avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Suport Tehnic Opinii despre avocatnet.ro Propuneri modificari regulament cu privire la ...
Discuție deschisă în Opinii despre avocatnet.ro

Propuneri modificari regulament cu privire la sanctionarea raspunsurilor eronate

As vrea sa va supun dezbaterii urmatoarea problema destul de delicata.

In ultima vreme au existat numeroare discutii (si implicit multe mesaje sterse) cauzate de raspunsuri eronate si/sau total nefondate postate de consultanti. In prezent, regulamentul de postare nu are prevederi in sensul sanctionarii consultantilor (sau userilor in general) care dau raspunsuri gresite, dar e destul de clar ca se simte nevoia unei schimbari in acest sens.

Pana acum am lasat la altitudinea celor care raspund sa inteleaga si sa isi asume responsabilitatea raspunsurilor pe care le dau. Chiar daca forumul nu constituie consultanta juridica, nu mai putin utilizatorii cauta aici un prim pas real pe care sa il poata face sau o informatie corecta, iar raspunsurile eronate ii pot induce in eroare si pot conduce la scaderea imaginii forumului si a celor care raspund in general.

Drept urmare, am vrea sa va cerem parerea asupra modului in care considerati ca ar trebui "sanctionate" raspunsurile gresite, precum si a criteriilor pe care le putem folosi pentru a califica aceasta practica drept o abatere de la genul de raspunsuri pe care le incurajam pe forum.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 20:08, 27 Iulie 2009
corbalb a scris:
Pretentia mea este urmatoarea:- decat cu un rtg fals ca cel actual mai bine fara...insa se pare ca interesele nu coincid in acest sens...eu imi doresc competitie, concurenta, apreciere, calitate...adminul isi doreste cantitate, activitate, disciplina ...

Cred ca administratorii isi doresc de toate, iar topicul de fata poate fi o dovada in acest sens :) . Problema este ca e practic imposibil sa introduci calitatea ca element al ratingului. Asta ar insemna ca cineva sa stea zi si noapte sa evalueze toate mesajele, or asta putin cam mult. Daca aveti alta propunere pentru intriducerea calitatii in rating, va ascultam cu placere.
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
ContSters20980, utilizator
corbalb a scris:

...eu imi doresc competitie, concurenta, apreciere, calitate...adminul isi doreste cantitate, activitate, disciplina ...

Din pacate competitie, concurenta, calitate - nu exista nici macar in cadrul profesiei. Sunt multi avocati bine platiti, dar slab pregatiti. Unii apar si pe la emisiuni TV. Este o chestiune de sansa. Intotdeauna va fi asa.
Este noraml sa se doreasca sa existe cantitate, este un bussiness si trebuie tratat ca atare. Nimic nu este de condamnat in asta. Cat despre activitate si disciplina, ele sunt inerente unei bune functionari a siteului.

In ceea ce priveste ratingul, eu sunt unul dintre cei extrem de afectati de formula de calcul. Deoarece am obligatii familiale ( 2 fetite mici si superbe ) nu am posibilitatea de a intra in weeckend pe site. pentru acest fapt nu am trecut niciodata de nota 9.70. Au in schimb nota 10 utilizatori ale caror raspunsuri lasa mult de dorit din punctul de vedere al corectitudinii opiniilor exprimate. Nu cred ca acest lucru este corect, dar proprietarii sunt cei ce decid regulile, iar noi nu putem decat sa ne supunem lor. Nu suntem obligati sa ramanem aici.
Andreea Lisievici a scris:

Problema este ca e practic imposibil sa introduci calitatea ca element al ratingului. Asta ar insemna ca cineva sa stea zi si noapte sa evalueze toate mesajele.

Nu cred ca e nevoie de o evaluare ...zi si noapte.
E suficient sa ne uitam la ...ziua de ieri si sa vedem, bunaoara, ca u.b.i.k a scris 5 mesaje si a primit 4 recomandari. Eu zic ca numarul de recomandari primite raportat la numarul de mesaje scrise graieste si asupra calitatii si, prin urmare, isi merita si ratingul 10 de azi.

Dar daca este premiat cu acelasi rating 10 si altcineva care a scris dublu (10 mesaje) ...si doar atat, adica a primit zero recomandari, ma gandesc ca, pe undeva, mai mertita umblat si la ratingul acesta, zicand ca nu i-ar fi prea greu sa vada diferenta dintre 4 raportat la 5 si zero raportat la 10... ori sa-l mai "vada" si pe themis care are azi un ratring de doar 7 si ceva, desi numarul mare de recomandari pe care le primeste raportat la numarul de mesaje pe care le scrie este iarasi graitor.

Si pentru ca asa suntem noi oamenii - ori ne vaitam, ori ne laudam; pe calea de mijloc nu e deloc imbulzeala - ma gandeam sa ma laud si eu (6 mesaje scrise ieri - 3 recomandari primite; si, de altfel, cred ca dintre consultanti am si cel mai mare numar de recomandari totale raportat la numarul de mesaje ...de cand scriu eu pe aici) pentru ca de la o vreme mi-au cam ...murit laudatorii (n-am mai stat pe prima pagina de-o vreme buna, pentru ca am "chiulit" o saptamana de pe site).

Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
romascanu, moderator
Nu stiu cum ar putea fi modificat regulamentul si cum s-ar putea ”calcula” ratingul si popularitatea...

Poate e de ajutor o ”sectiune” separata numita ceva de genul ”autori de raspunsuri eronate si / sau inutile”... Si in aceasta sectiune sa poata initia ”subiecte noi” (iar ”titlul” subiectului sa fie nick-ul celui pus la zid) numai moderatorii si administratorii – adica aceia la care ajung ”alertele de abuz” (pt a se evita ”amestecarea” temelor, asa cum se mai intampla)... S-ar putea ”da legatura” catre raspunsul respectiv (data si oara – pt ca la aceeasi data ar putea fi mai multe interventii dar numai cea de la ora Z sa contina informatii eronate si / sau inutile). Aceste ”subiecte”, insa, n-ar trebui postate si inchise imediat pt ca cei in cauza sa isi poata sustine apararea...

Cred ca raspunsurile pot fi si eronate... – si trebuie semnalate. Am gresit, si am fost corectata de cateva ori...
Unele raspunsuri sunt eronate mai mult pt faptul ca nu toti cei care raspund citesc fiecare cuvant din textul problemei expuse...

Dar in ce sens... eronat? Intreb acesta deoarece un raspuns poate fi valabil pt o anume localitate si incomplet (semi-eronat?) pt alta localitate... De ex, in procedura inregistrarii in RO (prin procura) a actelor de stare civila obtinute in strainatate... In orasul X una, in Y alta... Nu diferente mari, dar diferente... Procura, de exemplu (pt o anume localitate), trebuie insotita de fotografia celui care o da in fatza consulului, in cazul altei localitati, nu trebuie... La baza procedurii este aceeasi lege, dar la nivel local... exista cerinte ”locale”. Un alt exemplu: unii notari romani refuza sa legalizeze o copie pt un document legalizat de consulul roman din tzara in care se afla cetateanul roman, pe motiv ca traducerea nu are semnatura unui traducator autorizat! Dar aceasta traducere (facuta in tzara X) a fost ”supra-vizata” de un consul!
Procedura invitatiei unui cetatean strain... unii cer in 3 exemplare, desi doua sunt suficiente si cf legii...
Acestea sunt numai 3 exemple in cazul carora un raspuns ar putea fi catalogat ca eronat.
Exista discrepanta intre teorie si practica in destule cazuri...

Un alt aspect: copy-paste de pe Internet... Exista oameni care nu stiu sa caute o informatie in Internet (astfel incat sa o si gaseasca)... Gresesc flagrant daca execut aceasta cautare si ii ofer un raspuns probabil? Sau, daca am publicat unele articole – pe diverse site-uri – e o greseala sa dau copy-paste si sa postez fragmente care se ”potrivesc” unui subiect sau altul? Daca cineva in aceasta situatie ar fi acuzat de plagiat s-ar putea apara usor... Chiar daca as copia si as posta fragmente din articole scrise de altii cred ca nu ar fi gresit, daca nu imi asum... rolul de autor... (sau poate am acceptul autorului).
romascanu a scris:
Dar daca este premiat cu acelasi rating 10 si altcineva care a scris dublu (10 mesaje) ...si doar atat, adica a primit zero recomandari, ma gandesc ca, pe undeva, mai mertita umblat si la ratingul acesta, zicand ca nu i-ar fi prea greu sa vada diferenta dintre 4 raportat la 5 si zero raportat la 10... ori sa-l mai "vada" si pe themis care are azi un ratring de doar 7 si ceva, desi numarul mare de recomandari pe care le primeste raportat la numarul de mesaje pe care le scrie este iarasi graitor.

Recomandarile sunt luate si acum in calcul, desi nu pot sa spun ca stiu cum. Din pacate exista posibilitatea (si a fost practicata mai ales inaintea introducerii validarii contului) ca o persoana sa isi faca mai multe conturi numai pentru a se auto-recomanda. Au fost cazuri de persoane cu 1-2 raspunsuri si multe recomandari.

In tot cazul, cred ca problema ratingului e una, si problema sanctionarii raspunsurilor eronate este putin alta. Chiar daca se pot suprapune in mare parte, n-as vrea sa axam discutia numai pe modul de calcul al ratingului, ci (i) sa gasim criteriile dupa care consideram ca o persoana greseste, (ii) momentul la care se impune o sanctiune si (iii) care ar fi sanctiunea.

trope_doi a scris:
Poate e de ajutor o ”sectiune” separata numita ceva de genul ”autori de raspunsuri eronate si / sau inutile”... Si in aceasta sectiune sa poata initia ”subiecte noi” (iar ”titlul” subiectului sa fie nick-ul celui pus la zid) numai moderatorii si administratorii – adica aceia la care ajung ”alertele de abuz” (pt a se evita ”amestecarea” temelor, asa cum se mai intampla)... S-ar putea ”da legatura” catre raspunsul respectiv (data si oara – pt ca la aceeasi data ar putea fi mai multe interventii dar numai cea de la ora Z sa contina informatii eronate si / sau inutile). Aceste ”subiecte”, insa, n-ar trebui postate si inchise imediat pt ca cei in cauza sa isi poata sustine apararea...

Personal nu cred ca ar fi viabil, s-ar ajunge la discutii posibil interminabile si chiar conflicte in conditiile in care incercam sa pastram Avocatnet ca loc de discutii juridice si nu altceva.

trope_doi a scris:
Dar in ce sens... eronat? Intreb acesta deoarece un raspuns poate fi valabil pt o anume localitate si incomplet (semi-eronat?) pt alta localitate...

Eronat in general si in aprecierea covarsitoare a profesionistilor care citesc. Si nu numai intr-un singur caz, ci cu o anumita repetabilitate.

Alte discuții în legătură

Infiintam titlul de consultantul lunii Admin Admin Ne gandim sa infiintam din martie titlul de "Consultantul Lunii" la Avocatnet.ro. Pe scurt, consultantul care va avea cea mai buna medie a rating-ului din ... (vezi toată discuția)
Sugestie" rating recomandari ContSters87904 ContSters87904 Ma gandeam sa facem asa cum exista un rating de popularitate sub care sunt afisate un nr de aplauze si un buton langa el sau pe profilul de consultant, unde ... (vezi toată discuția)
Nelamurire rating avocatnet Lorena Chirila Lorena Chirila :) Mi-ar putea cineva explica ce criterii sunt avute in vedere la stabilirea rating-ului? (vezi toată discuția)