Buna ziua, vă rog să mă ajutaţi în următoarea problemă. La firma unde lucrez contributiile retinute la sursa din salariul angajatilor (CAS, sanatate si somaj) nu se vireaza de ani de zile la bugete. Doresc sa fac plangere la Politie impotriva angajatorului dar nu stiu unde se incadreaza in acest moment aceasta fapta. Curtea Constitutionala a declarat recent neconstitutional art. 6 din Legea 241/2005 care se referea strict la aceasta infracţiune, pe motiv că în lege nu sunt menţionate în clar care sunt contributiile cu reţinere la sursa. În aceste condiţii, ce delict reprezintă - deturnare de fonduri (căci sunt afectate, prin nevirarea banilor, bugetele unor instituţii de stat, respectiv Casa de pensii, Casa de Sanatate, ANOFM) sau furt sau altceva? Vă mulţumesc mult
luiza2015 sunt mii de firme la nivel national cu datorii la bugetul de stat, firme care au, evident, angajati (doar din declaratiile depuse de angajator rezulta datoria la stat)... ce-ar insemna ca toti angajatii (probabil sute de mii) sa "umble" prin instante ?!? ANAF-ul se ocupa de recuperarea/incasarea sumelor restante la buget (prin blocarea conturilor, vanzarea bunurilor firmei, etc.), nu angajatii !!! Nimeni nu poate obliga angajatul sa plateasca datoriile firmei ! Este STRICT "problema" angajatorului.
elenagabi Atata timp cat aveti adeverinta de la Casa de Pensii, de unde reiese ca ati fost angajata cu carte de munca si/sau CIM, nu aveti de ce sa va faceti griji ! Indiferent ce se va intampla cu firma (ca plateste sau nu, intra in faliment, etc.), dvs. nu aveti de suferit si anii specificati pe adeverinta sunt considerati vechime!
@zglimbea,
Dar - repet - eu nu mă refer la Casa de Pensii, ci la Casa de Sanatate. Este altă instirtuţie. Este vorba despre posibilitatea de a beneficia de servicii în sistemul public de sănătate. Aici este problema. dacă angajatorul nu a plătit, angajatul va trebui să plătească ulterior (după ce nu mai lucrează la firma respectiva) cuantumul contribuţiei pe ultimii cinci ani, calculat la toate veniturile realizate, inclusiv cu penalităţi de întarziere. Asta este problema mea în acest moment şi este legată de Casa de Sănătate, nu de Casa de Pensii.
Şi - dacă tot s-a amintit şi de casa de Pensii - una este stagiul de cotizare, adică vechimea, şi alta cuantumul contribuţiei. Punctajul la pensie se calculează şi în funcţie de contribuţia achitată care - în cazul meu şi al colegilor mei - este ZERO. Deci am vechime, dar contribuţie (bani plătiţi) - NU.
În ceea ce priveşte recuperarea banilor de către ANAF, la firma unde lucrez nu are de unde să recupereze, decât dacă l-ar trage la răspundere pe administrator. Conturile, chiar dacă au fost blocate, administratorul face tot felul de "inginerii" (adică manevre pe care eu le consider ilegale) aşa încât să scoată toţi banii care intră în cont. Deci, banii nu pot fi recuperaţi decât de la acest individ, care - de altfel - este şi în topul celor mai bogaţi români.
@luiza2015,
Am precizat că, atât timp cât figurezi ca angajat cu carte de munca (CIM), NU poţi plăti nimic în nume personal, pentru că nu-ţi permite legea asta "minunată". Angajatorul nu vrea să plătească pentru că statul nu-i face nimic, iar angajatul, care e om corect şi vrea să fie în regulă cu dările la stat, NU are posibilitatea să-şi achite personal nimic. În schimb, după ce nu mai este angajat, ANAF-ul îi pune în cârcă o sumă uriaşă, deşi vina este exclusiv a statului, care nu e în stare să-i elimine din mediul de afaceri pe evazionişti, pe infractori
elenagabi V-am raspuns exact la intrebari {teama dvs. de plata si vechime (recititi ce-am scris)}! Credeti-ma, stiu ca sunt institutii diferite. Punctajul la pensie se calculeaza in functie de salariile de incadrare nicidecum in baza contributiei achitate! Atata timp cat sunteti angajata cu forme legale, sunteti asigurata in sistemul public de sanatate! Restul sunt povesti... Personal, pun punct acestei discutii.
@zglimbea,
Nu am vrut sa va supar in niciun caz cu remarca vizand "instituţiile diferite". Pentru că s-a vorbit în postări atât despre pensii, cât şi despre sănătate, am crezut că nu am fost eu suficient de clară cu ceea ce am spus. Dimpotrivă, vă mulţumesc foarte, foarte mult pentru amabilitatea de care aţi dat dovadă. Eu am trimis, in urmă cu câteva luni, o solicitare la Casa Naţională de Sănătate întrebându-i modalitatea în care îmi pot încheia asigurarea de sănătate în sistemul public dacă plec de la această firmă (cu precizările pe care le-am făcut şi aici: că sunt angajată legal, că se depun declaraţii, dar că nu se plăteşte la stat nimic de către angajator), iar cei de la Casa de Sănătate mi-au răspuns, oficial, ceea ce am scris - că trebuie să fac EU dovada plăţii şi, dacă nu pot, atunci trebuie să plătesc din urmă inclusiv penalităţi. În urmă cu 3 săptămâni am depus o astfel de solicitare şi la ANAF, însă nu am primit încă răspunsul. Încă odată, îmi cer scuze dacă am părut nepoliticoasă, nicidecum nu a fost asta intenţia mea ci, repet, apreciez foarte mult bunăvoinţa şi răspunsurile dvs.