii, aplica moneda de schimb a tarii!
Imposibil sa nu existe solutii!
Stiti cum spun admin.\"asa am facut de zeci de ani si nu m-a controlat nimeni!\" Incredibil!
Primul rezultat: sume colectate la Bugetele locale si Bugetul General Consolidat.
Generatiile viitoare, nu trebuie sa se confrunte cu ce ne-am confruntat noi.

Inca ceva, se spune: oricat ar fi de greu totul, viata, totul, vom circula cu masina, vor fi pompe de benzina, noi vom plati; in alt plan social-tot al vietii de zi cu zi: oricate s-ar schimba, blocurile, casele noastre raman, mai tinere-ansambluri rezidentiale, sau vechi, asociatiile de proprietari nu dau faliment, mai multe vor fi, mai putine, niciodata, noi vom plati! De ce sa nu se acorde atentie "casei noastre"! De ce?
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
@Maria2143

Voi incerca sa raspund si eu acestui naduf pe care l-ati exprimat aici, implicit, in numele a milioane de proprietari din blocuri, chiar si chiriasi ai acestor proprietari
Nu stim exact cati sunt, poate multi din ei nu sunt interesati sa afle ce platesc, dar daca ar fi trasi de maneca de vreun vecin mai bagaret, mai carcotas, mai conflictual chiar, poate ne-am pomeni cu o adevarata armada a nemultumitilor din blocurile patriei :)
Nu e de gluma, e chiar o chestiune serioasa, dar abordarea dv. este un pic prea idealista si am sa va explic de ce:

Asociatiile de proprietari sunt, sau ar trebui sa fie daca s-ar infiinta ca atare, persoane juridice de drept privat si ca atare se gospodaresc, se administreaza in mod privat.
Conducerea asociatiilor este aleasa de proprietari si ei au dreptul sa interogheze, sa solicite, sa reclame, sa primeasca raspunsuri la intrebari, iar daca lucrul acesta nu se intampla, proprietarii, prin instrumente legale puse la dispozitie de Legea 230/2007, pot schimba aceasta conducere.

Conducerea asociatiei are doua feluri de relatii:
- relatia cu proprietarii care este reglementata de legea de mai sus. In aceasta privinta nimeni din exterior nu se amesteca pentru a schimba lucrurile pentru ca ar intra pe un teritoriu privat. Cu o exceptie, dar si aceea destul de neputincioasa, anume compartimentul de Relatii cu asociatiile de proprietari. Acest compartiment monitorizeaza activitatea asociatiilor sub aspectul aplicarii Legii 230/2007 si a HG 1588/2007 cu normele de aplicare, dar nu are nici menirea si nici forta profesionala de a face audituri contabile la asociatii.
Daca proprietarii constata ca lucrurile nu stau in ordine, atunci pot cere conducerii asociatiei sau pot angaja singuri o expertiza contabila in schimbul unor sume consistente. Cu alte cuvinte acea expertiza la care visati dv. se face pe bani grei, nicidecum pe 1 leu.

- relatia cu institutiile statului. Cu ANAF pentru plata impozitelor si contributiilor la bugetul asigurarilor sociale pentru contractele intocmite angajatilor si celor indemnizati. Cu ITM pentru aceleasi contracte care trebuie sa fie legale si sa demonstreze ca in acea asociatie toti cei salarizati lucreaza la alb, adica cu contracte de munca.
Aici statul, prin ANAF si ITM, ar putea verifica activitatea din asociatii pentru ca este vorba de contributia la bugetele nationale ale acestor asociatii.
Sunt convinsa ca daca s-ar face aceasta verificare ar iesi la iveala foarte multi bani, sume de necrezut.
Dar asa cum interesul pentru recuperarea sumelor din furtisagurile grandioase este ultima prioritate a ANAF, tot asa si asociatiile sunt lasate in pace.

Later update
Citind interventiile dv. din alte topicuri, am constatat ca stiti toate acestea. Dar, desi le stiti, insistati pentru asistenta statului.
Doar vreau sa va atrag atentia ca statul auditeaza acolo unde are interesul, adica in privinta contractelor si a taxelor platite pentru aceste contracte.
In rest, pe stat nu-l intereseaza cum calculeaza administratorul penalizarea sau daca imparte corect o cheltuiala intre proprietari.
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2015
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cenzor extern la asociatii de proprietari arhicoc arhicoc Conform Legii 230/2007: \"Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a ... (vezi toată discuția)
Verificare administratie bloc Florenta30 Florenta30 Buna ziua, avand in vedere faptul ca nu suntem constituiti in asociatie de proprietari, va rog sa-mi spuneti cine face verificarea activitatii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum putem solicita expertiza contabila pentru asociația ... oana intreaba oana intreaba Buna ziua, cum putem solicita expertiza contabila pentru asociația de proprietari a unui bloc? situația este următoarea: a fost sistată furnizarea de apa ... (vezi toată discuția)