avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Unde se incadreaza acum, in legea penala, nevirarea la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Unde se incadreaza acum, in legea penala, nevirarea la buget a contributiilor retinute la sursa

Buna ziua, vă rog să mă ajutaţi în următoarea problemă. La firma unde lucrez contributiile retinute la sursa din salariul angajatilor (CAS, sanatate si somaj) nu se vireaza de ani de zile la bugete. Doresc sa fac plangere la Politie impotriva angajatorului dar nu stiu unde se incadreaza in acest moment aceasta fapta. Curtea Constitutionala a declarat recent neconstitutional art. 6 din Legea 241/2005 care se referea strict la aceasta infracţiune, pe motiv că în lege nu sunt menţionate în clar care sunt contributiile cu reţinere la sursa. În aceste condiţii, ce delict reprezintă - deturnare de fonduri (căci sunt afectate, prin nevirarea banilor, bugetele unor instituţii de stat, respectiv Casa de pensii, Casa de Sanatate, ANOFM) sau furt sau altceva? Vă mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: lee_vue , utilizator 16:18, 20 August 2015
La firma unde lucrez s-au depus lunar declaraţiile, doar că la acest stadiu se rezumă totul. Vreau să vă întreb, cu scuzele de rigoare pentru avalanşa de întrebări, dacă s-au depus declaraţiile ce înseamnă? În afară de faptul că se asigură vechimea, mai am vreun alt avantaj? Mă refer la faptul că doresc să plec de la această firmă, dar deocamdată nu am găsit un loc de muncă unde să fiu încadrată cu contract individual (deci, cum era înainte, cu carte de muncă). Vreau, însă, să închei după ce plec de aici asigurare în sistemul public de sănătate şi aici intervine marea mea problemă: cum pot încheia o astfel de asigurare dacă până acum firma nu a plătit? Este suficient faptul că a depus declaraţiile lunare? Sau voi fi tot eu pusă să plătesc restanţele pe ultimii 5 ani, deşi mie banii mi-au fost reţinuţi? Pentru că în tot acest timp s-ar aduna o sumă uriaşă, pe care nu am posibilitatea să o plătesc. Aceasta este marea problemă a mea şi vă rog din suflet, dacă mă poate lămuri cineva să mă ajute cu un răspuns. Eu am întrebat la ANAF de când nu s-a mai plătit, iar cei de acolo mi-au dat un raspuns stupefiant: că este secret să-mi spună individual, în ceea ce mă priveşte, de când nu am achitate contribuţiile, iar singura informaţie pe care pot să mi-o dea este cea de pe site-ul ANAF referitoare la restanşţele de ansamblu ale firmei.
Vă mulţumesc mult.
elenagabi a scris:

... Vreau, însă, să închei după ce plec de aici asigurare în sistemul public de sănătate şi aici intervine marea mea problemă: cum pot încheia o astfel de asigurare dacă până acum firma nu a plătit? ...


Nu are nicio legatura debitele angajatorului cu faptul ca doriti sa incheiati un contract de asigurare in sanatate.

Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (1050 lei), iar contributia lunara de plataeste de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 58 lei pe luna.

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse

Art. 259 din Legea 95/2006:
.......
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
elenagabi:

1. - In declaratiile lunare D112 sunt inregistrate nominal sumele datorate de fiecare salariat la pensii, sanatate si somaj.
- Asta inseamna stagiu de cotizare la pensie dar cu punctajul 0 (zero) si stagiu de cotizare la somaj.

3. Plata contributiilor se face ulterior (daca se face).
Potrivit art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiu de cotizare inseamna perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

"In consecinta, perioada in care o persoana desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca se datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale iar aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in acest sistem si in situatia in care angajatorul nu a achitat contributiile in baza art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010."
Detalii : [ link extern ]
Va multumesc mult

Alte discuții în legătură

Proceduri ulterioare demisiei/concedierii pentru incheierea asigurarii de sanatate alex68 alex68 Va rog sa ma ajutati si pe mine în următoarea problemă. Lucrez la o firmă de aproape 20 de ani, insa in ultima perioada situatia financiara a firmei este ... (vezi toată discuția)
Contributii neplatite de angajator cristina ciocirlan cristina ciocirlan Buna ziua. Lucrez in cadrul unui institut de cercetare. Salariile nu s-au mai dat de 2 luni si am inteles ca unitatea nu are nici conteributiile la stat ... (vezi toată discuția)
Taxe oprite salariatilor dar neplatite la stat leonora leonora Buna ziua Unde se poate face o sesizare impotriva unei firme care a oprit taxele salariatiilor (CAS,CASS si SOMAJUL) dar nu le-a platit la stat pe o perioada ... (vezi toată discuția)