avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2016
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2016

Va salut. Asa cum s-a obisnuit si in anii anteriori, consider ca este necesara deschiderea acestui topic pentru a veni in intampinarea tuturor celor care se pregatesc pentru , poate cel mai greu concurs de admitere din Romania. Ma voi numara si eu printre ei , asa ca o sa urmaresc cu atentie discutiile viitoare, sa speram majoritatea constructive, ce vor avea loc aici. Va doresc succes in pregatirea voastra pentru ocuparea locurilor scoase de INM (care sunt din ce in ce mai putine) atat celor care participa anul acesta, cat si celor ca mine, aspiranti ai statutului de auditor de justitie in 2016.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2015
Deacon, utilizator
Cel mai recent răspuns: eugen9 , utilizator 10:13, 31 Iulie 2016
andreeavvv a scris:

Pentru pagubele cauzate prin infractiune de copilul minor al unor parinti divortati raspunde:
a) numai copilul minor, daca are bunuri proprii;
b) copilul minor in solidar cu ambii parinti;
c) coplul minor in solidar cu parintele caruia copilul i-a fost incredintat pentru crestere si educare şi cu care acesta locuieste.
Nu reusesc sa imi dau seama de ce raspunsul corect este doar cel de la litera C. Ma poate ajuta cineva?


-/copilul i-a fost incredintat pentru crestere si educare şi cu care acesta locuieste./- din formulare rezulta ca aici e o ipoteza de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti (exceptia, ca de regula autoritatea se exrcita in comun) a i celalalt parinte nu raspunde
prezumtia de nevinovatie este un principiu cu valoare:

a.legislativa
b.jurisprudentiala
c.conventionala (CEDO)
Raspunsul este : a
Cristian_Glavan



a corect, doar partile
b incorect, putem fi in ipoteza in care nu este obligatorie intampinarea
c incorect, poate fi invocata de oricare dintre parti
grila e construita pe art 112 alin 2 ncpc


Varianta a) este corectă așa cum ai afirmat și tu.
Varianta b) este greșită, dar nu pentru faptul că pot exista situații când întâmpinarea să nu fie obligatorie, ci pentru faptul că, chiar dacă întâmpinarea ar fi obligatorie și pârâtul nu a invocat excepția necompetenței prin intermediul acesteia, acesta nu este decăzut din dreptul de a o mai invoca; pârâtul o va putea invoca la primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate, ceea ce reprezintă o excepție de la regula de drept comun.
Varianta c) este și corectă și incorectă. Dacă o privim din perspectiva codului, este corectă deoarece textul de lege nu face nicio deosebire între pârâții care pot invoca necompetența. Totuși, întrebarea se pune în felul urmator: pârâtul fictiv, cel care a fost chemat în judecată numai în scopul sesizării instanței competente pentru el, ar putea invoca și el excepția de necompetență? Eu aș zice că nu, iar instanța ar trebui să respingă o asemenea excepție datorită faptului că instanța este competentă pentru el. Mai degrabă ar trebui sa invoce excepția lipsei calității procesuale pasive, această excepție putând rezolva problema lui. aceea că el nu este parte în raportul juridic dedus judecății. În concluzie, deși codul precizează în art. 112 alin 2 că „oricare dintre pârâți poate invoca necompetența instanței”, eu cred că pârâtul fictiv nu ar putea și nu ar avea de ce să invoce o asemenea excepție.

Oricum , baremul poate fi doar a) sau a) și c). Se acceptă ambele variante.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2016
PasatGeorge, utilizator
freeelis a scris:

Raspunsul este : a


va referiti la grila postata de mine? :)

Alte discuții în legătură

Inm 2015...admitere!!! madalinaflo madalinaflo Desi poate unii or sa spuna ca este prea devreme,eu cred ca timpul ramas pana la admiterea din 2015 este suficient sa punem impreuna bazele unui examen reusit ... (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm carmensilvia carmensilvia buna! poate cineva sa imi recomande niste carti, tratate, manuale din care sa invat pt admiterea la INM?? de exemplu pt contracte, succesiuni nu exista nimic ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2014 manuelle manuelle Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa ... (vezi toată discuția)