avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Protectia copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Protectia copilului

Bună ziua,
Sunt divorțată, am un băiețel de 7 ani. În luna decembrie am făcut o plângere la Poliție în legătură cu neplata de către tată a pensiei de întreținere către fiul meu pe o perioadă de aproape 2 ani. Ca urmare a acestei acțiuni, considerând-o o acțiune injustă, acesta a făcut o sesizare fără bază reală la Protecția copilului. Am fost chemată să dau declarație și urmează să fie și copilul audiat. Mi s-a spus, de asemenea că este posibil ca tatăl să depună și ulterior, din ce înțeleg eu după placul lui pentru că nici măcar nu a fost luată în calcul existența plângerii pe numele semnatarului de nerespectare a hotărârii judecătorești tocmai în ceea ce îl privește pe copil, condiții în care Autoritatea este nevoită să demareze din nou aceiași procedură. Doresc să vă întreb care sunt drepturile copilului meu și în ce formă poate fi protejat real pe viitor de astfel de acțiuni iresponsabile și declarat răuvoitoare ale tatălui biologic, în condițiile în care înțeleg că procedura actuală permite o astfel de investigație și implicit deranjarea și nu protejarea copilului. Cum pot fi oprite astfel de acțiuni și care sunt consecințele dacă pe viitor voi refuza să dau curs unor astfel de solicitări sau convocări care nu îmi protejează în fapt copilul. Vă rog să îmi mai spuneți dacă există vreo autoritate în România de protecție a mamei și copilului și care este legislația cu privire la protecția de agresiune psihică(au existat multe situații în ultimii 3 ani în care copilul a fost neglijat în weekendurile petrecute cu tatăl iar eu am fost amenințată, jignită, insultată de el). Îi rog doar pe cei care cunosc soluții de rezolvare a situației să răspundă. Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2015
almamater, utilizator
Cel mai recent răspuns: 25Maria23 , utilizator 17:02, 19 Octombrie 2015
Nu am primit nicio instiintare scrisa de la DGASPC, ci doar solicitari telefonice de a ma prezenta eu, apoi de a ma prezenta cu copilul la sediu. In legatura cu evaluarea copilului intr-un interviu de catre un psiholog al DGASPC mi s-a spus ca exista o forma de consiliere constand in mai multe sedinte la care trebuie sa participe copilul urmand ca apoi sa se elibereze o evaluare. Mi s-a spus deasemenea ca daca ulterior aceasta persoana, careia din ce am inteles eu nu este necesar prin procedura DGASPC sa i se verifice probitatea, buna intentie, responsabilitatea sau autenticitatea declaratiei, va depune sesizari DGASPC este obligat sa reia procedura de ''examinare''.
In legatura cu plangerea de la Politie privind nerespectarea de catre tata a hotararii judecatoresti nu am primit inca niciun rezultat.
Doamna, ca si userul proastasatului consider ca pana nu primiti ceva oficial, in scris sa stati linistita cu copilul acasa. Puteti sa le spuneti celor de la Protectia Copilului ca asteptati o instiintare oficiala. Nu refuzati sa colaborati dar nici sa fiti tratata asa, sa va duceti cu copilul intr-un loc fara prea multe informatii.
Eu vă sfătuiesc ca, în urma convorbirii telefonice cu cei de la DGASPC, să scrieţi un email, adresat biroului de consiliere de la DGASPC şi directorului instituţiei, prin care să confirmaţi convorbirea telefonică din data de _____cu cineva(dacă s-a prezentat, îl nominalizaţi) şi cereţi lămuriri suplimentare de la ei, pe adresa dvs. de email..
Este important, după părerea mea, să vă arătaţi bunăvoinţa şi dorinţa de înţelegere cu tatăl copilului, în interesul superior al copilului. Ignorarea lor vă poate pricinui necazuri.
Doamna actele emise de dgaspc pot fi folosite in instanta impotriva dvs.
Si dvs aveti dreotul la a va putea proba punctul de vedere. Aceasta NU se poate intampla relatandu-i judecatorului convorbiri telefonice.
Apelati la ajutorul unui avocat, adresati-va in scris dgaspc-ului solicitandu-le ca orice cerere au catre dvs sa v-o adreseze in scris.
In cazul meu, primul contact cu DGASPC a fost o vizita, in timpul diminetii, cand eu eram la serviciu, iar copiii la scoala. Cum, firesc, nu am fost gasita, au lasat un fluturas de hartie, de marimea unei carti de vizita, cu denumirea institutiei si numere de contact, FARA sa precizeze motivul vizitei.
Eu am sunat si am discutat cu un membru al Compartimentului care era trecut pe fluturas, asa am aflat ca fusesera depuse plangeri fata de mine, fara sa imi precizeze de catre cine si pe ce motiv. Au spus ca ma vor contacta ei, in vederea unei alte vizite la domiciliu, pentru clarificarea situatiei.
(Banuiala mea ca reclamantul a fost tatal s-a adeverit ulterior, in procesul de apel la divort, cand domnul a depus ca dovezi (?) plangerile pe care le facuse, atat el, cat si bunica parentala, pe motiv de alienare parentala, in numar de 5).
DGASPC NU m-a mai contactat, insa au trimis o adresa la Protectia Copilului din cadrul Primariei, in care au scris ca am refuzat colaborarea cu ei, a urmat o ancheta a acestui compartiment, un raport trimis catre DGASPC, etc...
In fine, eu am procedat asa cum am mai scris, adica am facut memoriu detaliat, catre conducerea institutiei, m-am prezentat cu copiii la un interviu (O singura vizita!) si am insistat apoi pentru rapoartele de vizita ale celor doi psihologi. A fost o alergatura insa, in final, am demonstrat in instanta ca nu eu sunt cea care exercita abuzuri asupra copiilor.

Alte discuții în legătură

Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)