avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurarea facultativa / asigurarea obligatorie (PAD) ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurarea facultativa / asigurarea obligatorie (PAD) a locuintei ipotecate, despagubire refuzata

Buna ziua,

In 2011 in urma contractarii unui credit garantat cu ipoteca a trebuit sa fac si o asigurare a locuintei pe o perioada de 25ani, suma asigurata fiind de 30.000euro.

In urma cutremurului din noiembrie 2014 apartamentul a suferit avarii si am deschis dosar de dauna.

Dupa aproape 5 luni primesc instiintare de la Uniqa Asigurari ca nu mi se aproba cererea de despagubire deoarece conform adresei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) nr AO/B-23793/2.07.2013 "Proprietarii de locuinte care au incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Lg 260/2008, republicata, au obligatia de a incheia polite PAD la data expirarii contractelor de asigurare facultative sau in cazul contractelor multianuale, la data primei aniversari a acestora".

Eu am stat fara griji pana acum ca am o asigurare cu pachetul cel mai complex oferit de asigurator si cand s-a ivit o problema... este tot vina mea.

Adresa ASF le-a fost adresata lor, ei au stiut de ea si de implicatiile ei.
De ce in toti acesti ani, nu m-au contactat sa-mi propuna si o asigurare PAD, daca cea facultativa incheiata cu ei nu are efecte fara prezenta uneia PAD?
Eu consider ca este greseala firmei, nu a mea.
Prin modificarea legislatiei eu consider ca s-au schimbat termenii contractuali ai politei facultativesi firma ar fi trebuit sa ma contacteze.
Nici la incheierea politei nici ulterior, nimeni de la firma nu m-a contactat sa-mi spuna ceva de PAD.

Ce as putea sa fac in acest caz?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2015
vim78, utilizator
Cel mai recent răspuns: vim78 , utilizator 21:40, 3 Iunie 2015
cyan a scris:

Unde se mentioneaza in lege in ce ordine activeaza asigurarile si cat acopera fiecare?


Art. 19 alineatul 4.1: "In cazul in care o persoana are atat un contract de asigurare obligatorie, cat si unul de asigurare facultativa, plata despagubirilor se face mai intai in baza contractului de asigurare obligatorie, urmand ca pentru restul de despagubire neacoperit, plata sa se faca in baza contractului de asigurare facultativa. Valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii facultative reprezinta diferenta dintre valoarea totala a locuintei asigurate si valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii obligatorii."

Daca esti asigurat pt 50.000euro pe facultativa si le ai pe amandoua, PAID iti plateste 20.000, restul, ce depaseste aceasta suma, este platita de facultativa.
La fel si eu o am polita multianuala din 2011 si la fel cesionta in fav unei banci... la un moment dat am deschis acest subiect pe acest forum daca este necesar sau nu polita PAD. (vezi www.avocatnet.ro/content/for... >)

La momentul respectiv (2013) nu am gasit rasp nici pe forum, nu a fost in stare sa ma lamureasca nici asiguratorul, nici brokerul, nici banca (probabil era destul de noua legea) drept urmare am decis sa elimin orice risc si sa inchei o polita PAD (desi am fost f nemultumit ca a trebuit sa mai scot niste bani din buzunar in conditiile in care eu deja eram asigurat cu toate riscurile, dar asta este o alta discutie...)
Oricum sunt sigur ca in cazul unui eveniment, asiguratorul tot ar invoca ceva doar ca sa nu plateasca, asa ca tot in instanta se ajunge indiferent daca esti de buna credinta.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
fedot, utilizator
Daca Pad acopera 20000 euro atunci poti sa faci o asigurare facultativa care sa acopere inca 15000 euro pentru cazul in care creditul dat de banca a fost de 35000 euro?
Banca te obliga sa acoperi prin asigurare valoarea evaluata a imobilului .
"Daca esti de buna credinta" citesti legea si o interpretezi exact asa cum este conceputa.
O situatie asemanatoare am si eu: o polita multianuala cesionata in favoarea unei banci in 2010. La momentul aparitiei noilor reglementari privind politele PAD, agentul meu de asigurare m-a atentionat - cand a trebuit reinnoita polita facultativa - ca ar fi bine sa o inchei si pe cea obligatorie, pentru a evita orice surpriza. I-am acceptat sfatul, chiar daca am mai dat apoi niste bani in plus, tocmai pentru a nu mai fi nevoit la o adica sa solicit eventuate despagubiri prin actiuni in justitie, cu toate bataile de cap care-ti vin la pachet.

Alte discuții în legătură

Lamurire asigurare obligatorie(pad) vs asigurare facultativa phoenix13 phoenix13 salut, am o asigurare facultativa (a trebuit sa o fac pt programul prima casa) in care printre riscurile asigurate se afla si in caz \\"inundatii, ... (vezi toată discuția)
Apartament prima casa, banca cere asigurare facultativa la valoare ... silviu1975 silviu1975 Apartament Prima Casa, banca cere asigurare facultativa la valoare mai mare decat cea contractuala Contractul de credit semnat cu banca spune clar ca eu ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie locuinta artur1971 artur1971 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa inteleg o problema . Eu am asigurat apartamentul de 5 ani in fiecare an . Acum vine legea si spune ca trebuie sa fac o ... (vezi toată discuția)