avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Clasare plangere penala - procedura de cercetare a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Clasare plangere penala - procedura de cercetare a plangerii


Buna seara,
Va rog sa ma informati si pe mine intr-o problema.Pe scurt: am facut o plangere penala la parchet. Am primit raspunsul privind clasarea, dar in afara de materialul trimis nu s-a mai intamplat nimic.Nu era necesar ca pe timpul cercetarii penale sa mai fiu chemat si eu? Daca da, care art. din vechiul si noul cod de procedura penala?
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: senny2007 , utilizator 08:58, 29 Mai 2015
Buna seara,
Va multumesc pt. raspuns, dar ma-ti bagat in ceata.Fac urmatoarele precizari:
1).In 2007 am obtinut titlul esecutoriu la sentinta prin care debitorul a fost obligat sa-mi restituie o suma de bani.
2).Executorul jud. avea competenta teritoriala sa execute acea sentinta, iar termenul de prescriptie nu era implinit, asa cum reiese si din sentinta, in care desi debitorul a invocat si prescriptia, a anulat executarea pt. ca nu exista incuviintarea judecatoriei competente.
3).Atat citerea cat si S.C. la procesul de contestare al executarii silite le-am primit prin afisare( de fapt nu l-am primit, altfel nu stateam pasiv).
4).Eu am aflat de existenta acestei S.C. in august 2013 cand am primit tot prin afisare ( dar de data asta am gasit-o).S.C de intoarcere a executarii silite.
5).Debitorul putea solicita intoarcerea exec. silite in acelasi proces cu contestarea exec. silite sau prin proces separat ( cum de altfel a si procedat).
6). eu , atunci mi-am angajat avocat, am introdus recurs ( care a fost respins si s-a judecat in 2014), am mers impreuna cu avocatul la exec.jud. care ne-a spus( termenul fiind f. scurt nu am avut timp sa ma documentez) sa asteptam sa se judece recursul si in functie de sentina "vom vedea ce facem".
7).In urma acestui rezultat, am facut plangere penala impotriva exec. jud. care a fost inregistrata la parchet dar nu cel competent in data de 27.02.2015.
8). In plingere eu am prezentat fapele si am solicitat parchetului incadrarea si tragerea la raspundere a celor ce se fac vinovati de savarsirea faptei .
9).Procurorul, la punctul1 din ordonanta a dispus clasarea cauzei pt. implinirea termenului de prescriptie al infractiunii de" abuz in serviciu" (luand in calcul data de 26.01.2010 drept data de savarsire a fapei, data la care exec. jud. a solicitat incuviintarea executarii silite judecatoriei necompetente, iar la puncul 2 ca analizind documentele fapta de abuz in serviciu nu exista!!!!!
Pe mine ma interesa:
1). Alegerea datei de 26.01.2010 ca data a savarsirii faptei de abuz in serviciu este corecta? ce infractiune a savarsit? Mergand pe aceasta logica toti exec jud. care solicitau incuviintarea executarii silite erau infractori sau potentiali infractori.
2). In raspunsul anterior mi-ti spus ca procurorul m-a dus cu presul, ca data savarsirii faptei este data de 05.03.2010 cand executorul jud. a introdus instiintarea despre infiintarea popririi, somatia de plata, insotita de incuviintarea data de o instanta necompetenta. V-am spus ca si eu cred acelasi lucru, dar ma interesa un art. de lege care stipuleaza acest lucru.
V-ati razgandit? Nu mai este valabila data de 05.03.2010, ca data a savarsirii infractiunii? De ce?
3). Daca recursul introdus la intoarcerea exec. silite a fost respins ce motive pot invoca in recursul in anulare sau contestatia in anulare?
In principal pe mine ma intereseaza care este data savarsirii faptei de abuz in serviciu? 26.01.2010, 05.03.2010 sau o data ulterioara?
Pt. ca infractiunea de abuz in serviciu nu putea fi invocata decat in momentul in care aparea si cel de-al 3-lea element, paguba materiala si care a ramas definitiv odata cu pronuntarea solutiei la recurs in 2014 (altfel puteam sa fiu eu acuzat de denuntare calomnioasa) un proces in civil ( care sa demonstreze infractiunea de abuz in serviciu) poate intrerupe cursul prescriptiei ? Daca da in baza carui act?
Va multumesc,

P.S. Un raspuns mai rapid si mai clar mi-ar fi de f. mare ajutor sa nu depasesc cele 20 de zile.

Cu stima,
Stimate domn, eu nu am studii juridice, ca sa pot sava raspund la toate intrebarile.Daca executorul jud era competent ( potrivit legii nr.188/2000 actualizata,art. 8 si urm) sa puna in exectuare hot,atunci el nu putea solicita incuvintarea decat la jud. competenta.In acest caz ,pe execu nu il puteti acuza de abuz in functie. Omul si-a facut datoria. In ceea ce priveste data cand a savarsit fapta ,atunci aceasta ,dupa parerea mea, este 05.03.2010 sau chiar 23.04.10.Potrivit art. 154 alin (2) in cazul infractiunilor continuate termenul curge de la data savarsirii ultimei actiunii sau inactiunii.Ultima actiune efectuata de exec a fost la 23.04.2010.Nu stiu daca exec cunostea faptul ca la data 23.03.10 s-a introdus o contestatie.Legal introducerea contestatie nu suspenda executarea.In cazul in care a fost acuzat de abuz in serviciu, atunci fapta nu exista .Potrivit art.246 din vcp abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor:fapta funct pubil,nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la trei ani.In noul cp,art.297 abuzul in serviciu se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.Atunci se va lua in calcul pedeapsa de la 6 luni la 3 ani.Si in acest caz potrivit dispoz. prevazute in art.154 alin 1 lit. d. termenul de prescriptie este de 5 ani, de la data savarsirii faptei.Ultima actiune a fost pe 23.04.2010.Dar in acest caz nu va cauza un prejudiciu.Hot din 2007 este contrara cu sentinta din 2014:sunt aceleasi parti,si aceiasi cauza.Una dispune executarea debitorului si alta dispune executarea creditorului.Ar fi trebui sa solicitati anularea ultimei hot , prin revizuirea prevazuta in art. 509 alin 1 punctul 8 din ncpc (numai ca in cazul de fata se aplica vcpc-cautati art. revizuire). Termenul era de o luna de la ramanerea definitiva a ultimei hot".Recursul in anulare
când instanța a depășit atribuțiile puterii judecătorești;
când s-au săvârșit infracțiuni de către judecători în legătură cu hotărârea pronunțată.
contestatia in anulare :motivele contestaţiei în anulare obişnuite să nu fi
putut fi invocate pe calea apelului sau recursului ( exemplu: dacă aţi
invocat aceste motive prin apel şi deşi au fost respinse, nu le-aţi
reiterat în recurs, sau ati invocat aceasta neregularitate procedurala direct in recurs.
Contestaţia în anulare obişnuită va fi primită pentru
motivele indicate, în cazul în care aceste motive au fost invocate prin
cererea de recurs, dar instanţa de recurs le-a respins pentru că avea
nevoie de verificări de fapt, sau recursul a fost respins fără să fie
judecat pe fond.
b). Puteţi formula contestaţia în anulare speciala pentru urmatoarele motive:

- când dezlegarea dată prin hotărârea instanţei de recurs este
rezultatul unei greşeli materiale;
- când instanţa de recurs a respins recursul sau l-a admis în
parte, însă a omis să cerceteze vreunul din motivele de nelegalitate pe
care le-aţi invocat.
În cazul ambelor motive de contestaţie în anulare specială,
trebuie să fie vorba de hotărâri judecătoreşti pronunţate în recurs
instanţa a cărei hotărâre se atacă. (prima instanţă, instanţa de
apel, instanţa de recurs, instanţa care a soluţionat contestaţia în
anulare sau revizuirea, dacă se invocă motive de nelegalitate a
procedurii de citare sau de necompetenţă materială a instanţei sau
instanţa de recurs, când se invoca motive specifice contestatiei in anulare speciale.
În ce termen puteţi exercita contestaţia în anulare
:

Dacă formulaţi contestaţie la executare
împotriva unei hotărâri judecătoreşti care poate fi pusă în executare
silită trebuie să o introduceţi înainte de începerea executării şi în tot
timpul executării ei, până la săvârşirea ultimului act de executare.

Dacă formulaţi contestaţie în anulare împotriva
unei hotărâri irevocabilă care nu poate fi executată silit, trebuie să introduceţi în termen de 15 zile de la data când aţi luat cunoştinţă de
hotărâre, dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas
irevocabilă.Regurile privitoare la judecata a contestaiei in anulare se gasesc pe internet."
Nu puteti fi acuzat de denunt calomnios.Daca executorul nu era competent pute ati sa-l acuzati de inselaciune.art. 155 din ncp prevede intreruperea cursului prescripriei raspunderii penale: acesttermen se intrerupe orin indeplinirea oricarui actde procedurA IN CAUZA.DUPA FIECARE INTRERUPERE INCEPE SA CURGA UN NOU TERMEN de prescriptie.De aceea procurorii tin dosare pe loc , sau efectueaza incadrari gresite ale faptei.Hot din penal nu reprezinta autoritate de lucru judecat in civil. La ultima intrebare poate va raspunde un avocat .Dar nu cred ca introducerea in civil a unui proces intrerupe termenul de prescriptie.Oricum data savarsirii faptei nu este 26.01.2010,ci ultimul act savarsit de exec. la data de 23.04.2010, numai ca nu prea il puteti acuza de abuz in serviciu.Am intrebat de data ramanerii irevocabile a hot din 2007, deorece ma intrebam daca mai puteti solicita o noua executare la "instanta competenta".Penalul este un camp electric periculos,in care traficul de influenta, coruptia, luarea de mita,gradul de rudenie dintre politisti, judecatori, procurori sunt la ele acasa.
Buna dimineata,
Va multumesc mult, mult de tot pt. timpul pierdut cu mine si imi cer scuze daca prin "limbajul"folosit v-am ofensat.Pt. o persoana fara studii juridice aveti foarte multe cunostinte. Acum este clar, 26.01.2010 nu poate fi data savarsirii faptei, iar orice alta data nu implineste termenul de prescriptie al faptei.
Spuneti ca nu-l pot acuza de abuz in serviciu pt. ca el daca era competent nu putea sa solicite incuviintarea decat de la judecatoria competenta.Si totusi o instanta a stabilit acest lucru. Art.373 alin.2 din vechiul cod de procedura civila spune ca:"Instanta de executare este judecatoria in circumscriptia careia se va face executarea, in afara cazurilor cand legea prevede altfel."Ori el nu a solicitat incuviintarea de la judecatoria in circumscriptia careia se efectua executarea (in care isi avea sediul tertul poprit) ci la judecatoria in care isi avea sediul debitorul, "oferindu-i" astfel motiv de contestatie pt. ca v.c.p.c. prevede ca:"daca exec silita se face in temeiul unei hotarari judecatoresti sau arbitrale,debitorul nu va putea invoca pe cale de contestatie motive de fapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune in cursul judecatii in prima instanta sau intr-o cale de atac ce i-a fost deschisa". Nici acum nu este abuz in serviciu?
Nu am solicitat "compensarea datoriilor", pt. ca asa cum am precizat toate citatiile si sentintele mi-au fost transmise prin afisare, pe care nu le-am gasit mai putin ultima S.C. prin care s-a hotarat intoarcerea executarii silite si singura mea aparare a fost recursul, care a fost respins. Intr-un caz identic, cu aceleasi personaje, o cunostinta a avut mai mult "noroc" si a primit citatia pt. procesul de intoarcere a executarii silite. A solicitat in proces compensarea datoriilor si instanta le-a compensat si i-a ramas de plata:
- suma ce rezulta din indexarea cu rata inflatiei a datoriei ce i-a fost platita din momentul cand i-a fost restituita si pana in data inapoierii
-comisionul executorului, care la fel va fi indexat cu rata inflatiei din momentul platii si pana in data inapoierii.
Si aici recursul a fost respins.
Cred ca executorul judecatoresc, avand in vedere faptul ca a primit si el sentinta de anulare a actelor de executare (eu intrand in posesia ei de la el) si avand in vedere ca prin S.C. i se comunica:"Fata de considerentele anterioare, acest act va fi anulat (actele de executare pt. ca nu aveau incuviintarea instantei competente), el putand fi refacut dupa ce si "instanta competenta"va incuviinta executarea silita".Deci o instanta ii atrage atentia si el nu a luat nici-o masura. Tot nu e abuz?
Cu mii de multumiri,
Nu m-am simtit ofensata cu nimc.Am vrut sa spun ca pot interpreta gresit.Pe civil poate mai puteti introduce contestatie in anularebazata pe disp. art. 503 alin 2,lit 1,art.506,art. 504 alin 1si alin 2 din ncpc. La revizuirea pentru hot potrivinice ati depasit termenul.
Exect isi exercita atributiile in circumscriptia curtii de apel unde isi are sediul.Vezi legea 188/2000 actualizata pana in 2014.Nu puteati solicita executarea hot decat printr-un exec care isi are sediul in circumscriptia in care isi are debitorul adresa.De exemplu: hot este pronuntata de jud din Alba Iulia,iar adresa debitorului este in Bucuresti.Atunci numai un exec jud care isi are sediul in Bucuresti putea pune in executare hot.Dac exect era din Alba iulia atunci este incompetent sa puna in exect sentinta.Daca totusi a facut un contract cu creditorul atunci este inselaciune.
Bun seara
Inca o data multumiri pt. lamuriri.Actiunea se petrece in Bucuresti, executorul din Buc., debitorul din Buc, tertul poprit din Buc, creditorul din alta localitate. Exemplu: debitorul din sectorul 5, tertul poprit ( unde se face executarea silita) din sectorul 6. Executorul a solicitat incuviintarea de la judecatoria sectorului 5. In data de 05.03.2010, executorul judecatoresc a introdus actele de executare (instiintare, somatie, incuviintare executare judecatorie sector 5) la tertul poprit. In 16.03.1010 tertul porit ii aduce la cunostinta executorului judecatoresc ca a procedat la blocarea conturilor debitorului, iar in 24.03.2010 vireaza in contul executorului suma de bani, compusa din debit plus cheltuieli de executare, iar in 24.04.2010, executorul vireaza in contul meu suma de bani necesara. In data de 23.03.2010, debitorul introduce contestatie la executare la judecatoria sectorului 6, printre motive mentionand si prescriptia. JUd sect.6 constata ca au fost incalcate prevederile art.373 alin .2 din v.c.pr. civ. si anuleaza toate actele de executare de pe raza sect.6 mentionand ca "fata de consideratiile anterioare acest act va fi anulat, el putand fi refacut dupa ce si jud. sect.6 va incuviinta executarea silita , in situatia in care se va formula o astfel de cerere". Desi a primit aceasta sentinta , executorul jud. nu a luat nici-o masura pt. indreptarea situatiei (asa cum l-a "sfatuit", jud. sect.6 precum si cum prevede art.57 din L.188/2000) .In baza acestei sentinte, ulterior debitorul introduce actiune pt. intoarcerea executarii silite, iar jud. sect.6 dispune intoarcerea executarii silite si obligarea mea la plata sumei de.... In motivare jud. sect 6 mentioneaza:" PRIN SENTINTA CIVILA NR....,IREVOCABILA, JUD. SECT.6 BUC.A ANULAT ACTELE DE EXECUTARE EFECTUATE PE RAZA SECT.6 BUC.IN DOSARUL NR...... AL BEJ.....
PRINTRE ACESTE ACTE DE EXECUTARE, S-A AFLAT SI POPRIREA INFIINTATA ASUPRA CONTULUI CONTESTATOAREI DESCHIS LA......SECTORULUI 6 BUC.(poprirea din 05.03.2010),ACT IN BAZA CARUIA LA DATA DE 24.03.2010 A FOST VIRATA PARATULUI SUMA DE.......".Pe mine nu ma interesa daca il incadra la abuz in serviciu sau neglijenta in serviciu (eu in plangere insiruind o serie de fapte si date, lasand la latitudinea org. de urmarire penala incadrarea si tragerea la raspundere a celor ce se fac vinovati de producerea acestui prejudiciu). Infractiunea de "abuz in serviciu" a fost" pomenita" de procuror in ordonanta.
Nici in acest caz nu poate fi incadrat la ABUZ IN SERVICIU? SAU NEBLIJENTA IN SERVICIU?
Cu mult respect,

Alte discuții în legătură

Executare silita seny2015 seny2015 Buna dimineata Intr-o executare silita, dupa vechiul cod de procedura civila, care este data savarsirii :data la care executorul judecatoresc a ... (vezi toată discuția)
Prescriptie fapta penala senny2007 senny2007 Buna seara, Am si eu o nelamurire daca ma poate ajuta cineva.Daca fapta penala o reprezinta o executare silita din ce moment incepe sa curga termenul ... (vezi toată discuția)
Incadrare in termenul de prescriptie deea-lex deea-lex Buna seara!sunt într-o situație delicata si am rugamintea sa ma ajutati .la serviciu am o sentinta civila a tribunalului sectia comerciala din luna Iunie ... (vezi toată discuția)