Andreea Lisievici a scris:
Chiar daca se pot suprapune in mare parte, n-as vrea sa axam discutia numai pe modul de calcul al ratingului, ci (i) sa gasim criteriile dupa care consideram ca o persoana greseste, (ii) momentul la care se impune o sanctiune si (iii) care ar fi sanctiunea.
Daca nu s-ar mai tine cont atat de mult de cantitatea de mesaje scrise pe forum, n-am mai avea atatia "amanti" ai dreptului dispusi sa-si dea cu presupusul prin orice ramura a lui - si acolo unde se pricep si acolo unde nu, doar ca sa le iasa ...bălăriile la numar - si poate ca oamenii ar fi tentati sa scrie doar acolo unde ar avea ceva mai bun de spus decat ... tacerea.
Cat priveste "criteriile dupa care o persoana greseste"... parca n-as indrazni sa le caut dupa ce, intr-o vreme (demult tare) picam admiterea la facultatea de filosofie pentru ca n-am stiut bine ...criteriile adevarului :)
Pot doar sa spun ca justitia imi pare a fi locul in care intemeiat pe
o parere poti invinge (ori te poate invinge) adevarul si intemeiat pe adevar poti invinge (sau te poate invinge)
o parere. E locul in care multe din "certitudinile" profesorilor nostri de drept ...s-au fisurat.
Una dintre cele mai frumoase batalii de ...pareri (idei) a fost generata de tine Andreea
www.avocatnet.ro/content/for...
Practic, acolo ne-am impartit cumva in 2 tabere dar n-am ajuns la nici un ...adevar.
Cine ar putea sa-si ia raspunderea de a afirma ca "desteptii, detinatori ai adevarului" erau in tabara 1 si cei care greseau erau in tabara 2?
Eu n-as putea. Poate doar un semidoct imbuibat cu certitudinii, de care un Socrate si-ar bate joc prin faimosul lui "stiu ca nu stiu nimic".
Eu as putea doar sa ma inclin in fata unui punct de vedere
argumentat chiar daca nu e conform ceea ce cred eu, cu punctul meu de vedere de la un moment dat (poate chiar as putea sa-l folosesc candva, atunci cand ceea ce cred eu nu e conform cu scopul pe care il urmaresc intr-o cauza). As indrazni chiar sa spun ca nu exista nimic ... adevarat. Exista doar oameni care motiveaza mai bine o cauza si altii care o motiveaza mai rau.
Ceea ce ma scoate pe mine din minti (ca sa continui ideea exprimata de GabrielaA pe pagina precedenta) sunt acele raspunsuri de-a dreptul aiuritoare si date ca sigure, gen: ascultati-ma pe mine, asa stau lucrurile.
De ce gasim astfel de mesaje? Pentru ca explicatiile cer timp. Si nu sunt multi dispusi sa piarda timpul cu explicatii, daca pot sta pe prima pagina din top si fara ele. Si, vrem, nu vrem, ne intoarcem iar la ...rating.
Iar daca prin eronat intelegem ...
Andreea Lisievici a scris:
Eronat in general si in aprecierea covarsitoare a profesionistilor care citesc.
...atunci, unde e problema?
Inseamna ca in acest caz vreo 2-3 profesionisti (cum zici) or sa intre si or sa sustina un punct de vedere contrar si argumentat (exact asa cum s-a intamplat in topicul care a condus la acesta discutie - prietenii stiu la ce ma refer) fara sa trebuiasca sa reinventam ...cenzura.
Parerea mea este ca ar trebui sa manifestam un pic mai multa larghete in ceea ce priveste criticile aduse pe acest site. E adevarat ca, de cand lumea, criticii au fost tentati sa faca recenzii mai degraba la oameni decat la carti. Dar asta n-ar trebui sa ne determine sa nu admitem de nici un fel critica, ci doar sa fim atenti unde ...se sare prea tare calul. Din pacate, au fost sterse de multe ori si mesaje care nu aveau neaparat ceva jignitor in ele.
Si, ca sa inchei cumva acesta lunga expunere, marturisesc ca eu as prefera ca un alt consultant sa-mi spuna (subtil sau mai putin subtil) ca am sfeclit-o cu raspunsul X (pentru ca perfectiunea se naste din imperfectiune cu ajutorul si datorita ei) decat sa cred in continuare ca sunt mama desteptaciunii, doar pentru ca nimeni n-a indraznit sa-mi spuna ca am sfeclit-o. Daca eu n-as fi de acord cu punctul lui de vedere, atunci de-abia de aici ar incepe frumusetea argumentatiei si a bataliei de idei.