avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Unde şi cum se poate contesta o Adunare Generală ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Unde şi cum se poate contesta o Adunare Generală re-convocată dintr-o asociaţie de proprietari ?

Unde şi cum se poate contesta o Adunare Generală re-convocată dintr-o asociaţie de proprietari, datorită faptului că nu s-au respectat legile asociaţiilor - Legea 230 din 2007 si H.G. 1588 din 2007 ? Unde e mai bine, s-o facem, în Civil, la Judecătorie, sau să facem o plângere penală la Poliţie (sau direct la Parchet ?), deoarece avem mai multe ilegalităţi de sesizat, chiar mai grave decât ce s-a întâmplat la Adunarea Generală de anul acesta.
Se plăteşte vreo taxă dacă se acţionează în Justiţie pe această temă ? E mare problemă pentru că nu prea avem venituri (eu, cel puţin, nu am loc de muncă din 2010). Altă instituţie mai e (exclus Primăria, care refuză implicarea, cei de-acolo te trimit la Poliţie să nu aibă dureri de cap) pentru a rezolva această problemă ?
Principala neregulă e faptul că acea Adunare Generală re-convocată a fost organizată după termenul de 10 zile stabilit de legea 230/2007. Ce zice legea: Art. 24 al.(2) "Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, Adunarea Generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări."
Nu crede nimeni că un judecător poate da dreptate celor din Asociaţie, citind în articolul de lege că "o A.G. se re-convoacă în maxim 10 zile, nu mai mult !". Legea-i lege şi nu ne putem tocmi.
La fel, am aflat că cei din conducere (preşedinta, cenzora şi casiera) în timpul dintre cele două Ad. Gen., în loc să convoace mai repede Ad. Gen. re-convocată, au umblat după împuterniciri (cică aveau câteva zeci de astfel de delegări de vot !) pentru a fi siguri că ies tot ei şi că se va vota ceea ce doresc (noi am hotărât în acea şedinţă a A.G. -deja nestatutară, cum am mai spus- din nou demiterea acelei persoane care fusese deja demisă prin Decizia Com. Ex. din Iulie 2014), dar ... stupoare, când am întrebat-o acum o săptămână pe preşedintă dacă mai e angajată persoana demisă, ne-a spus că, dimpotrivă, Ad. Gen. a hotărât cu majoritate de voturi să rămână ! Deja această persoană ia de proşti pe toţi cei din Asociaţie, care numără aproape 1.000 de persoane.
E extrem de clar că au folosit acele împuterniciri, TOATE PE NUMELE CELOR 3 - PREŞEDINTA, CASIERA, CENZORA !!! Mai trebuia să vină şi restul angajaţilor cu împuterniciri, ca tacâmul să fie complet. Vi se pare legal ce s-a întâmplat la acea şedinţă care avea deja termenul depăşit, şi a fost un haos, cu refuzul preşedintei de a organiza noi alegeri, etc. ? Era normal dacă aveau împuterniciri diverşi alţi proprietari (şi nu mai mult de 3 de fiecare), dar să vină cei din conducere cu un teanc de împuteniciri (numai o persoană dintre aceştia avea pe numele ei minim 10 împuterniciri !), deja pute rău, chiar şi vice-primarul a spus că nu prea e ceva normal şi că rar a auzit de aşa ceva. X-(
Apropo, dacă acum un an, în Iulie 2014, Preşedinta n-a respectat o Decizie a Comitetului Executiv (de a demite un anume angajat) care se luase cu 5 voturi pentru, 1 împotrivă, 1 abţinere, aproape toţi membrii Com. Ex. (4 din totalul de 7) dându-şi demisia în semn de protest pentru că acea preşedintă a luat hotărârea de a nu-l demite pe respectivul, nu trebuiau să se organizeze noi alegeri ? Important e faptul că acea preşedintă, după ce că n-a aplicat o Decizie a Com. Ex., după o lună de la demisia celor 5 din Com.Ex., cu cei doi membri rămaşi a dat o altă Decizie, de a-l reangaja pe cel demis !!! Ce-i asta, chiar nu se respectă deloc legile, facem ce vrem dacă suntem puşi într-o funcţie de conducere ? Şi mai e ceva - să ai doar doi membri în Comitetul Executiv, plus preşedinta la o asociaţie care are aproape 1.000 de suflete, e puţin cam dubios ! Toţi cei 3 din Com. Ex. nu cunosc deloc legile din domeniu, sunt afoni rău - unul e şofer de TIR şi vine foarte rar la şedinţe, alta e o gospodină care nu are treabă cu ceva din domeniul Asociaţiilor. Culmea, aceasta votase în Iulie 2014 demiterea acelui angajat, pentru ca după o lună, la îndemnul preşedintei, să voteze re-angajarea lui !? Aşa-i că-i demenţială treaba pe-aici, că e tragi-comic ce se întâmplă ?
Am uitat să precizez ceva important: a trecut mai mult de o lună de la desfăşurarea acelei şedinţe contestate a Ad. Gen. reconvocate, şi nu s-a afişat nimic la Aviziere despre Hotărârile luate acolo. Ştiu că C.C.R. a hotărât că poţi contesta o Hotărâre a Adunării Generale la 45 zile de la afişarea procesului verbal cu ceea ce s-a decis acolo, nu la 45 zile de la desfăşurarea acesteia ! Dar dacă nu avem aşa ceva, ce să contestăm, mai ales cei care n-au stat până la sfârşitul acelei mascarade de Ad. Gen., în care era un scandal monstru, abia potolit de poliţişti ? Legea îi obligă ca "Hotărârile Adunărilor Generale să le comunice, în scris, tuturor proprietarilor." Mai clar de-atât nu există...
Zic că e de-ajuns să deschidem chiar un proces contra celor din conducere, dar nu ştim exact unde şi cum procedăm ?
Ce să facem - sesizare la Poliţie, să facem direct plângere penală la Parchet, sau la Judecătorie, în Civil, dar nu ştiu cum să procedăm ?
Putem scrie acolo toate punctele pe care le contestăm ? Mă refer la faptul că au fost mai multe nereguli, nu numai cea cu Ad. Gen. ne-statutară, şi vrem să le reclamăm undeva, de-aceea vă cerem ajutorul. Nu cumva pentru fiecare cerere a noastră vom fi taxaţi mai mult dacă deschidem proces ?
Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iulie 2015
asd1, utilizator
Cel mai recent răspuns: asd1 , utilizator 13:35, 22 Martie 2020
dupa noua L 196/2018 mai exista termenul de decadere de 45 zile? am cautat peste tot si nu gasesc niciun termen
Buna ziua !
Nu, nu mai exista.
Adam Grecu a scris:

asd1,
Am fost nevoit sa citesc aproape tot ceea ce dvs. ați prezentat.
V-am înțeles pana la un punct și în același timp v-am dat dreptate, dar:
- toată lumea se „plânge"de faptul că structurile de conducere sunt „ocupate” de persoane în vârstă (50-60 plus);
- nu vreau să intru în polemică cu nimeni, mai ales că în toamnă ajung la 70 de ani ... dar vă întreb pe dvs., poate sunteți mai tânăr - din ce cauză lăsați să se ajungă la această situație ?
Dacă Legea nr. 230/2007, era cum era, observ că noua Lege nr. 196/2018, este dată dracului - uitați-vă doar la modul de convocare al membrilor. Mă mir că nu ne-au obligat să împăcăm și o fanfară și niște vornicei cu sticle de vin, să invite membrii la A.G. !
Apoi, în final vă recomand sa încercați să candidați la o funcție de conducere și după aceea discutăm, tot aici, pe Forum !

Marea problemă e faptul că funcționează ilegal Asociațiile de Proprietari „mamut”, care au în componență mai mult de un Condominiu (mai mult de un bloc, mai mult de o clădire), fără a avea proprietăți (părți, conducte) comune legate între acele blocuri.
Pentru a dovedi că funcționează ilegal o Asociație de Proprietari care nu s-a constituit doar pentru un bloc (Condominiu, clădire), e suficient să citim ce scrie în Legea nr. 196/2018, la articolul 104, alineatul 2, coroborat cu articolele: 2, 11, 12 și 13, care arată fără dubii că o Asociație de Proprietari trebuie să se dizolve dacă nu s-a reorganizat, să se înființeze câte o Asociație de Proprietari pentru fiecare bloc !
Legea nr. 196/2018.
Art. 104, alin. (2) - Asociațiile de Proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi își păstrează Statutul Juridic obținut la data înființării acestora, DAR SE VOR ORGANIZA ȘI VOR FUNCȚIONA ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE PREZENTEI LEGI NR. 196/2018.
Art. 2, litera p) PĂRȚI COMUNE - PĂRȚILE DIN CLĂDIRE şi/sau din terenul aferent acesteia (...) destinate folosinţei tuturor proprietarilor sau unora dintre aceştia, precum şi alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, SUNT ÎN FOLOSINȚĂ COMUNĂ. Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietăţile individuale, care constituie bunurile principale. TOATE PĂRȚILE COMUNE FORMEAZĂ OBIECTUL PROPRIETĂȚII COMUNE. PĂRȚILE COMUNE NU POT FI FOLOSITE DECÂT ÎN COMUN şi sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată;
q) PĂRȚI COMUNE aferente tronsoanelor sau scărilor care nu pot fi delimitate - cel puţin o instalaţie pe verticală care ALIMENTEAZĂ ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părţi de construcţie COMUNE tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
Ultima modificare: Duminică, 22 Martie 2020
asd1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotărârile adunării generale neafişate la avizier nici după 45 de zile - e ilegal ? asd1 asd1 Ce se poate face dacă Hotărârile Adunării Generale re-convocate acum aproape 45 zile nu s-au afişat nici acum, mai ales că \\"re-convocata\\" s-a ... (vezi toată discuția)
Proces-verbal al adunării generale al unei asociatii afisat la avizier dupa 3 luni, nedatat ! zxc1 zxc1 Procesul-Verbal al Adunării Generale al Asociatiei noastre s-a afisat la Avizier, în sfarsit, după 3 luni, dar nedatat. Problema e ca deja au aplicat ... (vezi toată discuția)
Hotararile adunarii reconvocate dalamiros dalamiros cu respect as vrea sa va cer sfatul in urmatoarea situatie. fac parte din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari. in urma cu doua luni ... (vezi toată discuția)