avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Unde şi cum se poate contesta o Adunare Generală ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Unde şi cum se poate contesta o Adunare Generală re-convocată dintr-o asociaţie de proprietari ?

Unde şi cum se poate contesta o Adunare Generală re-convocată dintr-o asociaţie de proprietari, datorită faptului că nu s-au respectat legile asociaţiilor - Legea 230 din 2007 si H.G. 1588 din 2007 ? Unde e mai bine, s-o facem, în Civil, la Judecătorie, sau să facem o plângere penală la Poliţie (sau direct la Parchet ?), deoarece avem mai multe ilegalităţi de sesizat, chiar mai grave decât ce s-a întâmplat la Adunarea Generală de anul acesta.
Se plăteşte vreo taxă dacă se acţionează în Justiţie pe această temă ? E mare problemă pentru că nu prea avem venituri (eu, cel puţin, nu am loc de muncă din 2010). Altă instituţie mai e (exclus Primăria, care refuză implicarea, cei de-acolo te trimit la Poliţie să nu aibă dureri de cap) pentru a rezolva această problemă ?
Principala neregulă e faptul că acea Adunare Generală re-convocată a fost organizată după termenul de 10 zile stabilit de legea 230/2007. Ce zice legea: Art. 24 al.(2) "Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, Adunarea Generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări."
Nu crede nimeni că un judecător poate da dreptate celor din Asociaţie, citind în articolul de lege că "o A.G. se re-convoacă în maxim 10 zile, nu mai mult !". Legea-i lege şi nu ne putem tocmi.
La fel, am aflat că cei din conducere (preşedinta, cenzora şi casiera) în timpul dintre cele două Ad. Gen., în loc să convoace mai repede Ad. Gen. re-convocată, au umblat după împuterniciri (cică aveau câteva zeci de astfel de delegări de vot !) pentru a fi siguri că ies tot ei şi că se va vota ceea ce doresc (noi am hotărât în acea şedinţă a A.G. -deja nestatutară, cum am mai spus- din nou demiterea acelei persoane care fusese deja demisă prin Decizia Com. Ex. din Iulie 2014), dar ... stupoare, când am întrebat-o acum o săptămână pe preşedintă dacă mai e angajată persoana demisă, ne-a spus că, dimpotrivă, Ad. Gen. a hotărât cu majoritate de voturi să rămână ! Deja această persoană ia de proşti pe toţi cei din Asociaţie, care numără aproape 1.000 de persoane.
E extrem de clar că au folosit acele împuterniciri, TOATE PE NUMELE CELOR 3 - PREŞEDINTA, CASIERA, CENZORA !!! Mai trebuia să vină şi restul angajaţilor cu împuterniciri, ca tacâmul să fie complet. Vi se pare legal ce s-a întâmplat la acea şedinţă care avea deja termenul depăşit, şi a fost un haos, cu refuzul preşedintei de a organiza noi alegeri, etc. ? Era normal dacă aveau împuterniciri diverşi alţi proprietari (şi nu mai mult de 3 de fiecare), dar să vină cei din conducere cu un teanc de împuteniciri (numai o persoană dintre aceştia avea pe numele ei minim 10 împuterniciri !), deja pute rău, chiar şi vice-primarul a spus că nu prea e ceva normal şi că rar a auzit de aşa ceva. X-(
Apropo, dacă acum un an, în Iulie 2014, Preşedinta n-a respectat o Decizie a Comitetului Executiv (de a demite un anume angajat) care se luase cu 5 voturi pentru, 1 împotrivă, 1 abţinere, aproape toţi membrii Com. Ex. (4 din totalul de 7) dându-şi demisia în semn de protest pentru că acea preşedintă a luat hotărârea de a nu-l demite pe respectivul, nu trebuiau să se organizeze noi alegeri ? Important e faptul că acea preşedintă, după ce că n-a aplicat o Decizie a Com. Ex., după o lună de la demisia celor 5 din Com.Ex., cu cei doi membri rămaşi a dat o altă Decizie, de a-l reangaja pe cel demis !!! Ce-i asta, chiar nu se respectă deloc legile, facem ce vrem dacă suntem puşi într-o funcţie de conducere ? Şi mai e ceva - să ai doar doi membri în Comitetul Executiv, plus preşedinta la o asociaţie care are aproape 1.000 de suflete, e puţin cam dubios ! Toţi cei 3 din Com. Ex. nu cunosc deloc legile din domeniu, sunt afoni rău - unul e şofer de TIR şi vine foarte rar la şedinţe, alta e o gospodină care nu are treabă cu ceva din domeniul Asociaţiilor. Culmea, aceasta votase în Iulie 2014 demiterea acelui angajat, pentru ca după o lună, la îndemnul preşedintei, să voteze re-angajarea lui !? Aşa-i că-i demenţială treaba pe-aici, că e tragi-comic ce se întâmplă ?
Am uitat să precizez ceva important: a trecut mai mult de o lună de la desfăşurarea acelei şedinţe contestate a Ad. Gen. reconvocate, şi nu s-a afişat nimic la Aviziere despre Hotărârile luate acolo. Ştiu că C.C.R. a hotărât că poţi contesta o Hotărâre a Adunării Generale la 45 zile de la afişarea procesului verbal cu ceea ce s-a decis acolo, nu la 45 zile de la desfăşurarea acesteia ! Dar dacă nu avem aşa ceva, ce să contestăm, mai ales cei care n-au stat până la sfârşitul acelei mascarade de Ad. Gen., în care era un scandal monstru, abia potolit de poliţişti ? Legea îi obligă ca "Hotărârile Adunărilor Generale să le comunice, în scris, tuturor proprietarilor." Mai clar de-atât nu există...
Zic că e de-ajuns să deschidem chiar un proces contra celor din conducere, dar nu ştim exact unde şi cum procedăm ?
Ce să facem - sesizare la Poliţie, să facem direct plângere penală la Parchet, sau la Judecătorie, în Civil, dar nu ştiu cum să procedăm ?
Putem scrie acolo toate punctele pe care le contestăm ? Mă refer la faptul că au fost mai multe nereguli, nu numai cea cu Ad. Gen. ne-statutară, şi vrem să le reclamăm undeva, de-aceea vă cerem ajutorul. Nu cumva pentru fiecare cerere a noastră vom fi taxaţi mai mult dacă deschidem proces ?
Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iulie 2015
asd1, utilizator
Cel mai recent răspuns: asd1 , utilizator 13:35, 22 Martie 2020
Aţi scris dvs.:
"hero" - Orice hotărâre a Adunării Generale a asociației de proprietari poate fi contestata la judecătoria sectorului de care apartineti, in cazul in care "lezează" membrii asociatiei, în termen de 45 de zile de la comunicare.
"banat" - Solicitati o copie după P.V. al A.G. cu data comunicarii, care exista in registru de procese verbale, si adresati-va judecătoriei arătând problemele ne-statutare si ilegale.

... în termen de 45 de zile de la comunicare.
45 de zile de la comunicarea în scris "tuturor proprietarilor" pusă cel puţin la Avizier, la asta vă referiţi ? Dacă e aşa, cum facem, că nu s-a comunicat nimic în scris proprietarilor încă de pe 30.05.2015 (de acum 45 de zile), de când a fost acea parodie de Ad. Gen. Re-convocată ce a depăşit termenul de 10 zile maxim, dar şi faptul că în H.G.1588/2007 scrie la art.14 alin.(2): ► Adunarea Generală Ordinară are loc cel puţin o dată pe an, în primul trimestru. Convocarea se asigură de Preşedintele sau de Comitetul Executiv al Asociaţiei de Proprietari. (5) Dacă nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, Adunarea Generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări. (NOTĂ: la noi a fost prima şedinţă pe 16.05.2015, iar Reconvocata, pe ... 30.05.2015 !)
La Adunarea Generală Reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora. Dovezi ale convocării şi reconvocării constituie afişul de la avizier şi tabelul nominal convocator cu semnături. ◄
Dacă legea spune clar că Ad. Gen. trebuie să aibă loc în primul trimestru, iar Ad. Gen. Reconvocată să se facă în termen de maxim 10 zile, păi de ce tu, Preşedinte & Co., aplici legile după ureche ? Nu mai zic de teancul de Împuterniciri de vot, mai toate pe numele ... Casierei dar şi al Cenzorei şi chiar a Preşedintei, ceea ce e un Conflict de Interese evident ...
*** Şi acum, referitor la fraza "Solicitați o copie după P.V. al A.G. cu data comunicării, care exista în registru de procese verbale, și adresați-vă judecătoriei arătând problemele nestatutare și ilegale."
Ce facem dacă nici după 45 de zile nu au afişat Hotărârile Adunării Generale, zicem noi, ilegale, ne-statutare ? AŞTEPTĂM COMUNICAREA SCRISĂ, SAU DEJA PUTEM SĂ INTENTĂM ACŢIUNE ÎN JUSTIŢIE ? AZI SE ÎMPLINESC 45 ZILE DE LA AD. GEN. RECONVOCATĂ "FANTOMĂ" DIN 30.05.2015, DAR NOI N-AM SEMNAT PROCESUL-VERBAL AL ACELEI ŞEDINŢE, PENTRU CĂ AM PLECAT ÎNAINTE DE FINAL, VĂZÂND CIRCUL ŞI SCANDALURILE DE-ACOLO ! Ştiu că se aplică Decizia Curţii Constituţionale care spune că termenul de 45 zile "curge" de la comunicarea în scris a procesului-verbal, cu hotărârile luate în Ad. Gen., pentru cei care n-au luat la cunoştinţă de Hotărârile Adunării Generale din 30 Mai 2015 !
Art. 25, alin.(4) din Legea 230/2007 spune: ► Hotărârile Adunărilor Generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociaţiei de proprietari ... şi se comunică, în scris, tuturor proprietarilor. ◄
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2015
asd1, utilizator
inaintati dosarul in instanta si solicitati anularea hotararilor luate in adunarea generala, daca nu au fost indeplinite conditiile prevazute de lege, aratand si care au fost acele incalcari. In acelasi timp, puteti cere convocarea unei Adunari Generale Extraordinare, convocare care poate fi initiata de cel putin 20% din membrii Asociatiei. Alcatuiti o lista cu acel procent din nr. propietarilor, semnata de acestia si in baza ei afisati la avizierul fiecarei scari un convocator pentru aceasta Adunare Generala Extraordinara care sa contina si ordinea de zi propusa ( schimbare presedinte, cenzor, casier, etc) Dar ar fi bine ca in prealabil sa discutati si cu ceilalti propietari nemultumiti si sa va puneti de acord asupra unui nou presedinte, cenzor sau ce mai vreti sa schimbati. Si aveti grija, daca presedintele mai are mandat, sa se ceara in adunare demiterea lui si sa se consemneze in procesul verbal motivele demiterii, voturile si absolut tot ce s-a discutat in Adunare. Iar dupa aceea, afisati hotararea luata la aviziere pentru a nu cadea in "pacat". si a avea motive de contestare....
Da, deocamdată excludem faza cu Ad. Gen. Extraordinară, pentru că e greu cu pensionarii ăştia să-i convingi, sunt conservatori, chiar dacă ştiu că au fost abuzuri.
Dar pe noi ne interesează dacă preşedinta n-a afişat încă Hotărârile Ad. Gen., depăşind termenul de 45 zile, ce facem în cazul ăsta ? Cred că putem face la maxim 45 zile de la afişare la Avizier ... doar să nu mintă că a afişat deja, ar fi cea mai mare gafă a lor !
Am înţeles că e bine să trecem în cerere Nulitatea Absolută a acestei Adunări Generale.
Oricum preşedinta are deja câteva Plângeri Penale, sperăm să nu se claseze nemotivat.
Mai e o mică-mare problemă - nu vrea nimeni să fie Preşedinte la această Asociaţie mamut !
Apropo, acum am aflat că preşedinta şi-a mărit, aprope pe ascuns, neinformând proprietarii în Ad. Gen. că are acum lunar 1.000 lei net, în mână ... la 60 de ore !!! Adică, dacă lucra 8 ore/zi (268 ore/lună), ar fi avut ... 4.467 lei ! Halal serviciu bănos, în timp ce alţii nu-şi găsesc deloc de muncă !
Măcar dacă era competentă să merite banii ăştia, dar săraca, nu e pricepută la nimic, doar să ţipe la proprietari, chiar şi pensionari fiind ! Greu îi venim de hac, am auzit că e susţinută de cineva politic, dar dreptatea va învinge !
De-asta nu le spuneau ei proprietarilor salariile, pentru că aveau: Contabila - 1.000 lei, Cenzora cam tot atât, Casiera 600 lei, Administratorul 700 lei, Instalatorul 950 lei, ... Avocatul (!?) 800 de lei (cu toate că fostul Comitet Executiv a dat pe 14.07.2014 o Decizie de încetare a contractului acestuia, dar preşedinta a nesocotit acea decizie !), toate salariile fiind nete !
Conducerea asociatiei are obligatia sa comunice in scris o copie a PV a AG,iar termenul de 45 zile decurg de la data primirii copiei PV,dupa care in instanta sau primarie aratati problemele dvs
45 de zile de la comunicare/afisare! daca n-au comunicat....din momentul comunicarii!!! dar daca nu sunteti uniti si plangeti pe la colturi, nu faceti nimic.Ordinea o faceti dvs, din interior. Nu vine nimeni din afara sa va faca ordine...Asa ca ar trebui sa va mobilizati si sa treceti la "curatenie" daca vreti sa "miroasa" frumos...

Alte discuții în legătură

Hotărârile adunării generale neafişate la avizier nici după 45 de zile - e ilegal ? asd1 asd1 Ce se poate face dacă Hotărârile Adunării Generale re-convocate acum aproape 45 zile nu s-au afişat nici acum, mai ales că \\"re-convocata\\" s-a ... (vezi toată discuția)
Proces-verbal al adunării generale al unei asociatii afisat la avizier dupa 3 luni, nedatat ! zxc1 zxc1 Procesul-Verbal al Adunării Generale al Asociatiei noastre s-a afisat la Avizier, în sfarsit, după 3 luni, dar nedatat. Problema e ca deja au aplicat ... (vezi toată discuția)
Hotararile adunarii reconvocate dalamiros dalamiros cu respect as vrea sa va cer sfatul in urmatoarea situatie. fac parte din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari. in urma cu doua luni ... (vezi toată discuția)