Buna ziua, vă rog să mă ajutaţi în următoarea problemă. La firma unde lucrez contributiile retinute la sursa din salariul angajatilor (CAS, sanatate si somaj) nu se vireaza de ani de zile la bugete. Doresc sa fac plangere la Politie impotriva angajatorului dar nu stiu unde se incadreaza in acest moment aceasta fapta. Curtea Constitutionala a declarat recent neconstitutional art. 6 din Legea 241/2005 care se referea strict la aceasta infracţiune, pe motiv că în lege nu sunt menţionate în clar care sunt contributiile cu reţinere la sursa. În aceste condiţii, ce delict reprezintă - deturnare de fonduri (căci sunt afectate, prin nevirarea banilor, bugetele unor instituţii de stat, respectiv Casa de pensii, Casa de Sanatate, ANOFM) sau furt sau altceva? Vă mulţumesc mult
(căci furt este termenul corect, după părerea mea, fiind vorba despre bani reţinuţi de la salariaţi într-un anumit scop şi utilizaţi pentru orice altceva)
cand se negociaza salariul se negociaza cel net. nu poti sa furi de la cineva ceva fara ca acel ceva sa nu fie in posesia celui furat (diferenta pana la brut).
@lee_vue,
Hai zău, de unde ştiţi dvs. cum s-a negociat salariul??? Lucrez la această firmă de aproape 20 de ani, salariul a fost stabilit brut, nicidecum net. Este valabil nu doar pentru mine, ci şi pentru ceilalţi colegi care am fost angajaţi atunci. Cum credeţi, după părerea dvs., că aş fi "negociat" un salariu net de 878 lei?? În contractul de muncă este scris salariul brut de 1.200 lei, contract semnat atât de mine, cât şi de angajator. Cred că este bine să nu vă pronunţaţi dacă nu cunoaşteţi situaţia. Şi DA, este furt din moment ce salariul meu este cel din contractul de muncă, iar restul banilor mei (diferenţa dintre brut şi ceea ce primesc eu efectiv) aveau o destinaţie impusă de lege, destinaţie care a fost deturnată de administrator.
. Şi DA, este furt din moment ce salariul meu este cel din contractul de muncă, iar restul banilor mei (diferenţa dintre brut şi ceea ce primesc eu efectiv) aveau o destinaţie impusă de lege, destinaţie care a fost deturnată de administrator.
inseamna ca daca nu vi se da salariul deloc, sau cu intarziere de luni de zile, 'furtul' e si mai grosolan (va 'fura' si netul).
daca nu se platesc furnizorii, alte datorii catre stat, se mai comite un 'furt', si mai grosolan....
vedeti ca poate cu banii aia (diferenta pana la brut) angajatorul plateste furnizorii ca sa poata functiona, sa supravietuiasaca, sa va poata plati si netul ala de care va bucurati....
@lee_vue,
Nu doresc să mai continui o polemică cu dvs. Eu am proprietatea termenilor, ştiu ce vorbesc şi am capacitatea să pricep când c-au făcut escrocherii, adică s-au cheltuit bani pe orice şi oricum doar ca să nu se plateasca darile catre stat. Pe de alta parte, cand aceasta situaţie este creata si perpetuata de 10 ani, cine l-a oprit pe administrator să anunte oamenii ca a decis sa nu mai plateasca, sa renunte la unii dintre ei sau sa schimbe forma de contract, asa incat sa nu-şi bata joc de angajati??? Este foarte uşor să ne pronuntam, atunci cand habar n-avem despre ce vorbim. Sigur, cine face precum administratorul firmei unde lucrez este normal sa ia apararea unor astfel de oameni.
@luiza 2015,
Situatia este publica pe site-ul ANAF. ANAF-ul publica trimestrial obligatiile restante la bugete ale firmelor. Vechimea exista, pentru ca s-au depus acele declaratii, am verificat asta la Casa de Pensii, unde oricine poate solicita informatii legate de stagiul de cotizare si primeste, la cerere, o data pe an gratuit, un desfasurator in acest sens. In ceea ce priveste asigurarea de sanatate, aici este o mare problema. Daca ar fi plata pe ultimele 6 luni nu ar fi nicio problema. Insa această situaţie pe care o evocaţi este valabilă pentru persoane care NU au realizat venituri in ultimii ani. Pe când eu am fost (sunt) angajata, deci realizez venituri si, conform legii, trebuie sa dovedesc achitarea contributiei in ultimii cinci ani (asta este perioada de prescriere) daca in aceasta perioada am realizat venituri, inclusiv penalitati de intarziere! Este o uriaşă mizerie această prevedere, deoarece tot aceasta lege nu-ţi permite, atunci cand esti angajat, sa platesti personal acele contributii. Eu cand am aflat ca administratorul îşi opreşte el banii mei şi nu-i virează, am vrut sa platesc eu contributia la sanatate(practic, s-o platesc de doua ori, odata prin retinerea banilor de catre angajator si a doua oara din banii mei). Cei de acolo au spus, însă, ca nu se poate, deoarace sunt angajata si legea nu permite, in astfel de cazuri, decat plata de catre firma. Deci, nu mi-au permis sa achit eu restantele, dar vor sa-mi aplice mie penalitati de intarziere!!! Probabil ca soluţia pentru angajaţii care lucreaza la astfel de escroci este să meargă direct la cimitir dacă li se interzice, prin astfel de mizerii, să beneficieze de asistenţă în sistemul public de sănătate. Ca să nu mai vorbim că nici CAS nu a plătit, aşa că degeaba am vechime dacă contribuţia este zero...