avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Unde se incadreaza acum, in legea penala, nevirarea la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Unde se incadreaza acum, in legea penala, nevirarea la buget a contributiilor retinute la sursa

Buna ziua, vă rog să mă ajutaţi în următoarea problemă. La firma unde lucrez contributiile retinute la sursa din salariul angajatilor (CAS, sanatate si somaj) nu se vireaza de ani de zile la bugete. Doresc sa fac plangere la Politie impotriva angajatorului dar nu stiu unde se incadreaza in acest moment aceasta fapta. Curtea Constitutionala a declarat recent neconstitutional art. 6 din Legea 241/2005 care se referea strict la aceasta infracţiune, pe motiv că în lege nu sunt menţionate în clar care sunt contributiile cu reţinere la sursa. În aceste condiţii, ce delict reprezintă - deturnare de fonduri (căci sunt afectate, prin nevirarea banilor, bugetele unor instituţii de stat, respectiv Casa de pensii, Casa de Sanatate, ANOFM) sau furt sau altceva? Vă mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: lee_vue , utilizator 16:18, 20 August 2015
@Tudor Valeriu,
Mulţumesc mult. Am facut asta, m-am inregistrat, dar am intrat acum complet in ceaţă cu o altă problemă. Eu, pe lângă faptul că sunt angajată la firma despre care vorbesc in acest topic, am, de mai mulţi ani, un contract pe drepturi de autor la o alta societate. Conform legii, pentru contractele de drepturi de autor nu se plateste decat impozitul, nu şi contributii (s-au platit, in perioada ianuarie 2011 - iunie 2012, deci timp de un an si jumatate, dupa care s-a renuntat). Dar in ceea ce am primit acum prin formularul automat, acea societate apare - si ea - la rubrica "angajator", insa la rubrica venit brut apare in toti anii valoarea zero (0), iar in intervalul pentru care legea prevedea plata contributiilor apar sumele aferente, dar la venit brut tot zero (am văzut că venit brut inseamna, in explicatia data de ANAF in subsolul paginii - baza de calcul a contributiei pentru sanatate, iar aceasta a fost mereu zero, pentru ca sunt si eram angajata cu carte de munca in alt loc). Dar, in inregistrarea de la ANAF, apar ca avand doi angajatori, firma unde intr-adevar sunt angajata cu contract individual pe perioada nedeterminata, si firma unde am doar drepturi de autor. In fiecare an am depus Declaratia 200, cu platile aferente. Este normal sa apara asa, doi angajatori, desi doar intr-un loc am contract individual de munca? Daca din iulie 2012 legea nu mai prevede plata contributiilor pentru drepturile de autor este normal sa apara in continuare firma respectiva ca angajator? Ce trebuie sa fac, trebuie sa ma duc la sectia financiara sa clarific situatia sau este normal sa fie asa? Multumesc mult
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2015
elenagabi, utilizator
elenagabi ok...
insa, va pun o intrebare (la care sa va raspundeti dvs. personal):
care-i sensul sa platiti la stat "din mana" ?!? Pentru a va asigura "privat" la Casa de Sanatate trebuie sa aveti venituri, gen: sa lucrati fara forme legale, sa fiti angajator SRL/ P.F.A./I.F. ..., sot, mama, drepturi de autor, etc. Suma platibila acolo trebuie s-o "produceti", nu? In acest caz, mai bine optati pentru o asigurare privata cu mult mai multe avantaje si fara complicatii... parere personala.
Si, daca nu va mai regasiti in cadrul firmei unde lucrati, plecati cu demisie sau art. 65 alin 1 (desfiintarea locului de munca = somaj, cu acordul angajatorului, evident).
Indiferent de forma, plecati cu fruntea sus! Este mult mai "sanatos" :love1:
Va pierdeti timpul cu lucruri pe care NU dvs. le rezolvati, dar va seaca sufletul...
S-auzim de bine!
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2015
zglimbea, utilizator
zglimbea,
Da, aveţi dreptate, nici nu vă daţi seama cât de mult m-am frământat şi câte probleme mi-am făcut din această cauză. Să plătesc eu contribuţia însemna că plec de la această firmă (fără să fiu, ulterior, angajată cu CIM în altă parte), unde angajaţii au devenit bătaia de joc a conducerii (firma şi-a schimbat administratorul în urmă cu 4-5 ani, iar vechii angajaţi, deci cei care au fost şi sub vechea conducere, fac toată treaba si au rămas la salarii brute de 1.000-1.200 lei, deci 800-900 lei net, iar angajaţii aduşi de noua conducere, a căror calitate este doar că au fost aduşi de noul administrator, în rest nu fac nici treabă şi nici nu vin la serviciu, au salarii de 4.000-5.000 lei). Eu muncesc foarte mult, sunt solicitată de multe ori şi în week-end, căci - spune administratorul - oricum la vârsta mea nu mai am unde să mă duc.
Am verificat acum pe site-ul indicat de dl Tudor Valeriu, unde este redata situaţia conform Declaratiei 112, dar am intrat intr-o altă nelămurire şi, cu scuzele de rigoare, vă rog mult să mă clarificaţi, dacă ştiţi. Aşa cum am scris mai sus, eu obţin, pe lângă salariul de la firma despre care vorbeam, venituri dintr-un contract de drepturi de autor pentru care, conform legii, nu trebuie să plătesc decât impozit, nu şi contribuţii. Am văzut acum, însă, că la CNP-ul meu figurează doi angajatori, deci şi societatea unde am contractul pe drepturi de autor, însă la toate rubricile aferente acestei societăţi apare valoarea zero (venit brut, definit ca baza a sumei pentru care se calculeaza contributia la sanatate, si contributii). Este normal ca si aceasta firma sa ma treaca in Declaratia 112? Sau trebuie sa ma duc la Sectia financiara sa clarific problema?
Încă odată, vă mulţumesc din suflet pentru sfaturi şi pentru deosebita amabilitate
1. Daca ti fost in acelasi timp angajata si cu contract individual de munca (CIM) si cu contract pe DA este normal sa apareti cu doi angajatori.

2. In acelasi timp sunteti asigurata la sanatate in baza CIM.

3. Si eu cred ca va faceti prea multe griji.

4. - Cred la ANAF apareti cu venituri 0 la angajatorul cu contract pe DA deoarece acele sume reprezinta veniturile la care se retin si platesc contributiile ori dvs. nu vi s-au retinut si platit acestea.
- Cei de la ANAF trebuia sa va lamureasca ei.
elenagabi
Da, trebuie sa fiti trecuta pe declaratie, insa, din cate stiu, pentru sumele declarate se plateste, pe langa impozit, si sanatate. Daca aveti zero sume in declaratie aveti zero sume de platit (depinde cum v-ati inteles cu "angajatorul").

Alte discuții în legătură

Proceduri ulterioare demisiei/concedierii pentru incheierea asigurarii de sanatate alex68 alex68 Va rog sa ma ajutati si pe mine în următoarea problemă. Lucrez la o firmă de aproape 20 de ani, insa in ultima perioada situatia financiara a firmei este ... (vezi toată discuția)
Contributii neplatite de angajator cristina ciocirlan cristina ciocirlan Buna ziua. Lucrez in cadrul unui institut de cercetare. Salariile nu s-au mai dat de 2 luni si am inteles ca unitatea nu are nici conteributiile la stat ... (vezi toată discuția)
Taxe oprite salariatilor dar neplatite la stat leonora leonora Buna ziua Unde se poate face o sesizare impotriva unei firme care a oprit taxele salariatiilor (CAS,CASS si SOMAJUL) dar nu le-a platit la stat pe o perioada ... (vezi toată discuția)