S-a primit o decizie de desfacere a CIM pentru o fapta savarsita in urma cu 6 luni iar decizia a fost semnata dupa termenul de 6 luni de la savarsirea faptei,deoarece salariatul a fost in concediu medical.Este caduca decizia in acest caz si nu mai are efecte?
Din lecturarea unor hotarari ale unor Curti de apel si Instante am dedus ca s a hotarat favorabil in cazul unei decizii comunicate dupa 6 luni de la savarsirea faptei,in sensul ca decizia a fost lipsita de efect
Dupa expirarea termenului posibil sa se dea o astfel de hotarare, insa in cazul expus de dvs nu a expirat termenul si prin urmare nu vad unde ar fi nulitatea acestei decizii de sanctionare.
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia
In opinia mea,nasterea dreptului la actiune este insasi data savarsirii faptei,iar daca angajatorului nu comunicat decizia in acest termen de 6 luni,atunci aceasta nu si poate produce efectul..
Art. 252. [decizia de sanctionare: termen, continut, comunicare]
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
Chiar daca in jurisprundenta ,acest termen de 5 zile ,pare a fi unul de recomandare,legiuitorul nu admite in enunt ca este termen de recomandare ci unul de executie fara a lasa loc de interpretare.
Necomunicarea deciziei de sanctionare disciplinara in termenul de 5 zile, nu antreneaza nulitatea deciziei in cauza, nefiind vorba de un termen de decadere (a angajatorului).Fireste daca astfel trece termenul de sase luni (de la data comiterii faptei) decizia de sanctionare disciplinara devina caduca. (Codul Muncii ed 2013 , comentat si adnonat,art 252,doctrina,pag 626