avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Situatie dificila in custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Situatie dificila in custodie comuna

Se dau urmatoarele date:

- divort de comun dezacord (ca majoritatea divorturilor);
- un copil minor la mijloc (6 ani)
- un tata neimplicat (nu plateste pensie alimentara, nu ajuta cu absolut nimic la intretinerea copilului, in programul de vizite il ia, dar rar sta personal cu el, in majoritatea timpului il lasa cu bunicii, unde nu sunt multumita de felul in care este ingrijit)
- in loc de a vedea binele copilului si a incerca sa discutam pe cale amiabila tot ceea ce tine de copil, tatal inca isi rezolva vendete personale cu mine, prin a-i face rau copilului, stiind ca acesta este singurul fel de a-mi provoca rau.

Divortul a fost pronuntat prin notar, custodia este comuna, partaj nu am facut, pensia alimentara stabilita a fost 100 EUR, mai mult decat modica raportata la veniturile tatalui. Totusi, nu o plateste nici pe aceasta si nu contribuie cu nimic pentru buna dezvoltare a copilului (scoala, after school, consultatii medicale, cursuri aditionale, etc.)

Din pacate, cu toata deschiderea de care dispun pentru a rezolva toate situatiile pe cale amiabila, se pare ca atat eu cat si copilul, suferim. Nu avem voie sa iesim din tara (nu pot scoate minorul din tara fara acordul tatalui, iar acesta nu si-l da), copilul, de fiecare data cand se intoarce de la tatal sau vine bolnav (racit) si trebuie mereu sa il insanatosesc. Educatia de care beneficiaza copilul in programul de vizite este precara. Mi s-a reprosat de multiple dati faptul ca vorbeste urat la scoala si ca recunoaste ca a invatat de la tatal sau. Cadourile pe care le primeste sunt substantiale (tablete, ATV, diverse jucarii cu care eu nu sunt de acord) si in contradictoriu cu educatia pe care doresc eu sa o ofer copilului.

In situatia in care nu gasesc nicio modalitate de intelegere amiabila, ce ma sfatuiti sa fac ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: againstPAS , utilizator 17:44, 26 Februarie 2015
Nu e hartuita, insa daca incepe doamna sa procedeze asa, situatia se va schimba. De regula, sigur...
Oricum, imi e greu sa pricep daca acest tata nu isi achita obligatia de intretinere, caci inteleg ca nu plateste bani mamei, insa ii cumpara copilului. Sigur, nu ceea ce doreste mama, dar sunt doua persoane cu abordari diferite...
Sunt cazuri cand un parinte a primit purtarea celuilalt de a lua cadouri copilului sau ca o plata a pensiei. Asta a descurajat parintele sa-i mai cumpere lucruri scumpe, si-a dat seama ca depaseste ”plafonul legal” si a luat bucuria celuilalt parinte (ca e platita ceva pensie) ca un avantaj al acestuia (in mod gresit). De aceea, a ajuns la concluzia ca trebuie sa limiteze aceste cheltuieli si i-a si comunicat parinte ca nu va mai cumpara lucruri asa de scumpe.

Asta s-a intamplat dupa tentativa unei negocieri a pensiei, in sensul de a veni parintele cu bonurile si a semna pentru lunile in care acesta a cumparat bunuri copilului o intelegere ca s-a achitat pensia.
Acum il intreaba pe copil ce sa-i cumpere, parintele la care locuieste statornic copilul il trimite cu o chitanta de mana si recomandari de cumparaturi.
Aparent, acel parinte a renuuntat la niste drepturi ale copilului, in realitate, le-a castigat.
Parintele la care locuia copilul a facut in continuare si inca mai face demersuri sa se bucure copilul si ambii parinti de acei bani, il instiinteaza pe celalalt parinte ce si-ar dori copilul, il roaga sa sondeze daca i-ar placea un anumit extracurricular copilului, ii spune ca e o tabara de care el nu are bani si sa verifice conditiile, daca e de acord si sa vada daca i-ar placea si copilului...
Sa lasi atatea la latitudinea celuilalt ii da incredere ca parinte si il determina, in timp, sa se poarte ca atare.
Nu in toate cazurile functioneaza asa, trebuie apreciat de la caz la caz. Sunt zeci de cazuri in care un parinte care se poarta respectuos cu c elalalt primeste si el, la randul sau, respect. E greu sa renunti la orgoliu, dar e necesar copilului...
Fiecarei mame ii e dificil asa cum ii e fiecarui tata... dar e datoria lor sa se gandeasca la copil si sa se poarte responsabil, oricat de greu le-ar fi.
@ Martonze: aveti dreptate, dar prin achivalent si domnul este inca intr-o situatie fericita: isi poate vedea copilul in lipsa mamei, nu are te miri ce plangeri penale pe numele lui, nici rapoarte psihologice ale copilului cum ca nu poate sa stea niciun minut fara mama, nu este denigrat in fata copilului etc.
Asa ca stimata doamna, incercati sa pastrati pe cat posibil o stare de normalitate si sper eu, spre binele minorului ca lucrurile sa se amelioreze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului. amalia8elena amalia8elena Sunt divortata de 2 ani aproximativ, am custodia celor doua fetite minore. Tatalui i s-a stabilit un program de vizita si plata unei pensii alimentare de 460 ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă dacă refuz să mai dau copilul în vizită la domiciliul tatălui? acesta nu plătește pensia de întreținere și nu are condiții bune de locuit CaradeanuMihaela CaradeanuMihaela Ce se întâmplă daca refuz sa mai dau copilul in vizita la locuita tatalui? Mentionez ca noi suntem divorțat,am castigat custodie exclusiva,copilul are 5 ... (vezi toată discuția)
Minori care nu vor sa mearga cu tata! Cristian0711 Cristian0711 In urma divortului, tatal are dreptul la doua saptamani sa ia copiii minori, etc! Copiii (8 si 10 ani), nu vor sa mearga! Asta si datorita comportamentului ... (vezi toată discuția)