avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... angajare avocat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

angajare avocat

buna ziua
sunt presedindele unei asociatii proprii de locatari, la care un locatar prin intermediul unui Avocat doreste informari privind calculul energiei termice, pe scara unde locuieste, intrucat 9 din 10 locatari dispun de repartitoare de caldura pe calorifere. conform procedurii firma sau un reprezentant din cadrul locatarilor transmit indexurile dupa care firma transmite printr-un table consumurile reiesite din citire. acest locatar imi solicita calculatia cu care se efectueaza, chiar daca acest apartament este cu caldura centralizata, si totusi tevile commune ii trec prin proprietate.
aceste informatii sunt prezentate intr-un mod scurt, si rog pe aceasta cale informarea privind urmarea pasilor care trebuiesc urmati in vederea raspunderii cat mai corecte prin intermediul unui avocat, recomandat de dvs.
cu stima
Cel mai recent răspuns: gauraru , utilizator 13:42, 18 Iulie 2015
Firma care face calculul, il face si pentru necontorizati. Calculul este unitar pentru intreaga scara, indiferent daca proprietarii sunt conectati sau neconectati la retea (au totusi de plata caldura la comun), indiferent daca au repartitoare sau nu.

Administratorul preia din tabelul centralizator unde sunt toate apartamentele, cat revine fiecaruia si trece in lista de intretinere.
@elga50
Proprietarul se adreseaza Asociatiei cf. art. 10 din Legea 230/2007.
Presedintele Asociatiei trebuie sa se duca la firma si sa obtina datele cerute.

Proprietarul nu are relatii cu firma de repartitoare.
Va rog sa precizati in baza carei legi se duce la ei?

De exemplu, ANPC-ul mi-a raspuns la reclamatie ca nu sunt consumator fata de firma de repartitoare (adica nu pot pretinde nimic de la ei).
elga50 a scris:
Firma care face calculul, il face si pentru necontorizati.
Administratorul preia din tabelul centralizator unde sunt toate apartamentele, cat revine fiecaruia si trece in lista de intretinere.

Acesta este raspunsul corect. Presedintele asociatiei nu are ce cauta la firma sa ceara modalitati de calcul..., ci trebuie sa raspunda proprietarului solicitant (prin avocat sau fara avocat) ca repartizarea costurilor cu agentul termic se face de firma X, anexand la raspuns tabelul centralizator intocmit de firma. Proprieatrul poate se lamureste prin acest raspuns sau poate apela la experti care sa verifice calculele de pe acel tabel centralizator. Chiar si in instanta daca se ajunge, asociatia depune la dosar aceste tabele intocmite de firma. In proces nemultumitul poate solicita judecatorului efectuarea unei expertize judiciare. Expertul judiciar desemnat de instanta va verifica, calcula si intocmi un raport pe care-l va prezenta instantei. Acest raport poate confirma corectitudinea tabelelor centralizatoare sau poate stabili diferentele, erorile, greselile...

@Adriantot

Din raspunsul dumneavoastra rezulta ca proprietarul nemultumit de calculele la caldura cu repartitoare nu le poate vedea si verifica decat in instanta.
Problema e cine plateste toata tevatura, fiindca proprietarii au dreptul sa stie cum se fac calculele fara sa plateasca ceva.

Mai mult, nu exista experti pe domeniu, eu am cerut in instanta expertiza tehnica si nu s-a putut face din lipsa expertilor autorizati; deci, ceeace spuneti nu este valabil.

Daca s-au facut calculele corect firma le arata, daca refuza e clar ca ceva nu este in regula.
Proprietarul se adreseaza asociatiei, iar asociatia ii pune la dispozitie tabelul centralizator, fisa de calcul individuala a apartamentului si factura. Sunt date suficiente pentru informare.
Calculele se fac conform cu Ordinul 343/2010 ANRSC.

Firma face calculul conform cu datele din inventarul instalatiei care raman relativ fixe pentru toata perioada contractului, modificandu-se numai in situatia ca se fac modificari la SET-ul vreunui apartament prin schimbarea caloriferelor, prin deconectarea sau conectarea de calorifere de la / la sistem, cu datele lunare primite de la asociatie privind indecsii repartitoarelor si care sunt diferite de la o luna la alta si cu datele din factura furnizorului.
Cele dintai sunt date fixe (arareori modificate), iar celelalte doua (indecsii si factura) sunt variabile de la luna la luna.

Daca un locatar ar vrea sa stie daca un calcul este facut corect, poate obtine de la asociatie documentele care stau la baza completarii listei de intretinere, dar nu poate pretinde asociatiei sa-i puna la dispozitie algoritmul de calcul, pentru ca asociatia nu-l are. Iar intre asociatie si firma de calcul, oficial, exista doar contractul de prestare serviciu si care nu include dezvaluirea algoritmului.
Presupunand ca intr-o luna i s-ar livra acest algoritm, in luna urmatoare datele se schimba si rezultatele ar fi altele, confuzia si suspiciunea ar spori.

Alte discuții în legătură

Coloane distributie caldura dan6i dan6i Daca un locatar, dintr-o asociatie de proprietari a izolat coloanele de distributie din apartamentul sau, poate fi micsorata cota de contributie? Ce ... (vezi toată discuția)
Plata tevilor de caldura marinica71 marinica71 buna ziua!locuiesc la et.3 intr un bloc cu 10 et.in cele11 apartamente de pe tronsonul meu(pe verticala) doar 1 mai este racordat la termoficare restul avem ... (vezi toată discuția)
Plata caldura parti comune marinica71 marinica71 am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist ... (vezi toată discuția)