avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Unde şi cum se poate contesta o Adunare Generală ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Unde şi cum se poate contesta o Adunare Generală re-convocată dintr-o asociaţie de proprietari ?

Unde şi cum se poate contesta o Adunare Generală re-convocată dintr-o asociaţie de proprietari, datorită faptului că nu s-au respectat legile asociaţiilor - Legea 230 din 2007 si H.G. 1588 din 2007 ? Unde e mai bine, s-o facem, în Civil, la Judecătorie, sau să facem o plângere penală la Poliţie (sau direct la Parchet ?), deoarece avem mai multe ilegalităţi de sesizat, chiar mai grave decât ce s-a întâmplat la Adunarea Generală de anul acesta.
Se plăteşte vreo taxă dacă se acţionează în Justiţie pe această temă ? E mare problemă pentru că nu prea avem venituri (eu, cel puţin, nu am loc de muncă din 2010). Altă instituţie mai e (exclus Primăria, care refuză implicarea, cei de-acolo te trimit la Poliţie să nu aibă dureri de cap) pentru a rezolva această problemă ?
Principala neregulă e faptul că acea Adunare Generală re-convocată a fost organizată după termenul de 10 zile stabilit de legea 230/2007. Ce zice legea: Art. 24 al.(2) "Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, Adunarea Generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări."
Nu crede nimeni că un judecător poate da dreptate celor din Asociaţie, citind în articolul de lege că "o A.G. se re-convoacă în maxim 10 zile, nu mai mult !". Legea-i lege şi nu ne putem tocmi.
La fel, am aflat că cei din conducere (preşedinta, cenzora şi casiera) în timpul dintre cele două Ad. Gen., în loc să convoace mai repede Ad. Gen. re-convocată, au umblat după împuterniciri (cică aveau câteva zeci de astfel de delegări de vot !) pentru a fi siguri că ies tot ei şi că se va vota ceea ce doresc (noi am hotărât în acea şedinţă a A.G. -deja nestatutară, cum am mai spus- din nou demiterea acelei persoane care fusese deja demisă prin Decizia Com. Ex. din Iulie 2014), dar ... stupoare, când am întrebat-o acum o săptămână pe preşedintă dacă mai e angajată persoana demisă, ne-a spus că, dimpotrivă, Ad. Gen. a hotărât cu majoritate de voturi să rămână ! Deja această persoană ia de proşti pe toţi cei din Asociaţie, care numără aproape 1.000 de persoane.
E extrem de clar că au folosit acele împuterniciri, TOATE PE NUMELE CELOR 3 - PREŞEDINTA, CASIERA, CENZORA !!! Mai trebuia să vină şi restul angajaţilor cu împuterniciri, ca tacâmul să fie complet. Vi se pare legal ce s-a întâmplat la acea şedinţă care avea deja termenul depăşit, şi a fost un haos, cu refuzul preşedintei de a organiza noi alegeri, etc. ? Era normal dacă aveau împuterniciri diverşi alţi proprietari (şi nu mai mult de 3 de fiecare), dar să vină cei din conducere cu un teanc de împuteniciri (numai o persoană dintre aceştia avea pe numele ei minim 10 împuterniciri !), deja pute rău, chiar şi vice-primarul a spus că nu prea e ceva normal şi că rar a auzit de aşa ceva. X-(
Apropo, dacă acum un an, în Iulie 2014, Preşedinta n-a respectat o Decizie a Comitetului Executiv (de a demite un anume angajat) care se luase cu 5 voturi pentru, 1 împotrivă, 1 abţinere, aproape toţi membrii Com. Ex. (4 din totalul de 7) dându-şi demisia în semn de protest pentru că acea preşedintă a luat hotărârea de a nu-l demite pe respectivul, nu trebuiau să se organizeze noi alegeri ? Important e faptul că acea preşedintă, după ce că n-a aplicat o Decizie a Com. Ex., după o lună de la demisia celor 5 din Com.Ex., cu cei doi membri rămaşi a dat o altă Decizie, de a-l reangaja pe cel demis !!! Ce-i asta, chiar nu se respectă deloc legile, facem ce vrem dacă suntem puşi într-o funcţie de conducere ? Şi mai e ceva - să ai doar doi membri în Comitetul Executiv, plus preşedinta la o asociaţie care are aproape 1.000 de suflete, e puţin cam dubios ! Toţi cei 3 din Com. Ex. nu cunosc deloc legile din domeniu, sunt afoni rău - unul e şofer de TIR şi vine foarte rar la şedinţe, alta e o gospodină care nu are treabă cu ceva din domeniul Asociaţiilor. Culmea, aceasta votase în Iulie 2014 demiterea acelui angajat, pentru ca după o lună, la îndemnul preşedintei, să voteze re-angajarea lui !? Aşa-i că-i demenţială treaba pe-aici, că e tragi-comic ce se întâmplă ?
Am uitat să precizez ceva important: a trecut mai mult de o lună de la desfăşurarea acelei şedinţe contestate a Ad. Gen. reconvocate, şi nu s-a afişat nimic la Aviziere despre Hotărârile luate acolo. Ştiu că C.C.R. a hotărât că poţi contesta o Hotărâre a Adunării Generale la 45 zile de la afişarea procesului verbal cu ceea ce s-a decis acolo, nu la 45 zile de la desfăşurarea acesteia ! Dar dacă nu avem aşa ceva, ce să contestăm, mai ales cei care n-au stat până la sfârşitul acelei mascarade de Ad. Gen., în care era un scandal monstru, abia potolit de poliţişti ? Legea îi obligă ca "Hotărârile Adunărilor Generale să le comunice, în scris, tuturor proprietarilor." Mai clar de-atât nu există...
Zic că e de-ajuns să deschidem chiar un proces contra celor din conducere, dar nu ştim exact unde şi cum procedăm ?
Ce să facem - sesizare la Poliţie, să facem direct plângere penală la Parchet, sau la Judecătorie, în Civil, dar nu ştiu cum să procedăm ?
Putem scrie acolo toate punctele pe care le contestăm ? Mă refer la faptul că au fost mai multe nereguli, nu numai cea cu Ad. Gen. ne-statutară, şi vrem să le reclamăm undeva, de-aceea vă cerem ajutorul. Nu cumva pentru fiecare cerere a noastră vom fi taxaţi mai mult dacă deschidem proces ?
Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iulie 2015
asd1, utilizator
Cel mai recent răspuns: asd1 , utilizator 13:35, 22 Martie 2020
Presedintele si ceilalti membri suporta consecinte pt nerespectarea legii si pt prejudiciile aduse proprietarilor.Cititi sanctiunile prevazute de lege...aplicarea lor se face si de catre politie...
hero a scris:

45 de zile de la comunicare/afisare ! daca n-au comunicat....din momentul comunicarii!!! dar daca nu sunteti uniti si plangeti pe la colturi, nu faceti nimic.Ordinea o faceti dvs, din interior. Nu vine nimeni din afara sa va faca ordine...Asa ca ar trebui sa va mobilizati si sa treceti la "curatenie" daca vreti sa "miroasa" frumos...

Se vede că nu ştiţi istoricul acestei A.P. care deja o ştiu tot mai mulţi din Asociaţie că e susţinută din umbră de un anumit partid politic şi noi, cu toate eforturile şi plângerile penale, cu dovezi clare de abuzuri, nu putem să-i schimbăm, asta şi datorită pensionarilor care repetă "lasă-i, că au greşit şi ei, ce dacă ne-au furat, noi nu putem să mai facem ceva, suntem bătrâni..." şi care nu vin nici la Adunările Generale sau stau inerţi, fără reacţie, dacă le spunem că toţi am fost minţiţi şi furaţi, mai ales prin umflarea facturilor la Utilităţi, cele mai mari din tot oraşul (avem dovezi).
N-a contat ce preşedinte era, abuzurile şi ilegalităţile comise împotriva a peste 900 de suflete se petreceau repetat, într-o "veselie" (a celor care erau "în umbră").
Deja au fost şi sunt prea multe plângeri penale ca să mai fie apăraţi de cineva, mai ales acum, când nu se mai ţine cont de cine încalcă legile, aşa proaste cum sunt ele în domeniu Asociaţiilor, dar măcar un articol să se respecte de acolo.
E de-ajuns să vă spun că fostul (fals) Preşedinte dintre 2009 şi 2013, s-a auto-numit (legea spune că trebuia ales din rândul membrilor Com. Ex. din acel moment), pentru ca apoi, fără a convoca vreo Adunare Generală între 2009 şi 2013 (!?), să nu fie ales ca preşedinte, la 90 zile de la vacantarea funcţiei vechiului preşedinte ! Deci, el a stat permanent interimar timp de 4 ani, cu toate că nici numit n-a fost din rândul Com.Ex. (chiar Primăria ne-a trimis o Adresă care acuza această ilegalitate, dar ... n-a întreprins nimic contra lui, să-l dea pe mâna Parchetului, sau să se auto-sesizeze pentru Uzurpare de Funcţie - art. 300 din Noul Cod Penal).
ART. 300 - Uzurparea funcţiei. Fapta funcţionarului public care, în timpul serviciului, îndeplineşte un act ce nu intră în atribuţiile sale, dacă prin aceasta s-a produs una dintre urmările prevăzute în art. 297, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

În plus, acesta a încălcat şi articolul din Legea 230/2007, care spune că e OBLIGATORIE convocarea anuală a minim unei Adunări Generale ... mai ziceam, nu se făcea un an, hai doi, dar timp de 4 ani ?!
Am făcut Petiţii, am fost în Audienţe cam de prin 2011, dar abia în 2013 am putut să convocăm o Adunare Generală, acel preşedinte fiind forţat să organizeze acea Ad. Gen., dar care ... a părăsit şedinţa cu gaşca lui, când a simţit că se va dezvălui că a abuzat de acea funcţie, chiar uzurpând-o ! Abia pe urmă, cu multe scandaluri, am reuşit să preluăm toate documentele A.P. şi ... să-şi dea Demisia abia după ... 24 de zile de la schimbarea lui statutară din Ad. Gen. Reconvocată, astfel acea demisie fiind tardivă, dar şi NULĂ, fără obiect, odată ce fusese deja legal demis !
Şi acum, chiar şi noua Preşedintă (culmea, aleasă de noi, pentru că în 2013 nu vroia nimeni) a început să facă aproape aceleaşi abuzuri, la o scară ceva mai mică, dar tot ilegalităţi sunt !
EU CRED CĂ NU VREA SĂ AFIŞEZE HOTĂRÂRILE ADUNĂRII GENERALE PENTRU CĂ NOUL ADMINISTRATOR I-A SPUS CĂ E "BELEA" DACĂ VA FOLOSI CA VOTURI ZECILE DE ÎMPUTERNICIRI (mai toate pe numele Casierei, dar şi pe numele Cenzorei şi ... vreo două delegări de vot pentru Preşedintă) ADUNATE (cum naiba, ele au depăşit termenul de 10 zile, alergând după semnături pentru Împuterniciri, să-şi vadă visul de a rămâne angajaţi la Asociaţie ?) POATE DE LA PROPRIETARI ÎN VÂRSTĂ, PROFITÂND CĂ NU POT VENI LA ADUNARE GENERALĂ !!!
Apropo, vreau să dezbatem subiectul Împuternicirilor într-o Asociaţie de Proprietari.
Ştiu că Legea 230/2007 permite să vii cu Împuterniciri (nu precizează clar legea câte poţi aduna ca persoană), dar să ai zeci doar pe numele unei persoane, şi aceea fiind Casiera (sau Cenzora, chiar Preşedinta) !
Nu ar fi aici un mic-mare Conflict de Interese aici, influenţând votarea într-o Adunare Generală ? Mai ziceam dacă avea alt proprietar (nu cei din conducerea A.P.) un număr de, să zicem, maxim 3 Împuterniciri (mai multe, par dubioase !), atunci nu puteam acuza de Conflict de Interese.
Cred că avocatul Asociaţiei i-o fi spus Preşedintei că dacă ar folosi acele Împuterniciri vor fi mari probleme. Da, avem şi Avocat, plătit cu 1.000 lei sau cu 800 lei, în perioade diferite, cu toate că acesta mai ia şi Onorariul legal de reprezentare în procese - a încălcat ceva articole din Legea 51/1995, a avocaţilor, dar avem şi ceva articole din Deontologia şi Statutul Avocatului, încălcate de acesta prin faptul că a dat în judecată câţiva proprietari care îl şi plătesc cu o cotă-parte (el are contract cu această preşedintă), ceea ce ar părea un Conflict de Interese (repet, el ascultă "orbeşte" de Preşedintă, nu de noi, proprietarii care-l plătesc, cam ca nişte angajatori, dar care suntem daţi în judecată cu ajutorul acestuia) !
Ce ziceţi, referitor la Împuterniciri, e normal să foloseşti tu, ca Preşedintă sau Casieră sau Cenzoră, zeci de Împuterniciri de vot de la proprietari ?
NU AR FI TREBUIT SĂ OBŢINĂ CEVA DE LA UN NOTAR PENTRU A FI ÎN LEGALITATE ? Sau cum se spune de către doi Consilieri Locali, n-ar trebui, totuşi, o procură notarială pentru a delega cuiva votul ? Ascultaţi aici: "Vot prin delegare abuziv (împuterniciri de vot pentru Asociaţii).mp3" [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2015
asd1, utilizator
banat a scris:

Presedintele si ceilalti membri suporta consecinte pt nerespectarea legii si pt prejudiciile aduse proprietarilor. Cititi sanctiunile prevazute de lege...aplicarea lor se face si de catre politie...

"Aplicarea sancţiunilor se face de către Poliţie..." Ce bine ar fi dacă s-ar implica mai prompt şi mai pragmatic Poliţia sau Autorităţile Locale, când reclami un şef de Asociaţie de Proprietari, n-ar mai fi atâtea probleme, procese, scandaluri, etc.
Datorită faptului că preşedinta actuală, pe lângă faptul că e violentă verbal, cu unii şi fizic (aproape sare la bătaie, chiar şi la pensionari - un fost angajat a înregistrat-o şi am văzut şi eu şi mama mea cum urla şi dădea într-un pensionar, fost director la Teatrul de Păpuşi, doar pentru tupeul de a nu fi de acord cu plata unui Fond de Reparaţii, dânsul doar cerând explicaţii !), aceasta nesocoteşte aproape orice lege sau atribuţie din Fişa Postului funcţiei de Preşedinte, mai ales art. 10 din Legea 230/2007 sau art. 12 din H.G. 1588/2007 care dă voie proprietarilor să consulte ORICE document al Asociaţiei.
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi:
c) să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi să aibă acces, la cerere, la ORICE DOCUMENT al acesteia;
d) să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele Asociaţiei de Proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de 7 zile. (NOTĂ: NOUĂ NU NE RĂSPUNDE PREŞEDINTA LA CONTESTAŢII DELOC, SFIDÂNDU-NE !)

Am făcut o Petiţie către Poliţie, la care, comandantul a răspuns prin trimiterea unei somaţii către Preşedintă pentru a fi civilizată şi pentru a ne da documentele Asociaţiei pe care are OBLIGAŢIA să ni le furnizeze, altfel fiind pasibilă de tăinuirea unor fapte posibil penale ! Vedeţi aici Adresa primită de la Poliţie: [ link extern ]
Citez:
*** INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN ..., POLIŢIA MUNICIPIULUI ..., CĂTRE: Domnul ..., adresa ...
În urma Petiţiei dumneavoastră, adresată unităţii noastre, vă comunicăm următoarele: Numitei ..., preşedinta A.P. ... i s-a adus la cunoştinţă că are obligaţia ca pe viitor să adopte un comportament civilizat în relaţiile cu dvs.
Acesteia i s-a pus în vedere să vă pună la dispoziţie documentele pe care aveţi dreptul din punct de vedere legal să le examinaţi, iar dacă această situaţie nu se va rezolva pe cale amiabilă, vă puteţi adresa Judecătoriei ..., competentă în soluţionarea litigiilor de natură civilă sau Compartimentului Asociaţii de Proprietari din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei ....
De asemenea, vă solicităm ca prin dialog şi un comportament adecvat, să păstraţi o bună legătură cu d-na ..., având în vedere raporturile pe care le aveţi în cadrul Asociaţiei de Proprietari nr. ...
Vă mulţumim pentru încrederea acordată. ŞEFUL POLIŢIEI MUN. ..., COMISAR ŞEF DE POLIŢIE A.C. ŞI SUBCOMISAR DE POLIŢIE T.V. (cu semnăturile de rigoare).

Dacă am primit un astfel de document, nu e normal ca Poliţia să se auto-sesizeze, sau Parchetul ?
Am fost acolo să le spunem că au nesocotit ce le-a scris în acea somaţie, dar ... au răspuns cei din Poliţie "şi noi ce mai putem face, mergeţi la Judecătorie ?". Dar noi n-avem timp şi bani să stăm cu anii prin tribunale ... Ce ziceţi, să mai insistăm cu o Petiţie la Poliţie, poate iau măsuri să ne dea documentele cerute, mai ales că avem şi proces şi astfel ne încalcă Dreptul Constituţional la Apărare, Dreptul la Informare şi la Liberul Acces în Justiţie.
Preşedintei îi e frică de faptul că noi ştim deja că vom găsi extrem de multe nereguli în activitatea A.P., şi de-asta refuză cu orice preţ să ni le dea să le consultăm, chiar să facem copii Xerox, pentru că ştim sigur că avem dreptul, aşa cum avem dreptul să facem copii Xerox de pe un Dosar de la Judecătorie sau Parchet. Mai jos avem art.24 din Noul Cod Civil care ar avea legătură cu copiile Xerox făcute actelor din Asociaţiile de Proprietari.
Art. 24. – Orice persoană, chiar fără a justifica un interes, poate, în condiţiile legii, să consulte registrele publice privitoare la un drept, act, fapt sau o anumită situaţie juridică şi să obţină extrase sau copii certificate de pe acestea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2015
asd1, utilizator
faceti din nou adresa la politie si aratati ce spune legea.primul raspuns indica ca respectiva a fost sanctionata cu un avertisment.la a 2 a plangere trebuie sa aplice sanctiuni
Da, aveam de gând să fac asta în scris, pentru că am fost în Audienţă la adjunctul comandantului Poliţiei, dar acesta a spus că ei nu mai au ce face contra acesteia, că i-au luat declaraţii, etc.
Cred că vor să nu se implice, să lase cazul în aer.
Dar eu zic să fac iar o Petiţie în care să arăt mai toate lucrurile grave petrecute acolo ... poate vor lua o măsură cât de mică, măcar o somaţie cu amendă, dacă nu ne dă voie să vedem actele, conform art. 12, al.A, lit. c şi d din H.G. 1588/2007.
Oare cât mai durează circul ăsta, pentru că am obosit să reclamăm abuzurile grosolane a celei care, mai nou, am auzit că e membră a unui partid politic ... ceea ce explică aceste poticneli.
Dar suntem prea mulţi păgubiţi de aceasta, plus că are câteva Plângeri Penale, ca să scape aşa uşor.
A vrut şi ea s-o facă pe mica dictatoare, dar nu cred că mai poate face ceva ... i se va înfunda, pentru că e şi violentă tipa !

Alte discuții în legătură

Hotărârile adunării generale neafişate la avizier nici după 45 de zile - e ilegal ? asd1 asd1 Ce se poate face dacă Hotărârile Adunării Generale re-convocate acum aproape 45 zile nu s-au afişat nici acum, mai ales că \\"re-convocata\\" s-a ... (vezi toată discuția)
Proces-verbal al adunării generale al unei asociatii afisat la avizier dupa 3 luni, nedatat ! zxc1 zxc1 Procesul-Verbal al Adunării Generale al Asociatiei noastre s-a afisat la Avizier, în sfarsit, după 3 luni, dar nedatat. Problema e ca deja au aplicat ... (vezi toată discuția)
Hotararile adunarii reconvocate dalamiros dalamiros cu respect as vrea sa va cer sfatul in urmatoarea situatie. fac parte din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari. in urma cu doua luni ... (vezi toată discuția)