- divort de comun dezacord (ca majoritatea divorturilor);
- un copil minor la mijloc (6 ani)
- un tata neimplicat (nu plateste pensie alimentara, nu ajuta cu absolut nimic la intretinerea copilului, in programul de vizite il ia, dar rar sta personal cu el, in majoritatea timpului il lasa cu bunicii, unde nu sunt multumita de felul in care este ingrijit)
- in loc de a vedea binele copilului si a incerca sa discutam pe cale amiabila tot ceea ce tine de copil, tatal inca isi rezolva vendete personale cu mine, prin a-i face rau copilului, stiind ca acesta este singurul fel de a-mi provoca rau.
Divortul a fost pronuntat prin notar, custodia este comuna, partaj nu am facut, pensia alimentara stabilita a fost 100 EUR, mai mult decat modica raportata la veniturile tatalui. Totusi, nu o plateste nici pe aceasta si nu contribuie cu nimic pentru buna dezvoltare a copilului (scoala, after school, consultatii medicale, cursuri aditionale, etc.)
Din pacate, cu toata deschiderea de care dispun pentru a rezolva toate situatiile pe cale amiabila, se pare ca atat eu cat si copilul, suferim. Nu avem voie sa iesim din tara (nu pot scoate minorul din tara fara acordul tatalui, iar acesta nu si-l da), copilul, de fiecare data cand se intoarce de la tatal sau vine bolnav (racit) si trebuie mereu sa il insanatosesc. Educatia de care beneficiaza copilul in programul de vizite este precara. Mi s-a reprosat de multiple dati faptul ca vorbeste urat la scoala si ca recunoaste ca a invatat de la tatal sau. Cadourile pe care le primeste sunt substantiale (tablete, ATV, diverse jucarii cu care eu nu sunt de acord) si in contradictoriu cu educatia pe care doresc eu sa o ofer copilului.
In situatia in care nu gasesc nicio modalitate de intelegere amiabila, ce ma sfatuiti sa fac ?
Iau in calcul si variantele acestea. Exista posibilitatea sa nu isi declare veniturile, sa isi fi instrainat activele mobiliare ori imobiliare. Am auzit, totusi, de cazuri in care persoane care nu plateau pensia alimentara, care chiar nu aveau serviciu, ori bunuri de executat, au fost inchise, ori obligate sa faca munca in folosul comunitatii (cel putin, am citit in presa). Acestea sunt mituri ?
Intre noi fie vorba, banii pentru pensia alimentara sunt cea mai mica problema dintre toate.
Faptul ca din dorinta de razbunare sfideaza absolut toate regulile, vorbeste urat, ameninta si ii face rau copilului (rau ce nu poate fi cuantificat astfel incat sa pot obtine custodia totala) si faptul ca nu se considera vinovat pentru neplata pensiei alimentare, ma conduc spre dorinta de a gasi o solutie macar juridica, daca nu pot altfel.
Ba puteti cuntifica totul. Inregistrati video, audio, faceti plangeri penale la politie, Autoritatea Tutelara, peste tot si faceti un dosar. Apoi cu toate dovezile cereti autoritate unica.
Nu am experienta in acest domeniu, pana de curand nici prin cap nu-mi trecea, dar ce am descoperit de cateva luni ma ingrozeste. Nu exista legi care sa apere parintele custodian, ci doar legi care da drepturi parinteleui necustodian (nu si obligatii). Cred ca exista modalitati prin care sa atragi legea de partea ta cu dovezi cat mai multe stranse cu orice ocazie.
Inregistrati video, audio, faceti plangeri penale la politie...
In ultimul dosar am obtinut stabilirea locuintei minorului la tata cu ajutorul ....inregistrarilor facute de mama.
Daca ea nu le-ar fi depus, sansele mele erau slabe. Dupa ce am ascultat inregistararile am devenit al naibi de convingatoare.
Nu va spun asta fiindca mi-ar fi murit laudatorii (de altfel intru rar in instante, fiindca in viata profesionala ma ocup cu preponderenta de altceva decat ar putea sa para din lectura sfaturilor pe care le ofer pe forum). O spun ca sa aveti grija la sfaturile cui plecati urechile.
A fost un fel de pariu cu mine insami. Pariul ca eu voi depune doar 3 inscrisuri dupa zecile de inregistrari facute de mama, trancrise pe mai mult de o suta de pagini, dar ma voi ocupa cu temeinicie de acestea din urma pentru a convinge instanta ca au fost facute ...pentru impresia artistica.
Legea la care faceti referire a fost gandita pentru protectia si promovarea drepturilor COPILULUI (nu pentru protectia vreunui parinte; si cu atat mai putin pentru protectia vreunui parinte impotriva altuia).
Cred ca o problema importanta este si faptul ca nu exista (sau daca da, va rog sa ma corectati) o lege pentru protectia si promovarea drepturilor parintelui la care locuieste copilul.
Parintele asta pe langa rutina zilnica (trezire de dimineata, micul dejun, imbracarea copilului, dusul copilului la scoala, aranjat pentru after school, interesat la fiecare dintre institutii (scoala & after) despre situatia copilului & luat masuri, spalat copil, vorbit cu copilul, facut temele cu copilul, povesti & alte activitati zilnice normale (inot, sah, intalniri cu alti copii, pentru socializare, etc.), plateste facturi, plateste manuale & alte materiale pentru scoala, plateste after school, plateste dentist, plateste psiholog, plateste cursuri (de inot, sah, limbi straine, etc), asigura copilului hainele necesare pentru toate activitatile, jucarii, hrana si altele.
Acelasi parinte nu primeste pensie alimentara, este jignit in mod constant, iar eforturile lui de a forma un adult sanatos si util societatii ii sunt anulate atunci cand parintele care are drept de vizita ia copilul: din dorinta de a sfida, parintele 2, transporta copilul pe scaunul din fata a masinii, fara centura. Pentru distractie ii ofera copilului diverse stimulente (bere, bomboane cu alcool, pepsi cu gheata, etc) inadecvate varstei copilului, il invata pe acesta sa vorbeasca urat, ii cumpara diverse daruri scumpe si din nou, inadecvate (pe care parintele 1 poate nu si le permite, sau poate nu doreste sa ofere acces copilului la ele, pentru ca deh, parintele 1 trebuie sa isi faca si calculul cu cheltuielile la inceputul lunii, in functie de lista mentionata mai sus si in plus, nu vrea sa se joace cu sentimentele copilului, mituindu-l).
Asadar, parintele1, nu poate iesi din tara fara acordul parintelui 2, nu se poate impune (SPRE BINELE COPILULUI !!!) in fata parintelui 2, trebuie sa aiba grija de fiecare data de copilul adus bolnav de la parintele 1, trebuie sa accepte toate injuriile, nu are niciun drept si daca vrea sa faca ceva in privinta celor de mai sus, nu poate ? ori se numeste "impresie artistica" ?
Am impresia ca ceva nu suna bine.. ceva nu este corect.. Cu siguranta ca privesc lucrurile subiectiv, dar daca incercati sa empatizati cu parintele 1, ce masuri ati lua ?