avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1152 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare CIM cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare CIM cercetare disciplinara

Buna seara,

In 2011 am inceput sa lucrez la o firma cu care am incetat colaborarea prin demisie in 2014, mi s-a dat nota de lichidare cum ca nu am nici un debit fata de aceasta firma.
Dupa aproximativ 5 luni, m-am intors la aceeasi firma pe o alta pozitie.Acum contractul de munca mi s-a suspendat pentru o neregula in sistemul informatic care dateaza din 2013, neregula care figureaza cu userul meu, dar care nu a fost comisa de mine, parola find aflata de catre altcineva si folosita pentru a imi face rau.

Intrebarea mea este urmatoarea, este in regula sa fiu suspendat pentru o neregula aparuta in 2013, avand in vedere ca pe langa faptul ca nu a fost comisa de mine, am primit si nota de lichidare conform careia la data incheirii colaborarii, nu aveam nici un debit si nici o imputatie?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 13:38, 7 Februarie 2015
Deci cu userul si parola mea din aplicatia firmei, mi-a fost adaugata o suma de bani pe propriul meu card de credit, card pe care il detin la aceasta companie, le-am spus ca avand in vedere ca nu aveam un birou in care sa stau singur, eram mereu inconjurat de colegi care imi puteau vedea parola, avand mereu colegi langa mine, in fata mea si in spatele meu.Din punctul meu de vedere avand in vedre ca erau cativa colegi cu care nu ma intelegeam, parola mi-a fost folosita ilegal cu scopul de a imi face rau.
@ elis - corect cu termenul de 6 luni, dar problema este ca din cate am inteles, fapta a fost constatata acum.

"in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare"

Insa, problemele care se pun in acest caz sunt :

1. De ce nu este mentionata pe documente data ? - asta va determina nulitatea procedurii de cercetare disciplinara coroborata cu prevederile legale aminitite de tine.

2. De ce nu au dorit sa ii acorde sprijin ca sa-si demonstreze vinovatia ? Asat inseamna ca ei stiu ceva...si nu este ok

3. De ce l-au amenintat ? - Inseamna ca vor "sa scoata castanele din foc cu mana altuia", sa-l scoata "tap ispasitor", sau vor sa scape de el....si au ales aceasta metoda.

4. Cum adica nu pot vedea pe server cine si de la ce calculator a umblat ? Ba se poate. Si de ce nu vor sa vada ?

Toate acestea mie mi se par suspecte.

Ce ar trebui sa faca :

1. Contestarea la instanta a deciziei de sanctionare disciplinara ( in termen de 30 zile de la comunicare ) unde va contesta si procedura de cercetare disciplinara care este lovita de nulitate din cate observ.
2. Cerere catre banca respectiva pt a i se da un raspuns din care sa rezulte ca banii nu au intrat in contul lui de card, sau daca are extras de cont cu data respectiva, se poate constata la fel de evident. Si in acest caz, despre ce abatare disciplinara vorbim ?
Nu mai luati numai prima parte a textului de lege . Codul Muncii prevede doua termene, iar cel de 6 luni se refera la data savarsirii faptei.

Daca s-a savarsit in 2013 , acum suntem in 2015 , iar termenul de 6 luni sigur a expirat.
Krissia a scris:

@ elis - corect cu termenul de 6 luni, dar problema este ca din cate am inteles, fapta a fost constatata acum.

"in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare"

Insa, problemele care se pun in acest caz sunt :

1. De ce nu este mentionata pe documente data ? - asta va determina nulitatea procedurii de cercetare disciplinara coroborata cu prevederile legale aminitite de tine.

2. De ce nu au dorit sa ii acorde sprijin ca sa-si demonstreze vinovatia ? Asat inseamna ca ei stiu ceva...si nu este ok

3. De ce l-au amenintat ? - Inseamna ca vor "sa scoata castanele din foc cu mana altuia", sa-l scoata "tap ispasitor", sau vor sa scape de el....si au ales aceasta metoda.

4. Cum adica nu pot vedea pe server cine si de la ce calculator a umblat ? Ba se poate. Si de ce nu vor sa vada ?

Toate acestea mie mi se par suspecte.

Ce ar trebui sa faca :

1. Contestarea la instanta a deciziei de sanctionare disciplinara ( in termen de 30 zile de la comunicare ) unde va contesta si procedura de cercetare disciplinara care este lovita de nulitate din cate observ.
2. Cerere catre banca respectiva pt a i se da un raspuns din care sa rezulte ca banii nu au intrat in contul lui de card, sau daca are extras de cont cu data respectiva, se poate constata la fel de evident. Si in acest caz, despre ce abatare disciplinara vorbim ?

Cu siguranta stiu ceva, pentru ca acum doua saptamani a fost un scandal tot pe tema asta, pe sume foarte mari, iar respectivele persoane au plecat.Acum nici eu nu inteleg daca ai deja persoane dovedite, incerci sa scoti si pe altul tap ispasitor, pentru ca sincer asa m-am simtit.Cand au vazut ca nu declar ce vor ei, au zis ca oricum e neglijenta si este foarte grava si aceasta, adica neglijenta ca nu am ochi la spate ca sa vad cine imi vede parola cand o tastez :)
O parola (de acces pe un server) poate fi sparta in cateva ore prin "brute force". Oricine cu cunostinte de IT si acces fizic la server o poate face. E tragic dar adevarat. Intr-un audit facut acum peste 15 ani am testat asa ceva. Cu computerele de atunci mi-a luat 15 zile si nu a existat ceva sa reziste. Aproape 90% au fost detectate in cateva secunde datorita "calitatii" foarte proaste. Intre timp sistemele au evoluat dar creierul uman nu. Parolele trebuie sa fie complexe si lungi altfel nu prea au rost. Deci faptul ca cineva v-a folosit parola e fara sens. Multi chiar dau parolele colegilor cand sunt probleme.

Alte discuții în legătură

Mai pot fi cercetati ? oanaportar oanaportar Directorul unitatii vrea sa dispuna cercetarea disciplinara a 2 salariati. Acestia sunt acuzati ca ar fi cazut in abatere in legatura cu atributiile de ... (vezi toată discuția)
Convocare la cercetare disciplinara curiosul1 curiosul1 am primit un convocator: <<sunteti invitat astazi la data locul ora,,,,pentru urmatoarele nereguli savarsite in perioada sep 2013 -febr ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara razzu razzu Buna ziua, O sanctiune disciplinara (chiar incetarea contractului de munca) se poate da pentru o fapta care s-a intamplat acum 2 ani in urma? Mai ... (vezi toată discuția)