avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Protectia copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Protectia copilului

Bună ziua,
Sunt divorțată, am un băiețel de 7 ani. În luna decembrie am făcut o plângere la Poliție în legătură cu neplata de către tată a pensiei de întreținere către fiul meu pe o perioadă de aproape 2 ani. Ca urmare a acestei acțiuni, considerând-o o acțiune injustă, acesta a făcut o sesizare fără bază reală la Protecția copilului. Am fost chemată să dau declarație și urmează să fie și copilul audiat. Mi s-a spus, de asemenea că este posibil ca tatăl să depună și ulterior, din ce înțeleg eu după placul lui pentru că nici măcar nu a fost luată în calcul existența plângerii pe numele semnatarului de nerespectare a hotărârii judecătorești tocmai în ceea ce îl privește pe copil, condiții în care Autoritatea este nevoită să demareze din nou aceiași procedură. Doresc să vă întreb care sunt drepturile copilului meu și în ce formă poate fi protejat real pe viitor de astfel de acțiuni iresponsabile și declarat răuvoitoare ale tatălui biologic, în condițiile în care înțeleg că procedura actuală permite o astfel de investigație și implicit deranjarea și nu protejarea copilului. Cum pot fi oprite astfel de acțiuni și care sunt consecințele dacă pe viitor voi refuza să dau curs unor astfel de solicitări sau convocări care nu îmi protejează în fapt copilul. Vă rog să îmi mai spuneți dacă există vreo autoritate în România de protecție a mamei și copilului și care este legislația cu privire la protecția de agresiune psihică(au existat multe situații în ultimii 3 ani în care copilul a fost neglijat în weekendurile petrecute cu tatăl iar eu am fost amenințată, jignită, insultată de el). Îi rog doar pe cei care cunosc soluții de rezolvare a situației să răspundă. Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2015
almamater, utilizator
Cel mai recent răspuns: 25Maria23 , utilizator 17:02, 19 Octombrie 2015
Mai putem vorbi şi de lipsa de competenţe, din cauza regulamentulelor de funcţionare a instituţiilor şi, deseori, de lipsa de competenţă a angajaţilor acestor instituţii.
Bunăoară, majoritatea inspectorilor de la protecţia Copilului sunt psihologi.Ei evaluează minorii, consiliază cuplurile aflate în conflict şi minorii, evaluează cuplurile parentale în vederea adopţiilor de copii. Dar, dacă o mamă, de exemplu, hărţuită de fostul partener, solicită evaluarea capacităţii parentale a tatălui, Protecţia Copilului se eschivează.
La fel, nu au competenţa să se exprime-adică să emită un punct de vedere-faţă de o hotărâre judecătorească, emisă de o instanţă cu mai puţină experienţă sau fără cunoştinţe de psihologia minorilor. Mai ales în cazurile Ordonanţelor Preşedinţiale, în vacanţele judecătoreşti, de exemplu, un judecător specializat în litigii cu profesioniştii judecă cauze cu minori, prin procedura de urgenţă, fără a admite probe sau excepţii.
Concret: instanţa admite cererea de program de vacanţă, prin O.P., în vacanţa judecătorească, 2 săptămâni, zilnic între orele 14-18, cu ridicarea minorului în vârstă de 3 ani, pentru un tată care a fost văzut de copil de 2 ori pe an şi nu a stat nici o clipă singur cu el.
Solicitând un punct de vedere al DGASPC privind acest program (pentru contestarea hotărârii), ei s-au spălat pe mâini: Hotărârea se execută, ei nu pot comenta hotărârea judecătorească! Dar este în interesul superior al copilului să i se suprime somnul de dupăamiază? Nu, nu e, dar dânşii nu pot contrazice instanţa!
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2015
Martonze, utilizator
Revenim mereu la problema asta, Protectia Copilului care este incapabila sa protejeze interesul superior al minorului si care o lalaie si promoveaza delasarea pentru a nu lua nici o decizie sau pentru a actiona.
Din toate discutiile astea nu vad decat ca parintii implicati in viata copilului sunt terorizati si cei care nu dau doi bani pe ei si ii abuzeaza sunt bine merci.
In nici un caz parintele care nu plateste pensie alimentara, care nu vine la program, care terorizeaza copilul sau care il alieneaza nu este tras la raspundere.
Chiar nu se poate face nimic,legal pentru a trage la raspundere incompetenta acestei institutii?
Problema ineficientei DGASPC, datorata in mare parte lipsei unui suport legal adecvat,conjugata cu mediocritatea pregatirii profesionale a acestora, extrem de facila lor "cumparare", necunoasterea legilor din propria materie si nu in ultimul rand neintelegerea job discription-ului lor: se cred cand organ de executare, cand institutie de protectie a tatalui, este reala.
Ei i se aduga lipsa de legatura intre drepturile si obligatiile parintelui nerezident (nu absolutizez). Astfel, parintele nerezident, in virtutatea dreptului sau la informare, pretinde informatii despre activitatile copilului, la care nu intelege insa sa paticipe financiar.
Daca copilul urmeaza o pregatire intr-un cadru privat, relatia dintre mine si acea institutie (sa o numim asa) este una contractuala intre un prestator de servicii si un beneficiar. Acel prestator imi este obligat mie si doar mie ca parte a unui contract.
Cata vreme unii parinti nerezidenti se rezuma doar la asigurarea zgomotului de fond eu personal ma declar limitata in intelegerea mea la capitolul furnizarii de informatii "pe banii mei".
Tot ce tine de materia familiei este copiat ca legislatie din occident. Acolo valoarea muncii si a banului sunt in stricta legatura cu drepturile. Cata de corecta este aceasta "valoare" a lumii occidentale nu comentez. Dar acolo unde nu platesti biletul de intrare nu intri (metaforic). Nu eu platesc, tu asiguri scandalul si cererile. Vrei sa ceri, o faci pe banii personali! Este atat de simplu.
Doamna proastasatului, va intreb eu cum ar putea sotul meu sa plateasca pentru activitatile fetei lui atata timp cat habar nu are care sunt acestea pentru ca nu a fost informat. Nu a stiut nici la ce scoala ii invata copilul, a luat la rand scolile din cartier ca nu mai avea rabdare sa astepte raspuns de la Minister.
Va rog mult sa va limitati in a mentiona sus si tare si in a generaliza ca parintele nerezident este protejat,are doar beneficii. Parintele nerezident doamna are doar dreptul de a plati pensia alimentara,altfel este executat si cum in multe cazuri are servici cu carte de munca i se pune poprire pe salariu. E drept ca sunt cazuri in care lucreaza la negru, in toate cazurile cunoscute de mine insa plateste mai mult chiar decat salariul parintelui rezident.
In plus de asta doamna daca parintele rezident nu are chef sa lase minorul cu tine ca nu vrea el,nu-l lasa. Te duci cu Protectia Copilului? Nu le deschide usa, din nou ca nu vor muschii lui. Daca ajungi si faci reclamatii la politie se stie clar ca se da NUP, neiceperea urmaririi penale, tot tu ca parinte nerezident pierzi bani si timp degeaba.
Te duci cu executorul? Gaseste o chichita sa ceara anularea executarii in instanta iar in cazul in care in sfarsit i se aproba copilul este atat de indoctrinat si de speriat de tine de catre parintele rezident si bunicii eventual incat nu vrea sa te vada. Si atuci toata lumea ridica neputincioasa din umeri.
Daca reusesti si ajungi cu copilul la consiliere parintele rezident vine fix 2-3 sedinte ca deh, nu e mentionat in lege numarul sedintelor dupa care in ciuda sfaturilor psihologului nu mai vine. Si desi relatia ta cu copilul a inceput sa se imbunatateasca iar te vezi in fata unei usi inchise in ciuda raportului de la psiholog cum ca parintele rezident are probleme si relatia nu se desfasoara normal exclusiv din cauza lui. Dupa care nu se mai intampla nimic. Ai doar marea ocazie de a lua totul de la capat cunoscand finalul.
Doamna proastasatului, nu exista tabara mamelor sau tabara tatilor dupa cum nu exista tabara parintelui rezident sau a celui nerezident, exista tabara parintilor care pun binele copilului pe primul loc si cei care nu fac asta. Daca vrei sa iti bagi picioarele o faci si ca parinte rezident si ca parinte nerezident.




ei doamna proastasatului, unele mamici s-ar bucura sa mai intrebe si tata daca face copilu sport, daca face engleza, daca face pian. Nu mai bine le dati si niste preocupari tatilor? Hai du-l tu pe copil la tenis si stai cu el, hai acum du-l la karate si cumpara-i cand te intorci si o racheta noua ca cea veche i s-a cam stricat. Nu mai bine verificati daca e doar zgomot de fond asa cum afirmati sau chiar ii puteti delega tatalui din atributii? Ca sa nu mai zic ca pentru unele activitati sunt mai priceputi tatii ca mamicile: te invata tata sa stai prima oara pe bicicleta, mergi cu tata la tenis, ore de actorie, iar cu mama mergi la engleza, la dansuri, la pian etc.
Rezultatul ar fi ca orice ar raspunde tatal, dvs castigati: castigati timp liber pentru dvs. ca se ocupa tata de tenis si de nervii copilului care a avut o zi proasta, se ocupa sa-i cumpere si kimonoul nou pentru lectia de karate si poate, vazandu-se si el responsabilizat si nu doar informat sau mai degraba neinformat, se va oferi sa plateasca el cursul.
Un tata neinteresat de copil cand vine vorba sa se intalneasca el cu invatatoarea, sa ia copilul de la scoala, sa mearga la concursul de atletism, va da bir cu fugitii. V-am mai spus, propuneti inlocuirea cererilor si plangerilor cu amintiri si momente placute petrecute de tata si copil impreuna, in timp ce dvs mergeti la coafor sau la spa, relaxati-va, intalniti-va cu prietenele la o terasa, si nu doar copilul, dar si dvs. aveti de castigat.
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2015
againstPAS, utilizator

Alte discuții în legătură

Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)