avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... schizofrenia nu inlatura caracterul penal al faptei in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

schizofrenia nu inlatura caracterul penal al faptei in unele tari civilizate

Inspirata fiind de speta "hartuire" de pe forum si a vesnicei mele probleme in privinta reglementarii avand ca principiu de baza "alegerea raului mai mic" , am decis sa pun in discutie tema iresponsabilitatii diagnosticate ca si cauza care inlatura caracterul penal al faptei.
In legislatia RO, conf.art.31 C.pen. "nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca faptuitorul, in momentul savarsirii faptei, fie din cauza alienatiei mintale, fie din alte cauze, nu putea sa-si dea seama de actiunile sau inactiunile sale, ori nu putea fi stapan pe ele."
Nu si in Texas :
Textul original: Paranoid schizophrenic executed in Texas
By Kate Randall
24 January 2000
Larry Keith Robison, 42, was put to death on Friday, January 21, despite pleas to Texas Governor George W. Bush to spare the life of the mentally ill man. He died by lethal injection in Huntsville Friday evening. The European Union, Pope John Paul II and the National Alliance for the Mentally Ill had called on Bush to halt the execution.
Larry Robison, a diagnosed paranoid schizophrenic, was convicted and sentenced to death for the murders of five people in 1982, carried out while he was in a psychotic state. Robison's mother, Lois, had repeatedly sought treatment for her son, but was unable to find affordable psychiatric help in Texas. Because her son was unemployed and over 21 he was not covered by his parents' medical insurance and they couldn't pay the enormous cost of private mental health care.
The Texas Court of Criminal Appeals issued a stay of execution in Robison's case last August 17, ordering a lower court to hold a hearing to determine whether Robison was mentally competent to be executed under Texas law. State law says that a prisoner must be coherent enough to understand why he is being put to death, but does not prohibit execution of those who are mentally ill at the time of the crime. The lower court ruled that Robison understood the nature of his punishment and therefore could be put to death.
At Robison's two criminal trials juries never heard evidence of his mental illness. The assistant district attorney who prosecuted his case commented, “There are an awful lot of people diagnosed as schizophrenic that aren't killing people.”

TRADUCERE : Schizofrenic paranoic executat in Texas

Larry Keith Robison, 42, a fost executat vineri, 21 ianuarie, in ciuda rugamintilor adresate catre Guvernatorul statului Texas, George W. Bush in sensul de a cruta viata barbatului bolnav psihic. A murit prin administrarea injectiei letale vineri dimineata, in Huntsville. Uniunea europeana, Papa Ioan Paul II si Alianta nationala a bolnavilor mentali au apelat la Bush pentru a se stopa executia.
Larry Robison, dignosticat cu schizofrenie paranoica, a fost condamnat la moarte si executat pentru uciderea in 1982 a cinci persoane, crime pe care le-a comis in stare de psihoza.. Mama lui Robison, Lois, cautase in repetate randuri forme de tratament pentru fiul ei, dar nu a gasit suport psihiatric pe care si l-ar fi putut permite in statul Texas. Deoarece fiul ei implinise 21 ani si era somer, polita de asigurare a parintilor nu putea acoperi cheltuielile, iar parintii nu au putut plati costurile enorme ale ingrijirilor psihiatrice din sistemul de sanatate privat.
Curtea penala de apel din Texas a ordonat suspendarea executiei in speta Robison in luna august, dand dispozitie unei curti inferioare sa organizeze o audiere cu scopul de a determina daca Robison era mental competent pentru a fi executat sub jurisdictia Texana. Legislatia texana prevede ca inculpatul trebuie sa fie suficient de coerent sa inteleaga motivul condamnarii sale la moarte, dar nu interzice executia celor care sunt bolnavi psihic in momentul savarsirii crimei. Curtea inferioara a statuat ca Robinson a inteles natura pedepsei si implicit, poate fi executat.
In cadrul celor doua procese penale ale lui Robison, juratilor nu li s-a adus nicio proba in sensul dovedirii bolii sale. Procurorul care a instrumentat cazul sau a declarat : “ Sunt o sumedenie de oameni care desi diagnosticati cu o forma de schizofrenie nu ucid oameni. “

Care din cele doua reglementari vi se pare mai corecta ? Cu empatia absolut necesara, va rog... Transpuneti-va si in rolul mamei bolnavului schizofrenic (parca si Dostoievski era...), cat si in rolul mamei victimei.
Multumesc anticipat pentru toate raspunsurile pertinente.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
godspeed, utilizator
Instanta ar fi trebuit sa se aplece asupra masurii de siguranta a internarii medicale ,luata pe durata nedeterminata, e clar , din cele relatate , ca fapta a fost savarsita fara discernamant , faptuitorul neavand in minte reprezentarea actiunilor sale.
Chiar in cazul omorului deosebit de grav , in acest caz , vad incidenta iresponsabilitatea.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Asa ar fi trebuit, daca s-ar fi respectat prevederile legii. Insa , cu siguranta , acest caz fiind unul deosebit , exista multe secrete ramase pe undeva prin culisele cazului. Se stie faptul ca atunci cand a fost pronuntata sentinta , sala a inceput sa aplaude. Toti aceia care au avut de suferit de pe urma oribilelor crime, dar si oameni care nu au avut de suferit ,dar care se temeau poate ca intr-o zi ar putea deveni victime ei insisi, mamele , surorile sau sotiile lor, au rasuflat usurati, si cred ca nimeni nu l-a compatimit , cu exceptia rudelor lui.
Reise ca in caz nimeni nu a dorit ca el sa traiasca , intreaga societate oripilata , socata , nu s-a mai gandit ca el, un psihotic si un maniac sexual , a actionat fara discernamant si ar fi trebuit sa fie exonerat de raspundere si internat, pe durata nedeterminata sau determinata ..daca ar fi fost sa fie asa si mai ales daca durata internarii sale ar fi fost una determinata el ar fi fost readus intr-o zi in mijlocul multimii, gata sa atace din nou. Oare instanta a anticipat acest pericol, in momentul in care a trecut peste prevederile legii si l-a condamnat la pedeapsa capitala? daca a fost asa, probabil ca si acei legiuitori din statele in care bolile psihice nu sunt exoneratoare de raspundere penala, au gandit la fel ...
Cu multa vreme in urma,au existat opinii conform carora daca numai pedeapsa il poate opri pe om de la comiterea de infractiuni,atunci el este inferior animalului.
Oricum ar fi,infractionalitatea a devenit un fenomen.
Care nu poate fi stopat nici macar de amenintarea pedepsei cu moartea,uneori.
Dreptul penal intervine dupa ce faptele au fost comise.Nu stiu cat de mult se discuta despre preventie.
Se mai spune ca ar exista posibilitatea ca,in anumite conditii determinate,omul sa fie predispus la a comite fapte antisociale.
Nu stiu daca este suficient sa definim bolile psihice ale infractorului,sa spunem ca responsabilitatea nu este antrenata,si in acelasi timp o preventie sa nu poate fi realizata.
Aceste boli nu apar"peste noapte"si atunci cei din jur nu ar trebui expusi.
Cu regret pentru ei,ar trebui internati,tratati daca se poate...
Pedeapsa cu moartea este un raspuns la ura cu ura,in conditiile in care ca si oameni,nu avem dreptul de a lua o viata...
Parerea mea,valuri de aplauze sa fie,oamenii aceia nu pot fi readusi la viata.
Pana la urma,care ar fi sensul aplauzelor?intoarcerea la justitia privata nelimitata?

Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
ContSters76710, utilizator
Adevarat..uneori nici macar pedeapsa nu ii mai poate opri pe unii infractori , drept pentru care , ei nu ezita sa comita din nou faradelegi , indata ce sunt repusi in libertate. Se spune ca de fapt , mediul lor cel mai propice este inchisoarea si fac totul pentru a se reintoarce acolo. Ei nu gasesc vreun sens anume pentru libertate. Imi amintesc un film in care , un batranel elibeat din inchisoare dupa ani de zile, iesit pe poarta... confuz , debusolat, incearca in momentul imdeiat urmator sa comita o fapta antisociala. incepe sa ii injure pe trecatori, incearca sa fure o masina , si chiar il bate mar pe un politist. Nimic insa nu il ajuta, iar el pare a fi,,condamnat " la libertate.
Cat priveste predispozitia inspre faptele antisociale, se vorbeste intr-adevar despre aceasta posibilitate, noi am avea nativ astfel de tendinte, asteptam doar momentul, crearea lui .. cei cu adevarat periculosi creeaza ei insisi momentele , situatiile in care sa isi puna in practica actele la care sunt predispusi .
daca ar fi sa fim mama victimei , asa cum @godspeed punea problema , cu siguranta am trece peste peste orice si am dori sa se aplice stravechea lege a talionului, si ne-am dori sa vina clipa, ceasul ,,oprit de lege si de datini"( imi place teribil aceasta expresie) , in care si calaul sa moara. Daca am fi insa mama calaului, ne-am dori sa se aplice legea si numai legea si am cere indurare pentru fiu...asa stau lucrurile , natura umana ne ghideaza sentimentele ...
aplauzele...stiti, justitia actul de judecata este asemuit cu un spectacol, dintr-un anume unghi, el este o piesa de teatru, iar justitia este o arta. Pledoaria avocatului este o arta ...cei implicati in proces sunt actorii..restul sunt spectatori, iar daca au vazut o drama, ei aplauda , plang, sunt emotionati.. cert este ca si daca au vazut o comedie , ei deasemenea aplauda...:hm:
traim intr-o lume nesigura , acesti bolnavi psihic sunt printre noi, cei abilitati par neputinciosi sau indiferenti la acest fenomen...este socant...
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
ContSters42058, utilizator
Am facut referire la"aplauze" pentru ca mi s-a parut cea mai graitoare asociere.
Mai mult m-am referit la subiectul postat initial,dupa aceea am recitit ceea ce ati scris.
Da,nimic nu este atat de simplu cum pare!:bow:

Alte discuții în legătură

Boli psihice ella2010 ella2010 un bolnav psihic[afectiune afectiva bipolara] poate fi tras la raspundere penala ? in cazul de fata a condus cu carnetul suspentat si o masina cu numere ... (vezi toată discuția)
Caz psihic nu infractor olga2011 olga2011 am un prieten cu tulburare afectiva bipolara si in ultimul timp [fiind in stare maniacala] a acumulat mai multe amenzi si dosare penale de circulatie ... (vezi toată discuția)
Inselatorii facute pe teritoriui american genovese4321 genovese4321 Sint cetatean strain locuiesc in statele unite si vreau sa reclam inca o plangere la cazul penal care este pe rol si pentru faptele savirsite in statele unite ... (vezi toată discuția)