avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale greu de recuperat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale greu de recuperat

buna ziua. am urmatoarea speta...am dat in judecata angajatorul pt plata drepturilor salariale si am cistigat la instanta de fond aceste drepturi , societatea a depus si cerere reconventionala prin care urmarea compensarea drepturilor salariale dar i-a fost respinsa aceasta cerere. apelul formulat de societate a fost admis pe motiv ca nu a fost facuta o expertiza contabila judiciara pt a se stabili cuantumul real al drepturilor salariale. in expertiza efectuata in cauza expertul a apreciat ca mi-au fost achitate drepturile salariale in cuantum de xxx lei DAR DOVADA ACHITARII SUMELOR CATRE RECLAMANT PT ACEASTA PERIOADA CU TITLU DE SALARIU NU A FOST DEMONSTRATA PRIN SEMNAREA DE CATRE RECLAMANT A STATELOR DE PLATA LUNARE. prin urmare instanta la rejudecare mi-a respins cererea pt plata drepturilor salariale si a admis in parte cererea reconventionala a societatii pirite reclamante. hotarirea nu mi-a fost inca comunicata bineinteles ca voi depune apel. intrebarea mea este de ce este discrepanta atit de mare data de cele doua instante mai ales ca in expertiza contabila scrie clar ca plata catre reclamant a drepturilor salariale nu a fost demonstrata.....am sanse in apel sa-mi recuperez drepturile salariale cistigate in prima faza..?
Cel mai recent răspuns: vulpoi , utilizator 20:31, 5 Octombrie 2015
Imi puteti spune va rog cam ce ar trebui sa mai cer in apel pt a dovedi neplata salariului din moment ce societatea nu are acele state de plata si daca sunt sunt nesemnate? o idee ceva va rog , imi sunteti de mare ajutor...va multumesc
Puteti invoca prevederile de mai jos:
Art. 168. C.mun.
(1) Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.

(2) Statele de plată, precum şi celelalte documente justificative se păstrează şi se arhivează de către angajator în aceleaşi condiţii şi termene ca în cazul actelor contabile, conform legii.
Buna seara ! Revin la acest topic si va intreb pina la urma registrele de casa si fisele sintetice pot face dovada achitarii salariului catre salariatul indreptatit fara a se pune in discutie statul de plata sau transfer bancar , op .etc? Multumesc
Extras din practica judiciara :
"Registrul de casa este insa un document contabil care, prin sine insusi si privit in mod singular, in nici un caz nu poate face proba platii, nu exista nici un text de lege care sa prevada ca dovada platii salariului se face cu registrul de casa.
....
In cazul platii salariilor, documentul justificativ este numai statul de plata. Este totusi evident ca un stat de plata nesemnat nu poate constitui un document justificativ."
(Curtea de Apel Craiova, Sectia civilia a II-a, pentru conflicte de munca si asigurari sociale,
Decizia nr. 1991/2011/21).

"Registrul de casă plăţi, nota contabilă şi balanţa contabila depuse de pârât în copie, în dosarul de recurs, nu fac dovada plăţii drepturilor salariale către reclamant."
(Curtea de Apel Timişoara, Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 2333 din 3 iulie 2008).

Insa, jurisprudenta in Romania nu constituie izvor de drept.
Buuun.... sa presupunem ca recursul formulat de mine nu o sa fie admis..... Intrebarea mea este : ma pot adresa la inaltacurte de casatie si justitie ? Sau daca in cazul in care mi se va admite recursul si imi voi recupera drepturile salariale ma pot indrepta impotriva judecatorului de la tribunal cu o plingere penala pt motivarea hotaririi? care este impotriva mea? pina la urma nici nu stiu daca o pot numi motivare care este scurta si succinta... pe baza expertizei contabile care am mentionat-o anterior.....sau impotriva expertului care a intocmit acea expertiza???? este o expertiza care am mentionat in posturile anterioare cum suna " Concluziile expertului judiciar numit in cauza au fost ca, din documentele justificative din evidenta contabila a societatii pirite, rezulta ca pentru perioada xxx-xxxx reclamantului i-au fost platite drepturile salariale in cuantumul cuvenit de xxxxlei {salariul net}, dar DOVADA ACHITARII SUMELOR CATRE RECLAMANT PENTRU ACEASTA PERIOADA CU TITLUL DE SALARIU NU A FOST FACUTA PRIN SEMNAREA DE CATRE RECLAMANT A STATELOR DE PLATA LUNARE CONFORM PREVEDERILOR ART 168 ALIN 1 CM " . Asta ma face sa va intreb daca sunt indreptatit sa fac plingere penala in viitor asupra judecatorului care mi-a respins in rejudecare cererea pe baza acestei expertize fiind si unica motivare ....Va multumesc si astept cu nerabdare rsp dvs !

Alte discuții în legătură

Refacere expertiza recurs scarlet scarlet situatia este in felul urmator: am contestat o expertiza la prima instanta, pentru necitare in termenul legal (dar nu trecusem articolele din c. proc. civila) ... (vezi toată discuția)
Plata salariatului Mainerici  Ctin Mainerici Ctin o firma a efectuat plata salariului catre salariati pe baza de tabel cu semnatura salariatului,dar suma din tabel este mai mare decat salariu(avand sume ptr ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabilã și obiecțiuni puscasMarin puscasMarin M-am judecat la tribunal într-un proces de litigii-drepturi băneşti, la care am cerut să se efectueze o expertiză contabilă, expertiza a fost în ... (vezi toată discuția)