Este posibil ca dupa 500 de zile sa se dubleze suma de plata , adica penalizarea calculata sa fie egala cu debitul atunci cand se aplica procentul de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere. La dv nici dupa 4 ani nu s-a dublat suma de plata , adica penalizarile sunt totisi mai mici decat debitul . Aici ar trebui sa fiti multumita ca-i in avantajul dv. Probabil ca procentul de penalizare a fost mai mic de 0,2% in acesti ani.
Ati intrebat :"Este normal sa creasca in continuare dupa aceste 500 zile?... este valabil acest lucru si in cazul meu?" Penalizarile nu se opresc dupa 500 de zile , dar nu se mai calculeaza, nu mai cresc atunci cand ajung sa fie egale cu debitul la care se refera. Deci daca vi se calculeaza penalizari cu 0,1% pe zi se ajunge sa se opreasca calculul penalizarilor dupa 1000 de zile pentru ca atunci penalizarea devine egala cu debitul. Am dat un exemplu usor de calculat.
Pe fisele individuale scanate se vede ca pentru fiecare suma debitoare penalizarea calculata este mai mica , deci conform legii, penalizarea nu a depasit debitul. Din acest punct de vedere este corect.
Si inca un lucru...neachitarea debitului in termen de 30 zile de la data expirarii termenului de plata (20.06.2009) atrage dupa sine penalizarea cu 0.20% pe zi de intarziere, acest lucru scrie pe foile afisate insa cand am intrebat de casiera care se ocupa cu incasarea banilor mi-a spus ca trebuie platit pana pe 1 august ca dupa aia se aplica penalizari.
Daca termenul de plata este 20.06. 2009 puteti achita pana pe 20.07.2009 fara a vi se calcula penalizari dar acest lucru este valabil numai pentru suma de plata pe ultima luna nu pentru restantele adunate de luni sau ani de zile. La acestea vi se pot calcula penalizari si in interiorul acestui interval. Ceea ce va spus casiera se refera probabil la faptul ca dupa 1 august se fac calculele , evidentele in fise, in contabilitate, etc. Si daca atunci , pe 1, 2, 3, august in evidente dv mai figurati cu sume restante sigur ca vi se calculeaza penalizari. Daca ati achitat cu o zi mai devreme ( 29-30 -31 iulie) , e clar cxa pe 1 august figurati in evidenta fara restante si nu se mai calculeaza penalizari.