avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... schizofrenia nu inlatura caracterul penal al faptei in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

schizofrenia nu inlatura caracterul penal al faptei in unele tari civilizate

Inspirata fiind de speta "hartuire" de pe forum si a vesnicei mele probleme in privinta reglementarii avand ca principiu de baza "alegerea raului mai mic" , am decis sa pun in discutie tema iresponsabilitatii diagnosticate ca si cauza care inlatura caracterul penal al faptei.
In legislatia RO, conf.art.31 C.pen. "nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca faptuitorul, in momentul savarsirii faptei, fie din cauza alienatiei mintale, fie din alte cauze, nu putea sa-si dea seama de actiunile sau inactiunile sale, ori nu putea fi stapan pe ele."
Nu si in Texas :
Textul original: Paranoid schizophrenic executed in Texas
By Kate Randall
24 January 2000
Larry Keith Robison, 42, was put to death on Friday, January 21, despite pleas to Texas Governor George W. Bush to spare the life of the mentally ill man. He died by lethal injection in Huntsville Friday evening. The European Union, Pope John Paul II and the National Alliance for the Mentally Ill had called on Bush to halt the execution.
Larry Robison, a diagnosed paranoid schizophrenic, was convicted and sentenced to death for the murders of five people in 1982, carried out while he was in a psychotic state. Robison's mother, Lois, had repeatedly sought treatment for her son, but was unable to find affordable psychiatric help in Texas. Because her son was unemployed and over 21 he was not covered by his parents' medical insurance and they couldn't pay the enormous cost of private mental health care.
The Texas Court of Criminal Appeals issued a stay of execution in Robison's case last August 17, ordering a lower court to hold a hearing to determine whether Robison was mentally competent to be executed under Texas law. State law says that a prisoner must be coherent enough to understand why he is being put to death, but does not prohibit execution of those who are mentally ill at the time of the crime. The lower court ruled that Robison understood the nature of his punishment and therefore could be put to death.
At Robison's two criminal trials juries never heard evidence of his mental illness. The assistant district attorney who prosecuted his case commented, “There are an awful lot of people diagnosed as schizophrenic that aren't killing people.”

TRADUCERE : Schizofrenic paranoic executat in Texas

Larry Keith Robison, 42, a fost executat vineri, 21 ianuarie, in ciuda rugamintilor adresate catre Guvernatorul statului Texas, George W. Bush in sensul de a cruta viata barbatului bolnav psihic. A murit prin administrarea injectiei letale vineri dimineata, in Huntsville. Uniunea europeana, Papa Ioan Paul II si Alianta nationala a bolnavilor mentali au apelat la Bush pentru a se stopa executia.
Larry Robison, dignosticat cu schizofrenie paranoica, a fost condamnat la moarte si executat pentru uciderea in 1982 a cinci persoane, crime pe care le-a comis in stare de psihoza.. Mama lui Robison, Lois, cautase in repetate randuri forme de tratament pentru fiul ei, dar nu a gasit suport psihiatric pe care si l-ar fi putut permite in statul Texas. Deoarece fiul ei implinise 21 ani si era somer, polita de asigurare a parintilor nu putea acoperi cheltuielile, iar parintii nu au putut plati costurile enorme ale ingrijirilor psihiatrice din sistemul de sanatate privat.
Curtea penala de apel din Texas a ordonat suspendarea executiei in speta Robison in luna august, dand dispozitie unei curti inferioare sa organizeze o audiere cu scopul de a determina daca Robison era mental competent pentru a fi executat sub jurisdictia Texana. Legislatia texana prevede ca inculpatul trebuie sa fie suficient de coerent sa inteleaga motivul condamnarii sale la moarte, dar nu interzice executia celor care sunt bolnavi psihic in momentul savarsirii crimei. Curtea inferioara a statuat ca Robinson a inteles natura pedepsei si implicit, poate fi executat.
In cadrul celor doua procese penale ale lui Robison, juratilor nu li s-a adus nicio proba in sensul dovedirii bolii sale. Procurorul care a instrumentat cazul sau a declarat : “ Sunt o sumedenie de oameni care desi diagnosticati cu o forma de schizofrenie nu ucid oameni. “

Care din cele doua reglementari vi se pare mai corecta ? Cu empatia absolut necesara, va rog... Transpuneti-va si in rolul mamei bolnavului schizofrenic (parca si Dostoievski era...), cat si in rolul mamei victimei.
Multumesc anticipat pentru toate raspunsurile pertinente.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
godspeed, utilizator
@ goodspeed
:whistle:
Он хорош
Raskolnikov , personaj dostoievskian , anterior comiterii crimei ( indelung planuita pana in cele mai mici detalii, ceea ce denota caracterul unui criminal organizat) era muncit de mii de ganduri . ..isi punea problema unei crime perfecte si cauta argumentele pentru care aceasta nu este posibila...el ajunsese la concluzia ca ,, mai toţi criminalii, în momentul crimei suferă de un fel de paralizie a voinţei şi raţiunii.... aceasta eclipsa a raţiunii şi paralizie parţiala a voinţei se datoreaza unei stări bolnăvicioase, morbide, care se dezvolta treptat şi ajunge la paro­xism cu puţin înainte de săvîrşirea crimei, persista cu aceeaşi inten­sitate în momentul crimei şi câtva timp încă, mai lung sau mai scurt, depinde - de la individ la individ - după crima: mai tîrziu, aceasta stare morbida trece, ca orice boala.... la intrebarea daca boala este aceea care generează crimă, său crima în sine, prin natura ei speciala...nici el nu a gasit raspunsul ....
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2009
ContSters42058, utilizator
godspeed a scris:

Apai Grushenka nu, din aceleasi considerente din care nu puteti empatiza cu mamele din speta Robison. Ca daca ar fi sa ne luam dupa Berdiaev " Femeia este un simplu obstacol întîlnit pe drum, ea nu interesează în sine, ci
doar ca fenomen interior al destinului masculin.", iar dupa o alta opinie " femeile lui Dostoievski inspira fie voluptate, fie mila", none of which... Deci raman la Svidrigailov.

Mie Katerina Ivanovna nu-mi inspira nici voluptate si nici mila si nici nu mi s-a parut a fi un simplu obstacol in drumul lui Dimitri Karamazov catre ocnele siberiene ori un fenomen interior al destinului sau. Mi s-a parut insa foarte reala si avand o anumita particularitate oarecum inspaimantatoare.
Dar ca sa revenim la subiectul nostru.
Ceea ce e demn de remarcat este ca societatile traditionale nu cunosc schizofrenia. Nu o sa auziti/cititi de schizofrenici din triburile amazoniene, australiene, africane, eschimose decat in masura in care societatea s-a schimbat corcindu-se cu societatea noastra industriala sau post-industriala. In societatile traditionale schizofrenicul e samanul venerat ca "artist al sacrului", cel care calatoreste in alte lumi pentru a aduce ploaia, soarele sau sanatatea semenului sau inapoi. Daca-i spui unui nenet sau unui tungus ca samanul tribului ar trebui internat pentru ca vorbeste cu spiritele, se imbraca ciudat, crede ca e stapanit de spiritul ursului, mormaie ca ursul si urla ca lupii in timp ce topaie ore in sir batand la o toba pictata probabil ca nu vei mai ajunge sa raportezi cazul acestui schizofrenic celui mai apropiat spital. Celui "ciudat", celui care e altfel, societatea traditionala i-a gasit un loc si o valoare in societate pe care noi, cei hiper-super-ultra-pro dezvoltati suntem incapabili sa o banuim macar. Noi ii inchidem, ii drogam pana la limita la care-i transformam in legume, ii "tratam" cu dusuri reci si socuri electrice si numai cu relativ putin timp inainte le taiam unele parti din creier despre care se credea ca sunt rele. Toate acestea in numele umanitatii si al normalitatii noastre si in "beneficiul" lor. Cu putina atentie se poate observa ca, statistic, tratamentul psihiatric are ca rezultat transformarea schizofrenicului in imbecil. Imbecilul e comod pentru societate.
Chief Bromden e schizofrenic. Se lupta sa nu fie inghitit de inexistenta (pentru noi) "Combina". Chief Bromden e un criminal diagnosticat anterior crimei sale cu schizofrenie paranoida si desigur ca e periculos, dupa cum periculos e orice om care a crescut si trait la fel ca el vazand cum lumea lui se plastifiaza si dizolva iar in loc apare ceva ciudat si de neinteles care "inghite" barbati si femei intregi la trup si minte si scuipa in locul lor un smoc de zdrente animate de mecanisme coplicate si ascunse.
u.b.i.k. a scris:

@ goodspeed
:whistle:
Он хорош

usuku olubabazekayo :D Pt ca nusunt convinsa daca acele chirilice se citesc [zaietz pagadji] sau nu #-o, la care se reduc exhaustivele mele cunostinte de slavona.
Si in continuarea viziunii Dvs. antipsihiatrice, Szasz spune mai exact: " I do not believe that the "Sacred Disease" is any more divine or sacred than any other disease but, on the contrary, has specific characteristics and a definite cause. Nevertheless, because it is completely different from other diseases, it has been regarded as a divine visitation by those, who being only human, view it with ignorance and astonishment", asta daca putem sa punem = intre cauzele care declanseaza fenomenul epileptic si schizofrenic, ca in Heracle al lui Euripide. Dar stiti ca aceste probleme pe mine ma depasesc:sorry:
Ideea este ca orice reglementare va produce "nemultumitii" ei, dar personal , sa fiu in locul lor, cred ca as prefera restrangerea libertatii decat anihilarea fizica. Iar mama fiind, as dori o anumita protectie din partea statului fata de imprevizibilitatea metafizica a dealtfel aparent simpaticilor "vizitati". Only human...
Si nu in ultimul rand : "Where ignorance is bliss, `tis folly to be wise," Thomas Gray

godspeed a scris:

...dar personal , sa fiu in locul lor, cred ca as prefera restrangerea libertatii decat anihilarea fizica. Iar mama fiind, as dori o anumita protectie din partea statului fata de imprevizibilitatea metafizica a dealtfel aparent simpaticilor "vizitati".

Inteleg. Insa trebuie avut in vedere ca fiecare are dreptul sa opteze. Exempli gratia, John F. Nash a optat "Although prescribed medication, Nash wrote later that he only took it either involuntarily or under pressure, but after 1970, he was never committed to the hospital again and refused any medication." [ link extern ]
Norocul nostru ca s-a intamplat asa pentru ca altfel, transformat intr-o leguma, ar fi fost cam greu sa conceapa cateva importante teorii printre care si "Nash equilibrium".
Antipsihiatria e doar o expresie, un cuvant inventat, care descrie destul de vag o multime de atitudini vis-a-vis de dreptul fiecarui om de a fi altfel decat ceilalti si, in masura in care nu le incalca altora libertatea, de a fi lasat in pace.
Poate ca in privinta psihiatriei rationati pe principiul "to big to fail" insa trebuie sa va ganditi ca o multime de alte teorii mult mai "mari" s-au dovedit false (Pamantul nu e plat ci rotund, se pare, si se afla la periferia unei galaxi nu in centrul universului, iar soarele nu e satelitul Pamantului ci putintel invers). Antipsihiatria e o erezie moderna ? Tot ce se poate, insa aceasta nu spune nimic cu privire la valoarea de adevar a psihiatriei ori a teoriilor potrivnice. Spune ceva insa despre societate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Boli psihice ella2010 ella2010 un bolnav psihic[afectiune afectiva bipolara] poate fi tras la raspundere penala ? in cazul de fata a condus cu carnetul suspentat si o masina cu numere ... (vezi toată discuția)
Caz psihic nu infractor olga2011 olga2011 am un prieten cu tulburare afectiva bipolara si in ultimul timp [fiind in stare maniacala] a acumulat mai multe amenzi si dosare penale de circulatie ... (vezi toată discuția)
Inselatorii facute pe teritoriui american genovese4321 genovese4321 Sint cetatean strain locuiesc in statele unite si vreau sa reclam inca o plangere la cazul penal care este pe rol si pentru faptele savirsite in statele unite ... (vezi toată discuția)