Interesanta dezbatere =D> Multumesc tuturor celor care s-au implicat in aceasta discutie ....vad ca sunt multe pareri pro si contra, care rezulta din interpretarea diferita a legilor. Nici o lege insa nu acopera absolut toate aspectele pe care le implica aplicarea ei, iar uneori este confuza sau are prevederi contradictorii. De aceea, cand este cazul, se mai apeleaza la logica si la bunul simt. Stiu ca in cazurile neprevazute in mod expres de lege se aplica uzantele, iar inchirierea boxelor nu este o situatie inventata de mine si nici singulara. Eu am avut in vedere art. 30/pc. d si art 41 din legea 230/2007 si informatii de pe site-ul www.fapr.ro (
[ link extern ] ):
"a) Nici un proprietar nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara hotararea Adunarii Generale a proprietarilor.
b) Proprietarii care folosesc sau doresc sa foloseasca in interes personal elemente sau suprafete din proprietatea comuna sunt obligati sa incheie cu asociatia contracte de inchiriere sau de folosinta pe care le negociaza cu Comitetul Executiv.
ATENTIE ! Aceasta prevedere se refera si la boxele din subsol [...] care nu sunt prevazute ca proprietati individuale, consemnate in actele de proprietate ale proprietarilor care le folosesc.
c) Negocierea contractelor de inchiriere se face de catre Comitetul Executiv."
Pentru mine este foarte clar si in avantajul asociatiei sa aplic aceste prevederi, dar ma intreb de unde s-au inspirat cei care au conceput aceste texte? Exista ele ca atare in vreo lege mai veche sau sunt doar interpretari "dupa ureche" ale prevederilor actuale?
Nu pot insa sa nu fiu usor dezamagita ca pt o problema atat de simpla sunt atatea raspunsuri contradictorii...de ce trebuie sa ne complicam cu notiuni ca devalmasie, uzufruct, superficie, vanzare/inchiriere intre vii ??? #-o De unde am plecat si unde am ajuns :offtopic:
Sa inteleg ca daca aceasta chestiune ar ajunge in instanta, cu avocati de ambele parti, care fiecare ar pleda cu argumente legale si aparent rezonabile, rezolvarea ei ar depinde doar de simpatia/antipatia judecatorului fata de unul dintre avocati????
Eu de aceea am si intrebat, pt ca am fost amenintata ca voi fi data in judecata fiindca nu as avea nici o baza legala pt inchirierea (sau alt termen echivalent) acestor boxe.
Deci "grandanat" spune: "nu puteti sa-i obligati pe acei proprietari sa plateasca sau sa incheie vreun contract fara vointa lor. Insa, in aceeasi masura, fara un contract acesti proprietari nu au drept de utilizare a spatiului respectiv". Am ajuns de unde am plecat, adica ei vor sta bine mersi cu boxele fara sa-i coste nimic pt ca eu nu-i pot obliga sa plateasca, dar fara contract nu au drept de utilizare..si atunci cum ii pot obliga sa elibereze boxele, daca nu-i pot obliga nici macar sa plateasca???
Pana la urma cum ar trebui sa sune un asemenea contract, ca sa nu fie atacabil, avand in vedere atatea prevederi de care trebuie tinut cont??? Orice contract se incheie in baza unor prevederi, se mentioneaza temeiul legal, articolele etc.
Si nu in ultimul rand, este un contract de inchiriere, concesiune, dare in folosinta?? Am vazut ca se folosesc frecvent acesti termeni ale caror definitii juridice nu le cunosc si cu atat mai putin nu stiu care ar fi cea mai potrivita exprimare in cazul de fata.