avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestare desfacere CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestare desfacere CIM

S-a primit o decizie de desfacere a CIM pentru o fapta savarsita in urma cu 6 luni iar decizia a fost semnata dupa termenul de 6 luni de la savarsirea faptei,deoarece salariatul a fost in concediu medical.Este caduca decizia in acest caz si nu mai are efecte?
Cel mai recent răspuns: postasul , utilizator 06:55, 24 Martie 2015
Doctrina nu constituie izvor de drept.

Insa in speta expusa de dvs , nu are nicio relevanta ceea ce tot citati din doctrina, intrucat nu a expirat termenul de 6 luni.
Dupa lecturare ,am constatat ca enuntul art 252.,alin 3,referitor la<decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii>.Dac facem comentariu separat pe continutul art 252,Codul Muncii,observam ca la alin. 5, ne spune ca decizia se poate contesta in termen de 30 zile calendaristice de la data comunicarii,dar nu spune expres ca decizia va fi nula daca acest termen nu va fi respectat. Insa ,salariatul daca nu contesta decizia in interiorul acestui termen,este decazut din dreptul de a o contesta.Deci salariatul nu a respectat art 252,alin3 Codul muncii si in consecinta a pierdut dreptul de mai fi salariat.
Atunci aspectul nerespecarii de catre angajator al termenului de comunicare de 5 zile,prez in art 252,alin 3 Codul muncii,trebuie sa aibe acelasi rezultat. Nu a comunicat decizia salariatului,rezulta nerespectarea procedurii si anularea deciziei pe forma.
Nu am gasit un enunt in continutul vreunui art care sa zica clar ca ,legiutorul recomada si nu impune acest termen de 5 zile.
Daca salariatul are obligatia respectarii art 252. alin 5, consideram ca si angajatorul are obligatia respectarii art 252 alin 3 Codul muncii.
Daca salariatul nu respecta art respectiv decade din drepturi pentru nerespectarea unui termen de 30 zile, atunci si angajatorul decade din dreptul de a aplica sanciunea pe procedura prin nerespectarea termenului de 5 zile pt a comunica decizia.
Atat timp cat legea nu prevede sanctiunea nulitatii absolute pentru necomunicarea in termenul de 5 zile a deciziei de sanctionare, prin urmare, depasirea acestui termen de catre angajator nu conduce la nulitatea deciziei respective.

De la data comunicarii va incepe sa curga termenul de contestare in instanta.

Eu am invocat procedura,avand ca fond enuntul art 252.alin 3,. am lecturat o decizie a unui Curti de apel,favorabila salariatului. trebuie sa o caut pentru a denumi instanta respectiva.
Care procedura ati invocat-o, intrucat vad ca preluati texte trunchiate din jurisprudenta si care nu constituie izvor de drept, asa cum nici doctrina in materie.

Daca legiuitorul dorea sa sanctioneze cu nulitatea absoluta necomunicare in termenul de 5 zile a deciziei de sanctionare, o putea face prin legiferarea acestei situatii.
Prin urmare, neexistand un temei legal pentru asa ceva, reiterez ideea ca necomunicarea in termenul de 5 zile a deciziei de sanctionare nu este motiv de nulitate absoluta a acesteia.

Alte discuții în legătură

Angajati cu sute de absente nemotivate pati pati Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: De 3 ani 5 angajati nu au mai venit la serviciu; nu s-a efectuat procedura de cercetare disciplinara; ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara ContSters159916 ContSters159916 una seara.Sunt responsabil cu resurse umane.Am facut o decizie de concediere disciplinara si am gresit articolele in legatura cu termenul de contestare sio ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara ganeacristi ganeacristi Buna, in cazul unei sanctiuni disciplinare, legea prevede: Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in ... (vezi toată discuția)