avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Situatie dificila in custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Situatie dificila in custodie comuna

Se dau urmatoarele date:

- divort de comun dezacord (ca majoritatea divorturilor);
- un copil minor la mijloc (6 ani)
- un tata neimplicat (nu plateste pensie alimentara, nu ajuta cu absolut nimic la intretinerea copilului, in programul de vizite il ia, dar rar sta personal cu el, in majoritatea timpului il lasa cu bunicii, unde nu sunt multumita de felul in care este ingrijit)
- in loc de a vedea binele copilului si a incerca sa discutam pe cale amiabila tot ceea ce tine de copil, tatal inca isi rezolva vendete personale cu mine, prin a-i face rau copilului, stiind ca acesta este singurul fel de a-mi provoca rau.

Divortul a fost pronuntat prin notar, custodia este comuna, partaj nu am facut, pensia alimentara stabilita a fost 100 EUR, mai mult decat modica raportata la veniturile tatalui. Totusi, nu o plateste nici pe aceasta si nu contribuie cu nimic pentru buna dezvoltare a copilului (scoala, after school, consultatii medicale, cursuri aditionale, etc.)

Din pacate, cu toata deschiderea de care dispun pentru a rezolva toate situatiile pe cale amiabila, se pare ca atat eu cat si copilul, suferim. Nu avem voie sa iesim din tara (nu pot scoate minorul din tara fara acordul tatalui, iar acesta nu si-l da), copilul, de fiecare data cand se intoarce de la tatal sau vine bolnav (racit) si trebuie mereu sa il insanatosesc. Educatia de care beneficiaza copilul in programul de vizite este precara. Mi s-a reprosat de multiple dati faptul ca vorbeste urat la scoala si ca recunoaste ca a invatat de la tatal sau. Cadourile pe care le primeste sunt substantiale (tablete, ATV, diverse jucarii cu care eu nu sunt de acord) si in contradictoriu cu educatia pe care doresc eu sa o ofer copilului.

In situatia in care nu gasesc nicio modalitate de intelegere amiabila, ce ma sfatuiti sa fac ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: againstPAS , utilizator 17:44, 26 Februarie 2015
Parintele la care locuieste copilul este adult si se poate ocupa singur de protejarea drepturilor lui.
Parintele la care locuieste copilul NU primeste pensie alimentara. Pensia alimentara o primeste copilul - parintele o foloseste in interesul copilului - stiu ca pare doar o formulare diferita, dar e o alta pozitionare.
Copilul, nu parintele la care locuieste copilul, trebuie protejat de limbaj vulgar - si asta in orice mediu, nu doar la celalalt parinte, si la scoala sau gradinita (unde petrece muuuult mai mult timp decat la celalalt parinte) si in parc, si la supermarket si la TV.
Copilul trebuie protejat in masina, in orice masina, nu doar a celuilalt parinte - aici chiar s-a dat o lege mai aspra pe care aud ca o critica (ghici) mai toti parintii.

Parintele la care locuieste copilul ar trebui sa se concentreze mai mult pe copil si mai putin pe altii (celalalt parinte, educatoarea, invatatoarea, alti copii din scoala).
In loc sa gasiti tapi ispasitori (sa vedeti ce frumos va fi la scoala unde toti copiii par a avea iphone/tableta/wii/psp/cola/ciocolata/ si lista de lucruri pe care nu vi le permiteti sau nu le considerati adecvate pentru copil dar pe care el le doreste nu se termina niciodata), deci cum spuneam, in loc sa gasiti vinovati (ca se gasesc cu duiumul) invatati copilul sa diferentieze intre sanatos si nesanatos, intre bine si rau, intre necesar si moft. Ii va fi util si este, practic, misiunea noastra de parinti.


Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2015
mirebire, utilizator
Strict legat de plecatul in vacanta cu minorul, puteti obtine in instanta suplinirea acordului acestuia pe calea ordonantei presedentiale.
In rest, cu acelasi subiectivism si scuzele de rigoare, nu credeti ca poate exagerati putin?
"Copilul s-a intors de fiecare data racit de la tata dupa vizita" - mi se pare practic imposibil
"Pentru distractie ii ofera copilului diverse stimulente - bere" - serios? de unde stiti?
Nu sunt aici sa va critic, dar din ce am citit, descrieti in detaliu toate nenorocirile pe care le-ar face tatal, reusiti sa discerneti ca poate face si ceva bun?
Ca daca nu, va recomand sincer impreuna cu tata consilierea psihologica, poate va ajuta sa vedeti lucrurile mai obiectiv spre binele copiulului care, nu stiu, poate are nevoie de tata ca sa fie un copil sanatos si util societatii.
@ mirebire & against, am pornit clar cu subiectivism in scrierea mesajului. Nu am cum sa privesc, din pacate, altfel lucrurile. Acesta este motivul pentru care ma ajuta parerile altora.

@ mirebire, inteleg ca injuriile si amenintarile sunt lucruri acceptabile, pentru ca parintele la care locuieste copilul, este adult ?

Pensia alimentara, intr-adevar, trebuie primita de catre parintele la care locuieste copilul, pentru a fi folosita in interesul copilului. Corect, este vorba de nuanta. Propriu zis, este aceeasi idee. Nu e ca si cum parintele custiodian nerezident ii da in mana copilului pensia alimentara si copilul se duce si plateste X curs, ori X factura, etc.

In ceea ce priveste ultimul paragraf, copilul este deja la scoala si l-am invatat sa nu ia in seama ceea ce ati enumerat dvs. Din fericire, asta nu a fost o misiune grea. Dar cand un centru de influenta puternic (cum este tatal), ii da peste cap scara de valori, e destul de dificil sa repari..

@againstPAS, din fericire, pot sa discern. de fel. Din pacate, nimic din ceea ce face tatal, nu este bun. Stiu, e greu de crezut.. dar pana nu sunteti in mijlocul situatiei, e cam absurd de contrazis.
De unde stiu de bere & co ? de la copil. Cum am testat daca este adevarat ? Am intrebat tatal. Raspunsul ? "Trebuie invatat de mic."
Referitor la consilierea psihologica, din pacate, tatal refuza. Eu o urmez si da, ajuta.

Pana la urma, acesta este scopul, un copil sanatos si util societatii. Pentru asta, da, copilul are nevoie de tata. Ce te faci, totusi, daca tatal are nevoie de copil doar pentru a-i face in ciuda mamei ? Ignori ?
andreeab1 a scris:

Din pacate refuza orice tip de discutie. V-am urmat sfatul si singurul lucru cu care m-am ales, au fost alte injurii.

Cum i-ati comunicat posibilitatea negocierii? Daca i-ati spus dv., nu are efecte, asa cum nu are efect nicio discutie intre voi doi. E nevoie de un neutru, cum v-am spus, sa intermedieze tot.
Pe de alta parte, ma ingrijoreaza partea cu alcoolul dat copilului; daca discutam de o bomboana, atunci e exagerare, caci sunt tincturi care se administreaza copiilor la indicatia medicilor... nu cred ca o bomboana are mai mult alcool.
Totusi, e nelinistitor sa bea bere sau alte lichide destinate adultilor.

Despre un BEJ, puteti cauta recomandari la prieteni sau juristi.
Totusi, sa notam ca singurii care se lupta pentru drepturile clientilor/angajatoprilor sunt avocatii si consilierii juridici. In rest, notaruil, executorul, indeplinesc niste formalitati cerute de lege intr-o forma neutra de abordare.
500 de lei avans mi se pare mult; depinde si de informatiile pe care le aveti la dispozitie despre debitor: loc de munca, venituri etc.

Pe de alta parte, incercati sa va distantati drepturile dv. de drepturile copilului, caci va fac rau pe termen lung si ii vor face rau si copilului dv., intarziind "intarcarea" si dobandirea unei independente a acestuia. De asemenea, este prost vazuta in instante.
Despre raceli, consider ca este normal, mai ales la copii mici, pana in 4-5 ani, pana la finalul copilariei medii. Este o combinatie de schimbare de mediu cu factori stres. Se micsoreaza daca stresul vizitelor parintilor se micsoreaza, in special lasand la latitudinea copilului accesul la cei doi parinti.
Concret, copilul este mai imun la cele existente in mediul in care traieste zilnic, dezvoltand o raceala la orice contact cu praf, virusi, bacterii din orice alt mediu, daca tulpina acestora difera mult de cele din mediul zilnic. De aceea raceste cu predilectie la gradinita (nu din cauza bacteriilor de acolo, dar din cauza celor straine aduse de ceilalti copii), la bunici sau la parintele nerezident. Perfect normal si il ajuta sa isi formeze imunitatea, nu e un lucru rau sa aveti un copil normal.

Totusi, contactati un avocat pentru a vedea partea legala a unei batalii. Daca nu aveti acum bani de asta, va va costa mai mult in viitor ca nu negociati acum... bani, nervi, timp.
Negocierea duce si la obtinerea unor probe, unei pozitii, in caz de ceva,... dar ele sunt nu scopul, ci efectul negocierilor. Aceasta gandire, de orientare spre rezolvare si nu spre razboi, va aduce mult mai multe beneficii decat bombardari si alte gloante...

Cat despre inregistrari, am acum dosar in care sunt scutita de cautarea de probe, intrucat partea adversa bombardeaza cu adrese, plangeri, mailuri, sms-uri etc. Ele dovedesc, coroborate, exact ceea ce doresc sa arat instantei: orientarea spre razboi si nu spre intelegere, spre sine si nu spre copil. Asta va fi sanctionat.

Editez sa va raspund la cele de mai sus:
Nu sunt acceptate injuriile, dar sunteti adult. Va protejeaza legi, aceleasi care il protejeaza si pe el sau pe mine.
Inca odata: pensia nu trebuie primita de parinte, ci de copil. Inca va scapa nuanta.
Nu trebuie sa reparati ceea ce face tatal, nu e nimic de reparat. Trebuie sa va adaptati atitudinea la asta, e normal ca doi parinti sa aiba doua atitudini diferite. Sunt mii de parinti care gandesc diferit si nu se bat pentru a-i implementa copilului propriul mod de rationare ca fiind singurul model posibil. Sunt parinti vegani casatoriti cu carnivori, sunt credinciosi casatoriti cu atei si tot asa.
Cu cat copilul dv. vede mai multe abordari, cu atat mai bogata va fi experienta lui de viata. Asta il va ajuta sa nu cada prada tentatiilor. Saracirea experientelor lui la o singura gandire insa il pot conduce spre inconsecventa, lipsa de intelegere a unor situatii complexe in viitor, dificultatea in a lua decizii. E un lucru bun ce se intampla...
Totusi, nu il vedeti ca un afront la dv., nu are legatura cu dv. Pur si simplu sunteti oameni diferiti care gandesc diferit. Dealtfel, chiar pare normala aceasta atitudine privitoare la bunuri, gadgeturi, a unui barbat raportat la acea a unei femei. Pana acum, sunteti standard, nu vad nimic iesit din tipar.
De aceea cred ca va puteti intelege decent.
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2015
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Intrebarea mea, adica daca tatal face si ceva bun este de inteles, totusi ati fost casatorita cu acel barbat si aveti avut impreuna un copil. Asta era si inainte teoria lui de viata? Copilul trebuie obisnuit cu berea de la 6 ani?
Dar ca sa pun problema din alta perspectiva, credeti ca fiului dvs. i-ar fi mai bine fara tata? nu credeti ca ar suferi totusi cel mic?

Alte discuții în legătură

Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului. amalia8elena amalia8elena Sunt divortata de 2 ani aproximativ, am custodia celor doua fetite minore. Tatalui i s-a stabilit un program de vizita si plata unei pensii alimentare de 460 ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă dacă refuz să mai dau copilul în vizită la domiciliul tatălui? acesta nu plătește pensia de întreținere și nu are condiții bune de locuit CaradeanuMihaela CaradeanuMihaela Ce se întâmplă daca refuz sa mai dau copilul in vizita la locuita tatalui? Mentionez ca noi suntem divorțat,am castigat custodie exclusiva,copilul are 5 ... (vezi toată discuția)
Minori care nu vor sa mearga cu tata! Cristian0711 Cristian0711 In urma divortului, tatal are dreptul la doua saptamani sa ia copiii minori, etc! Copiii (8 si 10 ani), nu vor sa mearga! Asta si datorita comportamentului ... (vezi toată discuția)