Va rog frumos sa imi spuneti daca dupa 54 de ani de locuit intr-un apartament, timp in care s-a platit chirie la ICRAL, este posibil ca, o persoana sa vine cu acte de proprietate asupra apartamentului si sa solicite evacuarea . In schimbul evacuarii, chiriasului i s-a oferit suma de 5000 de euro.Mentionez ca persoana care locuieste cu chirie nu a vazut niciun act de la presuposul propietar.Ce poate face? Este legala aceasta evacuare? Nu ar trebui sa i se acorde o locuinta de catre stat? Nu -mi vine sa cred ca este asa usor ca dupa 54 de ani ,un om sa ramana in strada.
daca intr-adevar exista un proprietar al imobilului respectiv, acesta nu va poate evacua pur si simplu.
evacuarea presupune un proces in instanta . ati fost citata in acest sens ?
ati primit o notificare?
nu poate veni o persoana pur si simplu care in schimbul unei sume de bani sa va solicite sa evacuati imobilul .
exista o anumita procedura si cel mai bine ar fi sa consultati un jurist .
In cazul nostru s-a demarat procedura de evcuare prin ordonanta persedintiala.
Se poate benefecia de precevderile de protectie a chiriasilor cf OUG 22-1999 daca acolo se prevade protectai doar pentru primii 5 ani de la intrarae n vigoare a ordonantei. Mai pot fi invocate prevederile acestei ordoannte si acum in 2009, daca proprietarul a obtinut doar de curand act de proprietate?
Cu siguranta ati fost parte (parata) intr-un dosar civil cu obiect evacuare daca nu in cel de restituire a proprietatii, pentru ca altfel nu se putea cere evacuarea dvs. Atunci aici depinde de apararile pe care le-ati facut in aceste procese . Executorul nu poate se execute o hotarare care nu v-ar fi fost opozabila. Legea prevede intr-adevar unele masuri de protectie pt chiriasi, insa e la alegerea dvs ce alegeti : suma de bani oferita sau ceea ce va ofera statul sau o perioada de inca 5 ani chirie in imobil.
IN cazul meu nu am fost parte in niciun proces pana la primrea ciattrii prin ordonanat presedintiala pentru evacuare.
Repet ca nu am avut decat calitatea de chiriasi, iar proprietarul cand si-a obtinut proprietatea a avut probabil proces cu Rial cu care noi aveam doar contract de inchiriere.
Habar nu avem ce s-0a intamplat in acel proces, am aflat doar de la avocata partii adverse ca de fapt imobilul, care are mai multe apartamente, fusese 50% la stat 50% la proprietarul initial (cote care doar acum au fost divizate pe diferite apart) si ca noi am cazut in partea care nu era a statului (desi s-a stat acolo cu contract de chirie cu Rial de 40 de ani) si ca n-am avea deci nici o sansa sa avem vreun avantaj ca si chiriasi....
totusi avocata a oferit pentru evacuare prin intelegere amiabila suma de 500 ron de locuitor !!
ma intreb, de ce a oferit bani daca tot nu am avea nicio protectie ca si chiriasi?
si
vad ca altora in aceeasi situatie li s-au oferit 5000 de euro, oare ce ar determina prorietarul sa ofere si in acest caz 5000 de euro daca se va accepta intelegerea?
Din toate cele discutate mai sus am vazut ca s-a pus de mai multe ori problema protectiei chiriasilor insa niciodata cea a protejarii proprietarului. Cred ca nu e prea corect.
Unuia statul i-a confiscat casa si a inchiriat-o altora. Dupa retrocedare statul a venit cu o masura de protectie a chiriasilor, pe deplin intemeiata (altfel ajungeau in timp foarte scurt mii de persoane in strada, ceea ce este inacceptabil), prin care contractele se prelungeau inca cinci ani. Bun. Insa aceste masuri de protectie, ca orice alt lucru, trebuie sa aiba un sfarsit, pentru ca, in mod evident, prelungirea sine die a contractelor de inchiriere incalaca dreptul de proprietate.
Masura de protectie a chiriasilor se justifica pe deplin in 1999 si pe argumentul ca cei care stateau cu chirie trebuiau sa aiba timp pentru a-si gasi o alta locuinta, ori pentru a-si construi una. Dupa 10 ani si dupa ce a devenit de notorietate ca locuintele retrocedate trebuie evacuate masura nu se mai justifica.
Proprietarul poate oferi bani chiriasilor pentru mai multe motive: evita cheltuielile de judecata pe care probabil ca ar fi greu sa le recupereze; evita situatii in care pot sa apara forme extreme de protest la evacuarea silita; are o oferta buna de inchiriere sau cumpararea care insa are un termen scurt de mentinere; etc. pot fi o multime de alte motive.
In cazul ofertei de 5000 de euro (nu stiu care sunt preturile in localitatea respectiva dar e aproximativ o chirie pe cca 1,5 ani) cred ca e rezonabil sa fie acceptata. In fond proprietarul nu poate fi obligat la nesfarsit sa inchirieze cladirea la un pret care nu-i permite nici macar sa o zugraveasca cum trebuie, ca daca se deterioreaza si isi pierde valoarea e doar a lui si il priveste.
Imobil revendicat
asclepios
Buna seara
Recent am primit o notificare de la Primaria Capitalei prin care suntem instiintati ca imobilul in care locuim a fost retrocedat proprietarului ... (vezi toată discuția)
Revendicare imobil
Leutz_bv
Eu locuiesc intr-o locuinta RIAL, din anul 1994. Acum cateva luni a venit un mandatar din partea proprietarilor, care au fugit din Romania acum foarte multi ... (vezi toată discuția)