avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanta la asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanta la asociatie

Buna ziua. Pentru ca nu stiu cum sa incep acest mesaj, o sa intru direct in subiect. Am 4 ani de zile de cand spre rusinea mea si datorita conditiilor financiare nu am reusit sa platesc la asociatie. Pana in acest moment s-a strans o suma restanta de 6153 lei si penalizari in valoare de 6074 lei, astfel incat suma totala de plata este undeva la 12247. De aici si intrebarile:
1. Suma aceasta, sau ma rog, penalizarile se pot negocia la o valoare mai scazuta?
2. Cum am calculat eu, penalizarile pe fiecare luna depasesc 0.2%...daca este nevoie am si o fisa individuala in care sunt trecute suma de plata, restanta si penalizarile, iar ca sa simplific as putea sa o scanez si sa o atasez la mesaj. Este normal ca suma restanta sa fie aproape aceeasi cu penalizarile?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:40, 1 August 2009
Din cate observ s-a ajuns la discutii de moralitate si nu asta este important pentru mine in acest moment. Ceea ce ma intereseaza acum este asa: daca este posibil ca dupa 4 ani de zile penalizarile sa fie 100% din restanta...? pentru ca citisem pe un alt site ca dupa 500 de zile se opreste calculul penalitatilor (se anuleaza) ? (0,2%/zi x Datoria x 500zile = Datoria) ...Este normal sa creasca in continuare dupa aceste 500 zile?... este valabil acest lucru si in cazul meu?
Am scanat fisele individuale pe care le-am primit de la asociatie si puteti observa felul in care au crescut penalizarile.
[ link extern ]
[ link extern ]
Si inca un lucru...neachitarea debitului in termen de 30 zile de la data expirarii termenului de plata (20.06.2009) atrage dupa sine penalizarea cu 0.20% pe zi de intarziere, acest lucru scrie pe foile afisate insa cand am intrebat de casiera care se ocupa cu incasarea banilor mi-a spus ca trebuie platit pana pe 1 august ca dupa aia se aplica penalizari.
Astept raspuns....va multumesc
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2009
Annis, utilizator
Este posibil ca dupa 500 de zile sa se dubleze suma de plata , adica penalizarea calculata sa fie egala cu debitul atunci cand se aplica procentul de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere. La dv nici dupa 4 ani nu s-a dublat suma de plata , adica penalizarile sunt totisi mai mici decat debitul . Aici ar trebui sa fiti multumita ca-i in avantajul dv. Probabil ca procentul de penalizare a fost mai mic de 0,2% in acesti ani.

Ati intrebat :"Este normal sa creasca in continuare dupa aceste 500 zile?... este valabil acest lucru si in cazul meu?" Penalizarile nu se opresc dupa 500 de zile , dar nu se mai calculeaza, nu mai cresc atunci cand ajung sa fie egale cu debitul la care se refera. Deci daca vi se calculeaza penalizari cu 0,1% pe zi se ajunge sa se opreasca calculul penalizarilor dupa 1000 de zile pentru ca atunci penalizarea devine egala cu debitul. Am dat un exemplu usor de calculat.

Pe fisele individuale scanate se vede ca pentru fiecare suma debitoare penalizarea calculata este mai mica , deci conform legii, penalizarea nu a depasit debitul. Din acest punct de vedere este corect.

Si inca un lucru...neachitarea debitului in termen de 30 zile de la data expirarii termenului de plata (20.06.2009) atrage dupa sine penalizarea cu 0.20% pe zi de intarziere, acest lucru scrie pe foile afisate insa cand am intrebat de casiera care se ocupa cu incasarea banilor mi-a spus ca trebuie platit pana pe 1 august ca dupa aia se aplica penalizari.

Daca termenul de plata este 20.06. 2009 puteti achita pana pe 20.07.2009 fara a vi se calcula penalizari dar acest lucru este valabil numai pentru suma de plata pe ultima luna nu pentru restantele adunate de luni sau ani de zile. La acestea vi se pot calcula penalizari si in interiorul acestui interval. Ceea ce va spus casiera se refera probabil la faptul ca dupa 1 august se fac calculele , evidentele in fise, in contabilitate, etc. Si daca atunci , pe 1, 2, 3, august in evidente dv mai figurati cu sume restante sigur ca vi se calculeaza penalizari. Daca ati achitat cu o zi mai devreme ( 29-30 -31 iulie) , e clar cxa pe 1 august figurati in evidenta fara restante si nu se mai calculeaza penalizari.
av.corduneanu.daniel a scris:

In al doilea rand spunet ca nu ati platit datoriile la intretinere de mai bine de patru ani, in acest caz trebuie sa va spun ca pentru fiecare luna curge un termen de prescriptie astfel incat datoriile care depasesc trei ani se prescriu, si odata cu acestea si penalitatile, astfel incat v-ar ramane de platit pe ultimii trei ani.

Sa inteleg ca trebuie sa platesc doar penalizarile pe primii 3 ani?
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2009
Annis, utilizator
se recalculeaza penalizarile numai pt sumele datorate pe ultimii 3 ani
Si..inainte de actionarea in judecata..se fac demersuri pt recuperare.Fara o notificare in aceste 3 luni..o sa pierdeti in fata instantei.Si pana la instanta,trebuie ideplinite formalitatile ce revin administratorului,comisiei de cenzori, comitetului,si apoi instanta...recititi 230/2007

Faptul ca procedati diferit cu unii vecini...denota corectitudinea unora
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2009
proprietaru, utilizator
Corect, daca cei din conducerea asociatiei nu au miscat un deget, nu au facut o notificare, o somatie, o actiune in instanta, nu au luat de la dv un angajament de plata, etctimp de 4 ani... si se trezesc dupa 4 ani sa va ceara sa platiti datoriile ( prin notificare, somatie, instanta, etc ) puteti beneficia de prescrierea datoriilor (debit si penalizari) care sunt mai vechi de 3 ani. Instanta poate hotara sa platiti numai debitele si penalizarile pe ultimii 3 ani si sa se anuleze datoria (debit si penalizari ) mai veche de 3 ani.
Dar daca asociatia a facut un demers din cele enumerate mai sus pentru recuperarea debitelor cu o zi inainte de implinirea celor 3 ani atunci nu mai actioneaza termenul de prescriere de 3 ani chiar daca pana la pronuntarea hotararii judecatoresti se implinesc 4 sau mai multi ani.

Alte discuții în legătură

Calculul penalitãtilor la întretinere cioarec carmen cioarec carmen Pe data de 23.05.2013 s-a dat o hotărâre judecătorească prin care se stabilesc datoriile ce le am la întreţinere + penalităţi ,ambele calculate până ... (vezi toată discuția)
Penalizari de 0,2% pe zi Cristina Crisan Cristina Crisan Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca e corect la o suma restanta de 12,00,la o perioada de 1295 zile,rezulta penalizari de 31,08 lei.Legea asociatie spune ca ... (vezi toată discuția)
Despre penalizari - calcul si incasare jenicaprod jenicaprod Ce procent de penalizari poate aplica o asociatie de proprietari? In cazul unui debit la care s-au calculat penalitati, in cazul unei plati partiale ce se ... (vezi toată discuția)