avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Protectia copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Protectia copilului

Bună ziua,
Sunt divorțată, am un băiețel de 7 ani. În luna decembrie am făcut o plângere la Poliție în legătură cu neplata de către tată a pensiei de întreținere către fiul meu pe o perioadă de aproape 2 ani. Ca urmare a acestei acțiuni, considerând-o o acțiune injustă, acesta a făcut o sesizare fără bază reală la Protecția copilului. Am fost chemată să dau declarație și urmează să fie și copilul audiat. Mi s-a spus, de asemenea că este posibil ca tatăl să depună și ulterior, din ce înțeleg eu după placul lui pentru că nici măcar nu a fost luată în calcul existența plângerii pe numele semnatarului de nerespectare a hotărârii judecătorești tocmai în ceea ce îl privește pe copil, condiții în care Autoritatea este nevoită să demareze din nou aceiași procedură. Doresc să vă întreb care sunt drepturile copilului meu și în ce formă poate fi protejat real pe viitor de astfel de acțiuni iresponsabile și declarat răuvoitoare ale tatălui biologic, în condițiile în care înțeleg că procedura actuală permite o astfel de investigație și implicit deranjarea și nu protejarea copilului. Cum pot fi oprite astfel de acțiuni și care sunt consecințele dacă pe viitor voi refuza să dau curs unor astfel de solicitări sau convocări care nu îmi protejează în fapt copilul. Vă rog să îmi mai spuneți dacă există vreo autoritate în România de protecție a mamei și copilului și care este legislația cu privire la protecția de agresiune psihică(au existat multe situații în ultimii 3 ani în care copilul a fost neglijat în weekendurile petrecute cu tatăl iar eu am fost amenințată, jignită, insultată de el). Îi rog doar pe cei care cunosc soluții de rezolvare a situației să răspundă. Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2015
almamater, utilizator
Cel mai recent răspuns: 25Maria23 , utilizator 17:02, 19 Octombrie 2015
Cu tot respectul va intreb: ce legatura are existenta sau nu a unui program de vizitare pentru tata cu raspunsul la intrebari privitoare la modul legal in care ma pot raporta eu la procedurile unei autoritati care din punctul meu de vedere lasa de dorit(sacairea unei familii la solicitarea neverificata si nefondata a unui individ deranjat de catre autoritati ca nu isi achita responsabilitatile stabilite prin hotarare judecatoreasca- din punctul meu de vedere nici nu ar trebui sa faca mamele plangere pentru neplata pensiilor de intretinere de catre tati ci sa existe un organism care sa urmareasca respectarea hotararilor judecatoresti) si la intrebarea referitoare la specificatiile legislatiei romane cu privire la agresiunea psihica? va multumesc
mai precizez ca inainte de a pune intrebarea aici pe forum am cautat informatii pe aceste subiecte si nu am reusit sa gasesc, acesta fiind si motivul pentru care am postat, asteptand informatii de la specialisti- stiu ca sunt niste subiecte delicate, niste abordari noi si cu atat mai mult doresc raspunsul unor persoane care au astfel de informatii. va multumesc
in legatura cu procedurile autoritatilor si organismelor tin sa mai precizez ca atunci cand eu am facut plangerea la politie, am prezentat copii dupa mai multe documente care sa sustina ce spuneam, am fost chemata apoi sa demonstrez ce declarasem in plangere, mi s-a luat o declaratie, adica organismul respectiv nu s-a apucat sa dea curs unei cereri doar pentru ca suparata pe fostul partener am scris eu ceva speculativ si ambiguu pe o foaie.
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2015
almamater, utilizator
Stimată almamater, răspunsul unui nespecialist cu acte, dar specializat la locul de muncă este: NU puteţi opri aceste acţiuni care au efect negativ asupra minorului.
Neprezentarea la solicitările Protecţiei Copilului sunt probe împotriva dvs. într-un viitor proces pe care tatăl copilului îl va demara împotriva Dvs.
DGASPC -ul (Protecţia Copilului) este autoritatea care ar trebui să protejeze în primul rând copilul, DAR, la ora actuală, această instituţie s-a transformat în Protecţia taţilor.
Referitor la agresiunea psihică, încercaţi să înregistraţi convorbirile, vizitele tatălui la copil, să strângeţi probe scrise în apărarea Dvs.
Este extraordinar că Poliţia v-a cerut să dovediţi plângerea făcută, este excepţia care întăreşte regula. În instanţele civile, sunt acceptate toate minciunile reclamantului, pârâta fiind obligată să-şi demonstreze nevinovăţia.De aceea v-am spus să vă blindaţi cu probe.
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2015
Martonze, utilizator
Asa cum precizeaza si Martonze, cu tot disconfortul creat, incercati sa colaborati cu DGASPC, in sensul de a raspunde la solicitarile lor sau, si mai bine, de a solicita dvs. un interviu al copilului cu un psiholog al acestei institutii, in urma caruia veti primi un raport de interviu. Posibil sa va fie util ulterior, insa trebuie sa insistati sa il obtineti, ei vor incerca sa va motiveze ca nu este legal sa va inmaneze o copie.
In plus, depuneti la DGASPC un memoriu pe care sa luati nr. de inregistrare (adica, prezentati-va cu doua exemplare, iar unul il luati inapoi dvs.), in care sa povestiti, detaliat, comportamentul si faptele tatalui, care contrazic plangerea lui si sustin afirmatiile dvs.
In cazul in care dl. va deschide ulterior vreo actiune in instanta, impotriva dvs. toate cele de mai sus vor dovedi reaua lui credinta si faptul ca dvs. va straduiti, spre binele copilului.
Din pacate, asa este legislatia actuala in Romania, parintele rezident care se ocupa de copil, dupa divort, in foarte multe cazuri, mai trebuie sa si raspunda, cu infinita rabdare si strategie, tuturor acuzatiilor pe care i le aduce celalalt parinte.
Puteti detalia putin rezultatul plangerii la Politie, legata de nerespectarea hotararii privind pensia copilului?
Va mulțumesc pentru răspuns.
Doamna va rog sa cititi L257/2013 unde sunt detailate toate atributiile DGASPC. Eu personal nu v-as sfatui sa dati curs niciunui demers al DGASPC-ului fara fara sa vi se solicite ceva in scris, motivat juridic (trimitere la lege si art). Drumul spre iad e pavat cu intentii bune.
Mai mult v-as sugera sa apelati la serviciile unui avocat care sa lamureasca cadrul acestor proceduri demarate de dgaspc si sa previna un eventual abuz in serviciu.
Este evident ca plangerile domnului sunt elemente de pedepsire si constrangere a dvs generate de "indrazneala" dvs de a formula o plangere penala ptr neplata pensiei alimentare.
Autoritate care sa protejeze mama si copilul nu exista in Romania. In orice caz Directia de protectie a copilului este ultima pe care sa o puteti "banui" de protejarea minorului.
Puteti face o ordonanta presedintiala de pensie alimentara sau, daca conditiile o permit, o cerere de completare a dispozitivului, in sensul precizarii datei de plata a pensiei.
Atentie ca plangerea pe care ati formulat-o este cu referire la o infractiune care permite impacarea partilor. O data ce va impacati si va retrageti eventual plangerea, va rog sa nu uitati ca o eventuala noua plangere nu poate avea in vedere decat pensia neachitata pe ultimii 3 ani!

Alte discuții în legătură

Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)