avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Unde se incadreaza acum, in legea penala, nevirarea la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Unde se incadreaza acum, in legea penala, nevirarea la buget a contributiilor retinute la sursa

Buna ziua, vă rog să mă ajutaţi în următoarea problemă. La firma unde lucrez contributiile retinute la sursa din salariul angajatilor (CAS, sanatate si somaj) nu se vireaza de ani de zile la bugete. Doresc sa fac plangere la Politie impotriva angajatorului dar nu stiu unde se incadreaza in acest moment aceasta fapta. Curtea Constitutionala a declarat recent neconstitutional art. 6 din Legea 241/2005 care se referea strict la aceasta infracţiune, pe motiv că în lege nu sunt menţionate în clar care sunt contributiile cu reţinere la sursa. În aceste condiţii, ce delict reprezintă - deturnare de fonduri (căci sunt afectate, prin nevirarea banilor, bugetele unor instituţii de stat, respectiv Casa de pensii, Casa de Sanatate, ANOFM) sau furt sau altceva? Vă mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: lee_vue , utilizator 16:18, 20 August 2015
1. Pana acum (de 25 de ani) nu am vazut nici un angajator condamnat la inchisoare pentru nevirarea contributiilor retinute deja pe statul de plata cat si pentru cele datorate de angajator.

2. Cei mai mari datornici sunt companiile de stat si apoi multe alte companii private dar nimeni nu a fost pedepsit pana acum.

3. - Si salariatii sufera, material si moral, fara sa aiba nici o vina.
- Daca statul ar aplica masurile legale pentru a recupera toate restantele la contributiile sociale ar fi mai multi bani pentru pensii, sanatate si somaj.
Ptr. dl Tudor Valeriu:
Referitor la punctul 1, din fericire, există cazuri. Vă dau un singur link, informatia a fost facuta publica pentru ca este vorba despre o persoana publica. Eu sper din tot sufletul ca toţi angajatorii care au furat aceşti bani de la salariaţi să plătească în cel mai crunt mod, adică penal (căci furt este termenul corect, după părerea mea, fiind vorba despre bani reţinuţi de la salariaţi într-un anumit scop şi utilizaţi pentru orice altceva):

[ link extern ]
@avnic,
Am dorit să preîntâmpin o eventuală dorinţă de muşamalizare şi să am argumentul "la mine" dacă mi se spune că articolul 6 din Legea 241/2005 a fost declarat neconstituţional. Mai mult, angajatorul se foloseşte de tot felul de "inginerii" nelegale ca să justifice cheltuirea tuturor banilor încasaţi, astfel încât să pretexteze neplata prin formula: "N-am avut bani". Nu înţeleg de ce până acum ANAF-ul nu i-a făcut dosar penal, pentru că nu este vorba despre o situaţie conjuncturală, ci despre una creată şi perpetuată de mulţi ani.
Mulţumesc mult
elenagabi:

1. Multumesc pentru link!

2. Este un caz izolat dar nu stiu daca sentinta a ramas definitiva si daca au fost recuperati banii si s-au refacut declaratiile lunare nominale (D112) pentru ca salariatii respectivi sa-si recapete drepturile.
Mai sunt situatii in care patronii au fost condamnati pentru neplata contributiilor
[ link extern ]

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Proceduri ulterioare demisiei/concedierii pentru incheierea asigurarii de sanatate alex68 alex68 Va rog sa ma ajutati si pe mine în următoarea problemă. Lucrez la o firmă de aproape 20 de ani, insa in ultima perioada situatia financiara a firmei este ... (vezi toată discuția)
Contributii neplatite de angajator cristina ciocirlan cristina ciocirlan Buna ziua. Lucrez in cadrul unui institut de cercetare. Salariile nu s-au mai dat de 2 luni si am inteles ca unitatea nu are nici conteributiile la stat ... (vezi toată discuția)
Taxe oprite salariatilor dar neplatite la stat leonora leonora Buna ziua Unde se poate face o sesizare impotriva unei firme care a oprit taxele salariatiilor (CAS,CASS si SOMAJUL) dar nu le-a platit la stat pe o perioada ... (vezi toată discuția)