avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inregistrare demisie urmata de decizie de concediere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inregistrare demisie urmata de decizie de concediere pe motivul absentelor nemotivate

Buna ziua, va prezint urmatoarea speta (este putin incurcata)
X este angajat la societatea Y, incepand cu data de 23.03.2015. La angajare, X nu primeste un exemplar din CIM, deoarece i se spune ca acesta trebuie inregistrat la ITM si ca il va primi la o data ulterioara. In CIM este trecuta o perioada de proba de 15 zile lucratoare (23.03-10.04.2015). X isi depune demisie olografa la data de 06.04.2015, care nu este primita de Depart. Resurse Umane motivat de faptul ca Y are un formular special de demisie. X il completeaza cu datele personale si semnatura si il preda, urmand a fi inregistrat tot in data de 06.04.2015. In data de 14.04, X primeste un convocator, prin care i se aduce la cunostinta ca va fi cercetat disciplinar in data de 27.04 pentru savarsirea abaterii disciplinare constand in absente nemotivate de la locul de munca in perioada 06.04-07.04.2015, deci ulterior inregistrarii demisiei. A doua zi, X suna la sediul soc. Y si afirma ca nu intelege de ce este cercetat disciplinar in conditiile in care CIM a incetat in momentul inregistrarii demisiei. De la Depart. Resurse Umane primeste un raspuns evaziv. In data de 4.05 X primeste decizia de concediere, la sfarsitul careia scrie ca poate fi contestata in termen de 45 de zile la Tribunalul in a carei raza teritoriala isi are sediul Y. Neavand CIM pentru a putea formula o contestatie direct la instanta, in data de 15.05.2015 X trimite o plangere lui Y, prin care cere o copie de pe CIM si revenirea asupra deciziei nelegale si neintemeiate emise de Y. In perioada urmatoare, X a asteptat raspunsul lui Y si a dat multe telefoane, insistandu pe primirea unui raspuns inauntrul termenului de contestatie a decizie. De fiecare data, Y spunea ca va trimite raspuns. In data de 12.06. X a primit un raspuns la fel de evaziv din partea lui Y, prin care i se comunica ca nu va revoca decizia. Totusi, Y a transmis o copie de pe CIM. Astfel, in data de 16.06, X a depus contestatie la tribunalul in a carei raza teritoriala isi are domiciliul.

Pe scurt: Potrivit art. 31alin 3 din Codul muncii, in perioada de proba CIM poate inceta la initiativa oricareia dintre parti numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz si fara motivare.

Intrebari:
1. Care este termenul de contestatie care se aplica in aceasta speta? 30 de zile sau 45?
2. Poate X sa formuleze o cerere de repunere in termen in cazul in care instanta considera ca termenul este cel de 30 de zile si ca astfel a fost depasit?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2015
s_oana, utilizator
Cel mai recent răspuns: s_oana , utilizator 14:20, 18 Iunie 2015
M-am documentat si am aflat ca termenele prevazute de legislatia muncii sunt termene de prescriptie, si nu de decadere. Asadar acestea sunt susceptibile de suspendare, intrerupere si repunere in termen. Nu s-ar putea prevala X de faptul ca termenul de contestatie a fost suspendat din momentul trimiterii plangerii la decizia de concediere ?
s_oana a scris:

............... Coroborand art. 81 alin 1 cu art. 31 alin. 3 din Codul muncii, reiese faptul ca in perioada de proba s-ar putea depune "demisie" fara preaviz. Spun demisie pentru ca in limbajul comun (deci nu juridic) acesta este termenul uzual, si nu cel de notificare de incetare a cim in perioada de proba. ....................



Cele doua articole nu se coroboreaza intrucat reprezinta doua modalitati distincte de incetare a CIM. Una e cu preaviz, cealalta nu, conform prevederilor legale. Exista si demisie fara preaviz prevazuta in art 81 alin 8 CM.
Angajatii care stiu ca isi pot inceta CIM in perioada de proba cu o simpla notificare a angajatorului nu se incurca in termeni.

Termenul de contestare a unei decizii de sanctionare disciplinara, indiferent de sanctiunea aplicata, este de 30 de zile. Prescriptia actiunii trebuie invocata de partea adversa nu poate fi opusa de instanta. Daca in decizie a mentionat 45 de zile probabil ca nu cunoaste termenul si nu va invoca prescriptia.
Nu toate termenele prevazute in codul Muncii sunt termene de prescriptie.

Cu ce articol v-a incetat c.i.m.?
Termenul in care se exercita dreptului la actiune e termen de prescriptie.
In urma cercetarii disciplinare, X a fost gasit vinovat de savarsirea abaterii disciplinare constand in absente nemotivate de la locul de munca si i-a incetat contractul de munca cu art. 61 lit. a.

Alte discuții în legătură

Lntrebare decizie de concediere disciplinara lucianbz lucianbz Buna ziua. Mi-am dat demisia de la fostul loc de munca cu 2 saptamani inainte de terminarea celor 90 de zile de proba dar angajatorul nu mi-a operat demisia. ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca pe perioada determinata yoyocool yoyocool Buna ziua! Daca am semnat un contract de munca pe perioada determinata, sa zicem 6 luni, pot sa imi dau demisia in decursul acestui timp sau trebuie sa astept ... (vezi toată discuția)
Rog urgent demisie!! a_gmona a_gmona Mi-am trimis demisia in data de 21.12.2006 conf art. 79.8., prin posta cu confirmare de primire, cerand ca raporturile de munca sa inceteze cu data de ... (vezi toată discuția)