avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conflict de interese?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conflict de interese?

Buna seara,puteti sa-mi spuneti daca din punct de vedere legal, firma sotiei presedintelui de bloc poate avea contract de prestari servicii contabile contra cost cu asociatia de proprietari?
Si daca s-a intamplat asta o perioada de timp a fost legal?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:56, 23 Februarie 2015
S-a mai discutat faptul ca presedintele are statutul de functionar si in cazul prezentat nu poate semna un contract cu firma sotiei. Art. 301 este coroborat cu art.308 NCP. Conflict de interese clar!
Singurul conflict de interese intre functiile din sociatiile de proprietari este intre calitatea de cenzor al asociatiei si aceea de membru in comitet. De ce? Gasm usor raspunsul daca vedem care sunt atributiunile si raspunderile cenzorului conf. L 230/2007:
Art. 33. -
(1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociaţiei de proprietari are, în principal, următoarele atribuţii:
a) verifică legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor şi regulamentelor;
b) verifică execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli;
c) verifică gestiunea financiar-contabilă;
d) cel puţin o dată pe an, întocmeşte şi prezintă adunării generale rapoarte asupra activităţii sale şi asupra gestiunii asociaţiei de proprietari, propunând măsuri.
(2) Cenzorul sau cenzorii aleşi ai asociaţiei de proprietari pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.
(3) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociaţiei de proprietari răspund personal sau în solidar, în faţa legii şi a proprietarilor, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.

Un cenzor care ar fi ruda cu presedintele poate ca ar fi partinitor, subiectiv si nu ar face corect verificarile legale, poate ar inchide ochii la neregului ori chiar ar fi complice la nereguli din care atat el cat si presedintele s-ar alege cu avantaje materiale nelegale...
Dar daca o ruda a presedintelui este angajata sau are un contract cu asociatia pentru servicii de curatenie, de intetinere a instalatiilor, de contabilitate s.a.m.d, acestea fiind verificate de cenzori si de membrii comitetului asa cum prevede legea, nu exista conflict de interese.
Iar daca discutam strict de transmiterea D 112, e chiar o gluma faptul ca sotia, fratele, fiul presedintelui nu ar avea dreptul sa transmita aceasta declaratie daca se pricep si pot sa o faca.
Eu intreb si astept de la cei ce sustin acest "conflict de interese" sa-mi spuna daca ei considera ca ar fi un conflict de interese ca aceasta D112 sa fie transmisa chiar de presedinte, intocmita de presedinte si semnatra de presedinte.
Ce spunet, e o ilegalitate, e un conflict de interese avan in vedere ca presedintele este chiar mai aproape de el insusi decat firma de contabilitate a sotiei sale?
Daca-i asa cred ca eu am avut de multe ori in ultimii 20 de ani acest "conflict de interese" in asociatie si nu numai, si-ar trebui sa ma autodenunt.
Noul Cod Penal conteaza in situatia data?
Va multumesc pentru raspunsuri...inca nu stiu ce sa cred f clar...ideea e ca acest contract de prestari servicii nu a fost prezentat, propus sau verificat nici de AG, nici de comisia de cenzori.Eu nu spun daca este sau a fost bine ori ba..vreau sa stiu daca este legal sa faci acest lucru.Unii vad ca spun ca este conflict de interese altii sustin ca nu.
Va multumesc.
in alta ordine de idei aceasta firma are codul caen 7112 si din ce am citit eu pana acum nu prea are treaba cu prestari servicii pt asoc de proprietari sau ceva de genu..avand in vedere ca a fost angajata cu contract ...deci..cum e pana la urma..?
Ultima modificare: Duminică, 22 Februarie 2015
MariusGheorghe, utilizator

Alte discuții în legătură

Sesizare primarie ContSters189595 ContSters189595 pot depune la primarie o sesizare in care sa evidentiez faptul ca exista relatia sot -presedinte, iar sotia -administrator in asociatie?eu cred ca exista ... (vezi toată discuția)
Probleme de resurse umane asociatie de proprietari sorinstanciu sorinstanciu Cine se ocupa cu rezolvarea problemelor ce tin de resursele umane la Asociatia de Proprietari? Ma refer aici la intocmirea statelor de plata, a contractelor de ... (vezi toată discuția)
Plata presedinte asociatie de proprietari ostaciuc ostaciuc Buna ziua, In asociatia de proprietari unde locuiesc, presedintele este functionar public (lucreaza in Senat). Ma intreb daca poate fi platit legal si in ... (vezi toată discuția)