Locuiesc intr-un apartament cu chirie intr-un bloc ANL. Nu exista asociatie de locatari, deoarece proprietar este primaria. Luna trecuta am fost sa intreb persoana care strange taxele de pe scara daca pot plati jumatate din cheltuielile lunare si mi-a raspuns afirmativ, spunandu-mi ca imi da un inscris prin care atesta ca am platit jumatate din suma. Dorinta mea de a plati jumatate din cheltuieli este datorita faptului ca am intentat proces de divort sotiei si ma gandesc ca de atatia ani (peste 12 ani) in care am platit doar eu cheltuielile respective ar trebui sa plateasca si sotia care locuieste in acelasi apartament si foloseste aceleasi utilitati, poate chiar mai mult decat mine. Astazi, 26.08.2015, am fost sa platesc jumatate din cheltuielile de pe luna iulie 2015 si persoana respectiva m-a refuzat, spunandu-mi ca ori platesc toata suma, ori raman cu toata suma la restanta. Persoana respectiva, care stie ca am intentat proces de divort sotiei, are dreptul legal de a-mi refuza incasarea partiala a cheltuielilor care au fost calculate pentru apartamentul in care locuiesc cu chirie ? Mentionez ca au mai fost restantieri pe scara, dar cu toata suma din luna / lunile anterioare. Mentionez si faptul ca cealalta jumatate poate sa o pretinda chiar de la sotie, caci eu am instiintat-o pe sotie ca voi plati jumatate din cheltuielile lunare pentru apartament. Multumesc.
Cum am scris in acest subiect, dupa refuzul vecinului din 26.08.2015 de a-mi incasa jumatate din cv. chetuieli de intretinere pentru luna iulie 2015, am decis in 27.08.2015 sa-i trimit acei bani prin mandat postal cu confirmare de primire.
In data de 02.09.2015, dimineata la ora 08:00, gasesc in cutia mea postala avizul prin care era instiintat "Destinatar: " - vecinul si cu adresa vecinului. Am luat avizul si m-am dus in data de 03.09.2015, la posta sa intreb ce este cu el, iar la posta am primit raspunsul ca "poate l-a introdus din greseala postasul" (?!) si sa-l introduc eu in cutia postala a vecinului, ceea ce am si facut cand am ajuns acasa.
In seara zilei de 03.09.2015 a sunat vecinul la usa, iar cand i-am deschis, mi-a aruncat avizul mototolit in casa, spunandu-mi sa nu-i "mai bag gunoaie in cutia lui postala", de parca acel aviz eu l-am facut si poate considera ca avizele postale sunt gunoaie...
Astfel, vecinul care este insarcinat sa colecteze taxele pe scara refuza tacit ridicarea sumei de bani reprezentand cv jumatate cheltuieli de intretinere pentru luna iulie 2015 si, astfel, blocandu-mi suma de bani la posta.
Mentionez inca odata ca nu avem o asociatie de proprietari / locatari si vecinul este desemnat sa colecteze aceste cheltuieli. Mai mentionez inca odata ca locuiesc cu chirie din anul 2003 intr-un apartament ANL, iar eu am suportat luna de luna cv cheltuielilor pentru intretinere.
I-am spus vecinului ca de acum incolo o sa platesc cv cheltuieli de intretinere doar prin mandat postal cu confirmare de primire, deoarece asa pot dovedi cu chitanta de la posta ca am platit cv cheltuieli de intretinere, caci vecinul nu ne dadea chitanta - n-are cum, caci nu are personalitate juridica -, ci doar un fluturas de hartie pe care scria ca a primit suma de ... in data de ... reprezentand cv cheltuieli de intretinere pt. luna ... anul ... si semna.
Ce pot sa fac acum ?!
Totusi traiti in aceeasi casa si inca nu ati divortat. Asa cum ati platit intretinerea 12 ani, mai platiti cateva luni si solicitati in proces o parte din cheltuieli. Poate aveti ceva agonisit impreuna in 17 ani de casatoriei si acum, la divort, impartiti ceea ce aveti tinand cont si de cheltuieli.
Actele de divort le-am depus in 11.11.2014 la judecatorie, dupa mai mult de 2 ani cat am suportat fel de fel de minciuni, inselaciuni (adulter) s.a., dar nici pana acum nu s-a finalizat procesul de divort si nu stiu cand se va finaliza. Parca dureaza o vesnicie... De agonisit impreuna nu prea am avut ce cu o sotie ca a mea... O parte din cheltuieli nu prea cred ca o sa-mi recuperez, deoarece nici plata cheltuielilor de intretinere nu prea am cum sa o demonstrez mai ales ca nu am chitante, ci doar niste fluturasi de hartie, iar pe vecinul care colecteaza aceste cheltuieli de intretinere nu ma pot baza, asa cum am scris mai inainte...
Ieri, 09.09.2015, vecinul a afisat lista cu cheltuielile de intretinere pentru luna 08 / 2015 si m-a trecut la restante cu toata suma care o avem de platit pentru luna trecuta. In data de 27.08.2015 am trimis prin mandat postal cu confirmare de primire 1/2 din suma pentru cheltuielile de intretinere care era afisata pe lista luna trecuta. Confirmarea de primire n-am primit-o nici pana in acest moment. Am mai mentionat ca vecinul imi introducea in cutia mea postala avizul care era destinat lui, apoi l-a aruncat, banuiesc... Ce ma sfatuiti sa fac ? Scrie intr-un act normativ ca sunt obligat sa platesc 100% din suma pentru cheltuielile de intretinere ?!
Citește si contractul de închiriere. In București au in contract o clauza in care dacă nu plătești 3 luni întreținerea sau chiria iti reziliază contractul. Titularul contractului de închiriere răspunde pentru plata chiriei si a cotelor de întreținere.
Sfatul meu este sa plătești in continuare lunar pentru ca pana la urma tot vei plătii si riști sa îți rezilieze primăria contractul.