avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanta la asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanta la asociatie

Buna ziua. Pentru ca nu stiu cum sa incep acest mesaj, o sa intru direct in subiect. Am 4 ani de zile de cand spre rusinea mea si datorita conditiilor financiare nu am reusit sa platesc la asociatie. Pana in acest moment s-a strans o suma restanta de 6153 lei si penalizari in valoare de 6074 lei, astfel incat suma totala de plata este undeva la 12247. De aici si intrebarile:
1. Suma aceasta, sau ma rog, penalizarile se pot negocia la o valoare mai scazuta?
2. Cum am calculat eu, penalizarile pe fiecare luna depasesc 0.2%...daca este nevoie am si o fisa individuala in care sunt trecute suma de plata, restanta si penalizarile, iar ca sa simplific as putea sa o scanez si sa o atasez la mesaj. Este normal ca suma restanta sa fie aproape aceeasi cu penalizarile?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:40, 1 August 2009
citisem pe un alt site ca dupa 500 de zile se opreste calculul penalitatilor (0,2%/zi x Datoria x 500zile = Datoria) ... este valabil acest lucru si in cazul meu? multumesc
av.corduneanu.daniel a scris:

Domnul meu, in primul rand asociatia de proprietari trebuir sa-si incerce recuperarea datoriilor pe calea unei proceduri prealabile cum ar fi - sa va cheme la asocatie si sa incerce o esalonare a cheltuielilor pe care le datorati. In cazul in care asociatia nu a facut acest lucru puteti invoca aceasta exceptie in fata instantei, deoarece procedura prealabila este o conditie prealabila de introducere a cererii de chemare in judecata. In al doilea rand spunet ca nu ati platit datoriile la intretinere de mai bine de patru ani, in acest caz trebuie sa va spun ca pentru fiecare luna curge un termen de prescriptie astfel incat datoriile care depasesc trei ani se prescriu, si odata cu acestea si penalitatile, astfel incat v-ar ramane de platit pe ultimii trei ani. Sfatul meu este sa invocati aceste exceptii si la intrebarea judecatorului daca recunoasteti datoriile sa raspundeti ca nu, ca urmare judecatorul va cere reclamantului sa precizeze suma pe care o considera ca o datorati fara cea de acum patru ani. Ca sa-i incurcati si mai mult cereti si o expertiza, in cele din urma veti iesi mai ieftin.
Succes.

Procedura prealabila chemarii in judecata este somatia si nu targuiala cu restantierii.
Sfatul pe care il dati unui restantier de 4 ani, pe un forum, afisandu-va calitatea....nu se face!!!! Asta se face in particular, intre patru pereti, cu clientul in fata. Este o chestiune de moralitate. Si multumim pentru "ponturile" livrate.
Oricum in urmatoarele 2 luni trebuie sa platesc datoria pe care o am, pentru ca la sfarsitul anului sa plec din tara....ideea este ca nu am luat in calcul penalizarile care au aceeasi suma ca si restanta si care s-au adunat de-a lungul timpului...si de aceea incercam sa aflu o modalitate prin care s-ar putea scade aceasta suma. Dupa cum am citit, penalizarea maxima este de 0,2 % si vroiam sa aflu daca se poate aplica 0.1% (de exemplu).
Cred ca in cazul dumneavoastra doar decizia celor din comitet de reducere a penalitatilor nu va fi suficienta. Incercati in adunarea generala sa cereti acest lucru. Negociati putin avand de partea dumneavoastra sumele mai vechi de 3 ani care sunt prescrise (ce oameni delasatori au asteptat 4 ani si inca nu v-au actionat in instanta, inteleg ca dumneavoastra vreti sa platiti, ei n-au trimis nici macar somatie). Vedeti daca sumele mai vechi de 3 ani plus penalizarile lor inseamna mai mult decat eventuala reducere care vi se ofera la penalitati.
Nu este specificat in lege decat procentul maxim de 0,2%/zi nu si unul minim (acesta poate fi si 0).
Pe scurt - negociati, se poate. Si incercati sa obtineti ca reducere cel putin suma mai veche de 3 ani si penalizarile aferente (suma care oricum ar fi redusa in instanta).
av.corduneanu.daniel a scris:

Domnul meu, in primul rand asociatia de proprietari trebuir sa-si incerce recuperarea datoriilor pe calea unei proceduri prealabile cum ar fi - sa va cheme la asocatie si sa incerce o esalonare a cheltuielilor pe care le datorati. In cazul in care asociatia nu a facut acest lucru puteti invoca aceasta exceptie in fata instantei, deoarece procedura prealabila este o conditie prealabila de introducere a cererii de chemare in judecata. In al doilea rand spunet ca nu ati platit datoriile la intretinere de mai bine de patru ani, in acest caz trebuie sa va spun ca pentru fiecare luna curge un termen de prescriptie astfel incat datoriile care depasesc trei ani se prescriu, si odata cu acestea si penalitatile, astfel incat v-ar ramane de platit pe ultimii trei ani. Sfatul meu este sa invocati aceste exceptii si la intrebarea judecatorului daca recunoasteti datoriile sa raspundeti ca nu, ca urmare judecatorul va cere reclamantului sa precizeze suma pe care o considera ca o datorati fara cea de acum patru ani. Ca sa-i incurcati si mai mult cereti si o expertiza, in cele din urma veti iesi mai ieftin.
Succes.

In legea 230/2007 e foarte clar stipulat ca dupa 90 de zile de intarziere se poate actiona in instanta, fara proceduri prealabile, esalonari, etc. Acestea se fac in asociatii pentru ca suntem vecini si poate omul a uitat sa plateasca nu pentru ca ne-ar obliga vreo lege. De unde scoateti dv ca " procedura prealabila este o conditie prealabila de introducere a cererii de chemare in judecata" ?!
Datoriile ca si penalizarile nu se prescriu niciodata daca cei din conducerea asociatiei au facut un demers cat de mic inainte de trecerea celor 3 ani lucru de care sunt sigur ca s-a intamplat in acest caz. Adica inainte de a se implini 3 ani s-a facut o notificare , o somatie, s-a intocmit un angajament de plata, s-a deschis o actiune in instanta, s-a instituit privilegiu imobiliar, s-a facut o plata de un leu in contul asociatiei, etc.
O expertiza in cursul unui proces poate sa confirme toate aceste sume si mai creste suma de plata prin alte cheltuieli legate de expert si de avocatul debitorului.
De incurcat se mai poate , in sensul ca se amana plata , adr creste suma. Se poate cere termen pentru angajare avocat , termen pentru studiat dosarul, termen pentru a aduce noi probe, termen pentru expertiza, termen pe baza de certificat medical, termen pentru ca avocatul are un proces in alta localitate, etc. Dar ce castiga debitorul ?
D-le avocat dv nu va achitati consumatia , apelati la instanta si-i dati in judecata pe cei care v-au dat apa si caldura ca sa-i incurcati ?
Eu am colaborat , am cerut sprijinul catorva avocati si am toata admiratia pentru ei ca profesionisti si ca oameni.
Pana acum nu am gasit unul sa-mi spuna ca ma poate ajuta sau reprezenta cu scopul de ai incurca pe altii.

Alte discuții în legătură

Calculul penalitãtilor la întretinere cioarec carmen cioarec carmen Pe data de 23.05.2013 s-a dat o hotărâre judecătorească prin care se stabilesc datoriile ce le am la întreţinere + penalităţi ,ambele calculate până ... (vezi toată discuția)
Penalizari de 0,2% pe zi Cristina Crisan Cristina Crisan Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca e corect la o suma restanta de 12,00,la o perioada de 1295 zile,rezulta penalizari de 31,08 lei.Legea asociatie spune ca ... (vezi toată discuția)
Despre penalizari - calcul si incasare jenicaprod jenicaprod Ce procent de penalizari poate aplica o asociatie de proprietari? In cazul unui debit la care s-au calculat penalitati, in cazul unei plati partiale ce se ... (vezi toată discuția)