avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurarea facultativa / asigurarea obligatorie (PAD) ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurarea facultativa / asigurarea obligatorie (PAD) a locuintei ipotecate, despagubire refuzata

Buna ziua,

In 2011 in urma contractarii unui credit garantat cu ipoteca a trebuit sa fac si o asigurare a locuintei pe o perioada de 25ani, suma asigurata fiind de 30.000euro.

In urma cutremurului din noiembrie 2014 apartamentul a suferit avarii si am deschis dosar de dauna.

Dupa aproape 5 luni primesc instiintare de la Uniqa Asigurari ca nu mi se aproba cererea de despagubire deoarece conform adresei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) nr AO/B-23793/2.07.2013 "Proprietarii de locuinte care au incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Lg 260/2008, republicata, au obligatia de a incheia polite PAD la data expirarii contractelor de asigurare facultative sau in cazul contractelor multianuale, la data primei aniversari a acestora".

Eu am stat fara griji pana acum ca am o asigurare cu pachetul cel mai complex oferit de asigurator si cand s-a ivit o problema... este tot vina mea.

Adresa ASF le-a fost adresata lor, ei au stiut de ea si de implicatiile ei.
De ce in toti acesti ani, nu m-au contactat sa-mi propuna si o asigurare PAD, daca cea facultativa incheiata cu ei nu are efecte fara prezenta uneia PAD?
Eu consider ca este greseala firmei, nu a mea.
Prin modificarea legislatiei eu consider ca s-au schimbat termenii contractuali ai politei facultativesi firma ar fi trebuit sa ma contacteze.
Nici la incheierea politei nici ulterior, nimeni de la firma nu m-a contactat sa-mi spuna ceva de PAD.

Ce as putea sa fac in acest caz?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2015
vim78, utilizator
Cel mai recent răspuns: vim78 , utilizator 21:40, 3 Iunie 2015
Referitor la polita multianuala incheiata in 2011, asiguratorul a transmis bancii sau dv ca incepand cu data X, aveti fransiza de 20.000 euro pentru riscurile acoperite de PAD?Daca da, atunci trebuia incheiata polita obligatorie, daca NU ati fost informat de modificari ale clauzelor politei initiale ar trebui sa acopere riscul de cutremur .Parerea mea!
Buna ziua!
Personal apreciez ca este un abuz din partea Uniqa de a respinge cererea de despagubire; legea este clara - NORMA Nr. 7 din 14 august 2013, art. 7 prevede : "(1) Proprietarii de locuinţe care au încheiate poliţe de asigurare facultative privind riscurile prevăzute de Legea nr. 260/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a încheia PAD la data expirării contractelor de asigurare facultativă.
(2) Societăţile de asigurare autorizate vor putea încheia asigurări facultative
pentru locuinţe pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare
obligatorie a locuinţelor, numai pentru sumele asigurate care exced sumele
asigurate obligatoriu
conform conform Legii nr. 260/2008, republicată, cu modificările şi
completările ulterioare."
Daca ati incheia un PAD si ulterior si o asigurare facultativa, cea de-a doua se incheie numai pentru suma care depaseste suma asigurata in mod obligatoriu; pentru cei in situatia dvs., cu o asigurare facultativa multianuala, suma acopera tot, inclusiv ce acopera PAD-ul.
Asadar, argumentarea ce sta la baza refuzului de a acorda despagubiri a celor de la Uniqa nu mi se pare a avea vreun temei legal.
In locul dvs. le-as face o notificare prin avocat, lucrurile s-ar putea solutiona astfel. Acea adresa a ASF invocata (care nici macar nu este publica) vine in contradictie cu prevederile normei invocate mai sus. Este mult de dezbatut pe tema aceasta, insa eu apreciez ca aveti sanse si va incurajez sa nu renuntati.
laleaua-neagra a scris:

Referitor la polita multianuala incheiata in 2011, asiguratorul a transmis bancii sau dv ca incepand cu data X, aveti fransiza de 20.000 euro pentru riscurile acoperite de PAD?Daca da, atunci trebuia incheiata polita obligatorie, daca NU ati fost informat de modificari ale clauzelor politei initiale ar trebui sa acopere riscul de cutremur .Parerea mea!


Nu m-a contactat nimeni niciodata sa-mi spuna nimic, nici cu ocazia platii anuale a politei.
@Dandedan
Si eu consider ca este un abuz al Uniqa...
La data incheierii politei (nu exista obligativitate PAD, polita mea fiind mai complexa si acoperind o gama mult mai extinsa de riscuri decat PAD) eram asigurat pt orice daune de la 0 - 30.000euro.
In urma modificarii legislatiei si a obligativitatii PAD, am devenit asigurat doar pt sume de la 20.000 - 30.000euro si conditionat de existenta PAD. Aceasta inseamna ca termenii contractuali ai politei s-au schimbat si in mod normal ar fi trebuit sa fiu informat de acest lucru, ceea ce nu s-a intamplat.
Nu stiu daca gresesc, nu am studii juridice, dar incerc sa ma ghidez dupa logica si bun simt.
Vim78, inteleg perfect speta pentru ca si eu sunt in aceeasi situatie; am cumparat in 2010 locuinta, am incheiat o asigurare facultativa (obligatorie pentru cei cu credit), pe atunci neexistand obligativitatea incheierii Pad; platesc aceeasi suma anual si nu am incheiat PAD in deplina cunostinta de cauza, legea fiind, din punctul meu de vedere, foarte clara.
Textul de lege spune ca obligaţia de a încheia PAD se naste la data expirării contractelor de asigurare facultativă.

Alte discuții în legătură

Lamurire asigurare obligatorie(pad) vs asigurare facultativa phoenix13 phoenix13 salut, am o asigurare facultativa (a trebuit sa o fac pt programul prima casa) in care printre riscurile asigurate se afla si in caz \\"inundatii, ... (vezi toată discuția)
Apartament prima casa, banca cere asigurare facultativa la valoare ... silviu1975 silviu1975 Apartament Prima Casa, banca cere asigurare facultativa la valoare mai mare decat cea contractuala Contractul de credit semnat cu banca spune clar ca eu ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie locuinta artur1971 artur1971 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa inteleg o problema . Eu am asigurat apartamentul de 5 ani in fiecare an . Acum vine legea si spune ca trebuie sa fac o ... (vezi toată discuția)